NEIZVJESNA BITKA ZA SABOR

IVAN VRDOLJAK 'Ako su rezultati vaše ankete točni, na vlast će opet doći HDZ i Most'

Anketirani zastupnici manjina najavljuju zajednički nastup, što znači da bi s osam mandata mogli presuditi tko će preuzeti odgovornost za državu
 Hanza Media

Rezultati ankete koju je za Jutarnji list i RTL Televiziju provela agencija Promocija plus govore da će Narodna koalicija biti relativni pobjednik prijevremenih parlamentarnih izbora, ali to ne znači da će formirati vlast.

Sve stranke koje sudjeluju na izborima predviđaju neizvjestan ishod nakon kojega je sve moguće, no sigurno je da će pri formiranju Vlade opet ključnu ulogu imati Most. A Most se (barem u izjavama) jednako postavlja prema svima.

Sabor ima 151 zastupnika (140 ih se bira u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, 3 se biraju s liste za dijasporu, a 8 s lista za nacionalne manjine), što znači da si budući mandatar mora osigurati podršku najmanje 76 zastupnika u Saboru. Prema istraživanju Promocije plus, Narodna koalicija u kojoj su SDP, HNS, HSS i HSU dobila bi 62 mandata, odmah iza njih je HDZ sa 55, potom Most sa 12, a slijede Živi zid i njihova koalicija sa 3, zatim IDS sa 3, koalicija Milana Bandića i Radimira Čačića također sa 3 te HDSSB sa 2. Pretpostavka je da će sva 3 zastupnika iz dijaspore doći s liste HDZ-a, što ukupan broj njihovih zastupnika podiže na 58.

Granični mandati

- Puno je graničnih mandata, no to ne mijenja predviđanja da će Narodna koalicija biti relativni pobjednik izbora, a prirodno je da se nakon objave rezultata svi najprije okrenu relativnom pobjedniku. Mi ćemo prvo razgovarati s Mostom - kaže nam osoba iz vrha SDP-a, koja smatra da će Most prepoznati i svoj interes u suradnji s njihovom Narodnom koalicijom, posebno stoga jer bi s njima najlakše formirao vlast. Na pitanje o uvjetima koje Most postavlja za postizborno koaliranje naš sugovornik odgovara da tu ne vidi nikakav problem jer su oni već ispregovarani nakon prošlih izbora kada su se u nizu razgovora i pregovora usuglašavali programi Mosta i tadašnje koalicije Hrvatska raste.

Mostu 2-3 ministra

- Most mora preuzeti odgovornost i bilo bi realno da na temelju izbornih rezultata na koje u ovome trenutku upućuju ankete sudjeluju u izvršnoj vlasti tako da vode dva do tri ministarstva - optimističan je visokorangirani SDP-ovac. Kada bi koalirala s Mostom, Narodna koalicija, koja realno računa na postizborni savez s IDS-om, s partnerima bi imala 77 zastupnika, što je već natpolovična većina, a tada bi mogli računati i na podršku zastupnika nacionalnih manjina.

Na Most, međutim, računa i HDZ. Ostane li Most na 12 zastupnika, koliko im predviđa naša anketa, tada bi HDZ s njima imao 70 mandata i do saborske većine došli bi već podrškom zastupnika manjina, a tu je prostor i za razgovor s Milanom Bandićem, HDSSB-om, sa zastupnicima izabranima u koaliciji Živog zida...

- Most postavlja uvjete, no treba vidjeti kako će se razgovarati nakon izbora, kada prođe kampanja. Vjerujem da njihov pristup neće biti ucjenjivački kako to sada može izgledati jer u tom slučaju ne bi imalo smisla ulaziti u Vladu koja bi se temeljila na ucjenama - kaže nam osoba iz vrha HDZ-a, napominjući kako su svi u stranci posvećeni izborima i komuniciranju svojeg programa biračima te još nisu sjeli i razgovarali o opcijama poslije izbora.

Na pitanje je li, ako se ne formira Vlada koja bi bila stabilna, umjesto trećih izbora moguća velika koalicija između HDZ-a i SDP-a, naš sugovornik iz HDZ-a odgovara da mu se to čini “nemogućim i nerealnim sa SDP-om koji vodi Zoran Milanović”.

- Budu li rezultati izbora ovakvi kako pokazuje vaša anketa, onda HDZ i Most pobjeđuju na izborima i ne bih se iznenadio da Zlatko Hasanbegović i dalje bude ministar kulture, a da Željka Markić postane ministrica obitelji, mladih i obrazovanja - kaže predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, napominjući da će sa svojom strankom dati sve od sebe da do toga ne dođe.

Moguće sve opcije

Premda istraživanja javnog mnijenja upućuju na to da su moguće sve opcije, od toga da Vladu formiraju stranke ljevice, da je sastavi HDZ, da idemo na treće izbore ili da se formira velika koalicija, političari s kojima smo razgovarali dijele uvjerenje da će se nakon izbora 11. rujna formirati vlada koja će trajati nekoliko godina.

U procjenama tko će je sastaviti ističu da ne ovisi sve samo o tome kako će se rasporediti granični mandati kojih ima jako puno (primjerice, koalicija u kojoj je Živi zid po našoj anketi ima čak 6 graničnih dobitnih mandata), već i o tome tko će sve poimence ući u Sabor.

O tome koga bi podržali manjinski zastupnici razgovarali smo s kandidatom talijanske nacionalne manjine Furijem Radinom te s Miloradom Pupovcem iz SDSS-a. Obojica žele da manjinski zastupnici nastupe zajednički, a kome će dati podršku u sastavljanju Vlade ovisi o rezultatima izbora.

- Što se zastupnika SDSS-a i nacionalnih manjina tiče, držat ćemo se zajedno nakon 11. rujna, kao i proteklih osam mjeseci. Nema sumnje da se stvari razlikuju otprije osam mjeseci kada nije bilo pretpostavki da se održi demokratska vlada.

Objava sporazuma

Ovaj put će se to učiniti i na taj način ćemo pridonijeti miru u zemlji koji je u proteklom razdoblju bio narušen, a oni koji su najviše govorili da se okreću budućnosti, sve su nas okrenuli prošlosti - kaže Pupovac. No, na pitanje tko će mu biti prvi izbor pri davanju podrške za formiranje Vlade odgovara da će to ovisiti o rezultatima izbora.

Jednako odgovara Radin uz napomenu da o tome nije ni s kime razgovarao i neće dok ne prođu izbori, no zalaže se za objavu koalicijskog sporazuma manjinskih zastupnika.

Ni u koaliciji koju čine Živi zid, Promijenimo Hrvatsku prof. Ivana Lovrinovića i drugih ne mogu odgovoriti kome bi dali podršku. - Naš je načelni stav da bi podržali onu stranku i koaliciju koja bi prihvatila naše standarde. A to je visoka razina nacionalnih interesa, socijalna osjetljivost i zaštita ugroženih skupina građana te vladavina prava - kaže Juro Martinović, napominjući kako njihova koalicija neće dopustiti da treći put idemo na izbore (dakako, ako bi to ovisilo o njima), ali se ne bi gurali u izvršnu vlast.

Radimir Čačić, čiji Reformisti osvajaju mandat u koaliciji sa strankom Milana Bandića i ostalim partnerima, kaže da prioritet u postizbornom koaliranju daje lijevoj opciji. Tek kada se ne bi s njima dogovorili, okrenuli bi se HDZ-u i njegovim pratnerima. Na pitanje bi li se s tim složio i Bandić odgovara kako njihova koalicija ima istu platformu. - Vjerujem da ćemo kao koalicija biti na istoj poziciji, no to nije nužno - rekao je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:47