'ZAOKRENIMO HRVATSKU'

MARIJANA PULJAK PREDSTAVILA, JOKIĆ PODRŽAO PROGRAM STRANKE PAMETNO 'Želimo ga za ministra'

 Davor Pongračić / Hanza Media

- Naša stranka se oslanja na dva stupa, a to su naše vrijednosti i naš program, rekla je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno na predstavljanju programa “Zaokrenimo Hrvatsku” u Zagrebu. Istaknula je kako su temeljne vrijednosti te stranke tekovine liberalne demokracije poput ljudskih sloboda, zaštite prava svih manjina, prava žene na izbor, antifašizma i sekularnosti, uz poštivanja prava vjerskih zajednica.

- Te su vrijednosti u proteklih šest mjeseci u Hrvatskoj bile ozbiljno dovedene u pitanje – istaknula je M. Puljak.

Naglasila je i kako je program “Zaokrenimo Hrvatsku” poboljšana i detaljno razrađena verzija programa što ga je Pametno predstavilo uoči parlamentarnih izbora 2015. godine. Taj su program neovisni analitičari proglasili najboljim u 25 godina demokracije u Hrvatskoj.

Među stotinjak stranica “Zaokrenimo Hrvatsku” najviše se izdvajaju obrazovanje, reforma javne i lokalne uprave i samuprave te rasterećenje gospodarstva.

- Obrazovanje je temelj našeg programa. Jedini smo smo oduvijek tvrdili da ono mora biti temelj našeg društva i beskompromisno smo stali uz cjelovitu kurikularnu reformu pod vodstvom Borisa Jokića i njegova tima – rekao je Ivica Puljak, tajnik stranke.

Naglasio je da se Pametno zalaže za preustroj Hrvatske u pet regija i 123 grada i općine umjesto sadašnjih 556 gradova i općina te 20 županija i grad Zagreb. Pametno veliku pozornost poisvećuje mjerama poticanja gospodarskog rasta i jačanju fiskalne odgovornosti.

- Zalažemo se za jednostavan, stabilan i pravedan porezni sustav te da Porezna uprava postane prijateljski servis svim građanima – rekla je potpredsjednica stranke Maja Vehovec koja je najavila promjene u porezu na dohodak, s povećanjem osobnog odbitka na 3600 kuna, jedinstvenom stopom od 20 posto na dohdak od nesamostalnog rada do milijun kuna godišnje, a za više od milijun kuna bi se uvela druga stopa od 40 posto.

Stranka Pametno imat će svoje kandidate u svim izbornim jedinicama, a kandidacijske liste će predati u subotu.

BORIS JOKIĆ 'Potpuno podržavam program stranke Pametno'

Ivica Puljak rekao nam je kako stranka Pametno budućeg ministra obrazovanja vidi u Borisu Jokiću, bivšem voditelj Ekspertne skupine za rad na cjelovitoj kurikularnoj reformi. U telefonskom razgovoru Boris Jokić nije komentirao Puljakovu izjavu, ali nam je rekao da potpuno podržava program stranke Pametno u obrazovanju i znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:42