ZAOKRET

Na izbornim listama 48 gradonačelnika, 12 više nego 2015.

U 10. jedinici bit će najveći okršaj gradonačelnika - na izbornim listama SDP-a, Mosta i HDZ-a za srednjodalmatinske birače borit će ih se čak sedam
Kristian Ikić Baniček, Boris Biletić, Ivan Kovačić, Ivo Baldasar, Branka Juričev Martinčev
 HANZA MEDIA

Na izbore 11. rujna izlazi 48 gradonačelnika i gradonačelnica. Najviše (19) ih je na listama HDZ-a koji na ove izbore ide sa četiri gradonačelnika više nego na prošle, dok SDP-ova Narodna koalicija na ove ide sa 13 gradonačelnika/ca, pet više nego na prošlim izborima.

ZVIJEZDA IZBORA Jedna od najradikalnijih i najupečatljivijih promjena na izbornim listama u odnosu na izbore u studenome prošle godine definitivno se dogodila na HDZ-ovoj listi, u njihovoj tradicionalnoj dalmatinskoj ‘utvrdi’. S liste, koju je na prošlim izborima predvodio sam tadašnji šef stranke Tomislav Karamarko, što vlastitom a što odlukom stranke, ispali su donedavne stranačke zvijezde Božidar Kalmeta i Josipa Rimac, a HDZ je 9. izbornu jedinicu povjerio Branki Juričev Martinčev. Dugogodišnja gradonačelnica Vodica, koja na prošlim izborima nije ni bila na listi HDZ-a, nije skrivala iznenađenje takvom odlukom jer je bila gotovo uvjerena da će, zbog unutarstranačkih lobiranja i odnosa snaga i ovaj put ‘ostati izvan igre’. No, nakon početnog šoka, najavljuje da će napraviti sve da pobijedi na izborima, nakon kojih će do lokalnih izbora paralelno obnašati dužnosti saborske zastupnice i vodičke gradonačelnice. A onda, kako stranka odluči. Kako će birači reagirati na ovakve promjene i hoće li 9. izborna jedinica i dalje ostati čvrsta i nepobjediva utvrda HDZ-a tek ćemo vidjeti, no Branka Juričev Martinčev definitivno je postala jedna od gradonačelničkih zvijezda ovih izbora. Jedina je HDZ-ova i jedna od tek nekoliko gradonačelnika koji predvode stranačke liste na izborima.

Nakon što je, naime, DIP objavio liste za izbore 11. rujna, a stranke startale sa službenom predizbornom kampanjom, gradonačelnik.hr analizirao je status gradonačelnika na stranačkim listama. Usporedbom s listama s prošlih izbora odmah u oči upada izraziti trend povećanja broja gradonačelnika na listama - sa 36 na prošlim izborima, na 48 na ovima. U svoje popularne i uspješne lokalne čelnike najviše se uzda HDZ, na čijim listama je 19 gradonačelnika/ca (2015. bilo ih je 15), za koje se otvorio prostor nakon što se novo vodstvo odlučilo riješiti brojnih partnera iz Domoljubne koalicije koji su na prošlim izborima zauzeli mjesta na listama nauštrb HDZ-ovih ljudi na terenu.

PROKUŠANA KOMBINACIJA na SDP-ovim, odnosno listama Narodne koalicije, više je gradonačelnika nego prošli put - 13 (na prošlim izborima 8), IDS ih ima četiri, Most tri, a HDSSB dva.

Zanimljivo je kako je pak Milan Bandić, od prošlih do ovih izbora, na svoje liste uspio privući još četiri gradonačelnika koji su redom zauzeli najviša mjesta na listama. S Bandićem se na ovim izborima udružio đurđevački Željko Lacković, u 2. jedinici. Gradonačelnici Petrinje i Novske Darinko Dumbović i Vlado Klasan u vrhu su Bandićeve liste u 6. jedinici, a Ivo Baldasar je nakon izbacivanja iz SDP-a put do Sabora odlučio osigurati suradnjom s Bandićem, čiju listu nosi u 10. jedinici.

Upravo u 10. jedinici dogodit će se i najveći okršaj gradonačelnika - na listama SDP-a, Mosta i HDZ-a našlo ih se čak sedam. Za srednjodalmatinske birače uz Baldasara će se boriti Mostovi Ivan Kovačić (Omiš) i novoizabrani gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. Za razliku od HDZ-a, koji u ovoj jedinici ide samo s jednim gradonačelnikom - Blaženkom Bobanom (Solin), SDP ih je kandidirao troje - Tonća Bilića (Makarska) te Ivanu Marković (Supetar) i Tonku Ivčević (Komiža).

Radikalne promjene na listama u 9. izbornoj jedinici već smo spomenuli, a kolika je HDZ-ova lokalna premoć na tom području najbolje ilustrira to što na ove izbore idu s četiri gradonačelnika (Branka Juričev Martinčev/Vodice, Ivan Šipić/Trilj, Nediljko Dujić/Skradin i Željko Burić/Šibenik), dok SDP nema ni jednoga. Tu je još samo Mostov gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac.

Istarska, 8. izborna jedinica utvrda je pak IDS-a koji na ovim izborima ponavlja prokušanu kombinaciju s prošlih - četiri gradonačelnika na prve četiri pozicije na listi - Boris Miletić (Pula), Giovanni Sponza (Rovinj), Tulio Demetlika (Labin) i Darijo Vasilić (Krk). HNS-ova gradonačelnica Kraljevice Nadar Turina-Đurić na ovim se izborima iz 7. izborne jedinice preselila na četvrto mjesto u 8., dok je HDZ na 8. mjestu kandidirao Garija Capellija, gradonačelnika Malog Lošinja.

Dva gradonačelnika više nego lani, njih šest, u rujnu će se ogledati u 7. izbornoj jedinici. Trojica su HDZ-ova, a stranka ovdje i dalje tipuje na prvog čovjeka Karlovca, Damira Jelića. Prvi put na HDZ-ovoj listi našli su se gradonačelnici Bakra i Svete Nedelje, Tomislav Klarić i Drago Prahin.

Još jedan popularni gradonačelnik, Stanko Majdak iz Zlatara, izlazi na izbore u ovoj jedinici, i to na listi Hrvatske radničke stranke. U samom vrhu, na drugom mjestu liste Narodne koalicije, tu je novi šef HSS-a i uspješni gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, a na devetom mjestu prvi čovjek Čabra, SDP-ovac Kristijan Rajšel.

U 6. jedinici, osim dvojice spomenutih gradonačelnika s lista Milana Bandića, ogledat će se i HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, SDP-ovka Kristina Ikić Baniček te HSP-ovac Josip Mišković iz Popovače.

Peta jedinica doživjela je gradonačelnički boom - HDZ je poduplao snage, ispred Antonije Jozić (Pleternica) i Davora Miličevića (Županja), koji su bili na listi za prošle izbore, ubacili su i vukovarskog Ivana Penavu te vinkovačkog Mladena Karlića. SDP je pak kandidirao Vinka Grgića (N. Gradiška) i Zvonimira Draguna (Ilok).

HRG PROTIV BANDIĆA Udvostručio se broj i u 4. jedinici, gdje ovaj put na izbore izlaze četiri gradonačelnika, po dva HDSSB-ovca - Dinko Burić (Belišće) i Zoran Vinković (Đakovo), i dva HDZ-ovca - Krešimir Žagar (Našice) i Leon Žulj (Valpovo). U 3. jedinici opet četiri kandidata, HDZ-ov Dražen Srpak (Mursko Središće) te tri SDP-ovca - Stjepan Kovač (Čakovec), Marko Vešligaj (Pregrada) i Milorad Batinić (Ivanec).

U drugoj izbornoj jedinici protiv Bandića i Lackovića od gradonačelnika je kandidiran bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg (Križevci), koji je odbio slijediti novog predsjednika u savez sa SDP-om, te gradonačelnik Zeline Hrvoje Košćec. Prva, zagrebačka izborna jedinica bit će ovaj put arena za okršaj dvojice stranačkih čelnika, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. No, što se gradonačelnika tiče, tu je samo HDZ-ov prvi čovjek Zaprešića i čelnik Udruge gradova Željko Turk, koji je bio jedini gradonačelnik u 1. izbornoj jedinici i na izborima 2015.

RIJEČ GRADONAČELNIKA Kreško Beljak (HSS): Konačno prepoznat trud lokalnih čelnika

“Uspješni lokalni čelnici mogu puno pridonijeti razvoju države i društva jer su suočeni sa svim situacijama, od najmanjih problema građana do suradnje s državnom razinom koja je nužna, ali često ne i zadovoljavajuća. Zato svatko od nas svojim angažmanom želi unaprijediti svoj grad, ali i državu u cijelosti”, kaže samoborski gradonačelnik i šef HSS-a Krešo Beljak koji, za razliku od prošlih izbora na kojima nije bio ni kandidiran, na siguran ulazak u Sabor već sad može računati zahvaljujući visokom drugom mjestu na listi Narodne koalicije u 7. jedinici.

HDZ-ov gradonačelnik jednog od najboljih i za život najpoželjnijih gradova u Hrvatskoj - Sv. Nedelje - Drago Prahin o više gradonačelnika na listama kaže: “Za razliku od ranijih godina, kad se malo gledalo na ljude s terena, novi HDZ-ov pogled na izbore obuhvaća ljude s uspjehom na samom terenu koji svojim rezultatima mogu promovirati stranku”.

SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković i na ovim je izborima pozicionirana relativno nisko, na 11. mjestu u 10. jedinici, no ona je zadovoljna. “Ovi izbori poklopili su se sa zadnjom godinom mandata nas gradonačelnika, kad su već došli rezultati i isprofilirali se uspješni gradonačelnici koji su u svojim sredinama ostvarili rezultate i pomakli stvari s mrtve točke”, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:18