EKSPRESNO NAPREDOVALI

OPERACIJA SVETI VLAHO Mostov ministar Orepić uoči izbora unapređuje svoje prijatelje

 Denis Jerković / CROPIX

Mostov tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je početkom srpnja izvanredno unaprijedio dvojicu prijatelja.

Kako doznajemo, Most i Orepić su do izbora u rujnu namjeravali smijeniti rukovodstvo Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Budući da su Orepićeve ovlasti za to ograničene Zakonom o policiji, tehnički se neće raditi o smjeni, nego premještanju načelnika PU.

Rezervni plan

Plan je predviđao da Orepić kompromitira načelnika Tončija Radibratovića kako bi ga mogao premjestiti na drugo radno mjesto pod izlikom da se protiv njega vodi stegovni postupak. Nakon toga bi se lako obračunao i s njegovim suradnicima. Orepić je u telefonskom razgovoru potvrdio da postoje okolnosti koje javnost ne treba znati, a pred kojima kao ministar ne smije zatvoriti oči, jer bi to bio prekršaj. Na njegovo mjesto, Most je planirao dovesti Zorana Pulića, Orepićeva prijatelja i sumještanina, načelnika postaje granične policije u Metkoviću koji je početkom srpnja izvanredno unaprijeđen u čin glavnog policijskog inspektora. Međutim, Pulić u ovom trenutku ipak neće biti načelnik PU jer se Most plaši reakcije javnosti. U međuvremenu su se odlučili za novog čovjeka, doznajemo od Mostovih političkih partnera.

Ovakvim kadroviranjem, smatraju naši izvori u policiji, Mostov tehnički ministar želi sebi olakšati utrku za budućeg gradonačelnika Ploča u slučaju da na izborima ostane bez ministarske fotelje.

Prema službenoj biografiji, Orepić je više puta odlikovani branitelj koji je bio prvi zapovjednik Ratne luke Ploče, a potom je radio kao izvjestitelj za pomorske snage i protuminsko djelovanje, da bi konačno postao voditelj operativnog odsjeka u Zapovjedništvu vojnopomorskog sektora Jug. Još kao zapovjednik Pomorske baze Jug, Orepić je postao društveno angažiran u protivljenju gradnji termoelektrane na ugljen u Luci Ploče. U strahu od zagađenja, stanovnici doline Neretve bili su gotovo jedinstveni protiv ovog projekta.

Orepić je zbog svog angažmana najprije bio pod velikim političkim pritiskom iz HDZ-a, a kasnije i generala Ante Kotromanovića, SDP-ova ministra obrane. Navodno mu je Kotromanović zaprijetio premještajem nastavi li angažman protiv ove investicije, pa je Orepić 1. srpnja 2014. na osobni zahtjev istupio iz vojne službe i egzistenciju našao u osnivanju fitness kluba. Time je u dolini Neretve stekao značajan ugled. Božo Petrov ga je stoga kandidirao za šefa MUP-a, pa je zbog sukoba oko Orepića umalo došlo do raskida koalicijskih pregovora s HDZ-om.

Izravna naredba

Novog šefa MUP-a u Pločama su često viđali u društvu s Pulićem za kojeg naši izvori kažu da je prvi Orepićev susjed. Orepić tvrdi da to nije baš tako: “Sumještani smo, ali ne živimo u istoj ulici, iako nekad davno jesmo. Častan je i vrhunski policajac koji je vodio donedavno najveću policijsku postaju”. S Orepićem i Pulićem često su viđali i šefa Policijske postaje Metković, Dragana Sršena, također iz Ploča, kažu naši izvori. Iz policije nas uvjeravaju da je ministar nekoliko mjeseci radio pritisak da se njegove prijatelje izvanredno unaprijedi. Policijska uprava dubrovačko-neretvanska najprije se opirala usmenim zahtjevima, a onda su, na ministrovu izravnu naredbu, poslali glavnom ravnatelju prijedlog za Pulićevo i Sršenovo izvanredno promaknuće, ne spominjući okolnosti zbog kojih bi oni to zaslužili.

Akcija kukolj

U normalnim okolnostima, za redovno promaknuće potrebne su četiri godine rada u zvanju, odlične godišnje ocjene i položen usmeni i pismeni ispit pred komisijom MUP-a, dok je za izvanredno unapređenje u praksi nužno neko iznimno djelo, spašavanje ljudskih života i slični podvizi. Međutim, zahvaljujući ovom, po svemu sudeći iznuđenom prijedlogu, tehnički ministar je svoje prijatelje 1. srpnja izvanredno unaprijedio: Pulića u glavnog policijskog inspektora, a Sršena u samostalnog policijskog inspektora. Pulić i Sršen potaknuli su akciju Kukolj u kojoj je 20-ak uglavnom prometnih policajaca iz ove uprave udaljeno s posla zbog različitih prijestupa u službi, što se javnosti jako svidjelo.J

Orepić: Promaknut je zbog uspjeha u borbi protiv droge

O događanjima u dubrovačkoj policiji s ministrom Orepićem telefonski smo razgovarali 25. srpnja. Upozorili smo ga na dvaput poslani pisani upit na koji nismo dobili odgovor. Ministar nam je dao e-mail adresu svog ureda, pa smo mu se u međuvremenu obratili s još nekim pitanjima, pa i ovima o Pulićevu i Sršenovu unapređenju. Jedno od pitanja odnosilo se na točnost informacije da je Zoran Pulić, nakon promaknuća, 19. srpnja dobio rješenje za rad u Upravi za granicu u Zagrebu. Pokušali smo provjeriti je li točno da je, istog dana i navodno zbog potreba posla, iz Uprave za granicu premješten na radno mjesto zamjenika zapovjednika mobilne jedinice MUP-a.

- Častan je i vrhunski policajac koji je vodio donedavno najveću policijsku postaju. Bitno je reći da je svim rezultatima otkrivanja narkotika u tom dijelu županije dao svoj doprinos. U tom je duhu izvanredno promaknut. Nakon što je zbog privatnih razloga tražio izmještaj premješten je u graničnu policiju, ali za drugi podatak ne znam. Raspored radi policija, ali i da je tako ne vidim ništa sporno - kaže Mostov ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:36