BITKA ZA GLASOVE

OTKRIVAMO: PLENKOVIĆEVA I STIEROVA IZBORNA STRATEGIJA Ukinuli su zabranu koju je uveo Karamarko

 Goran Mehkek / CROPIX

Svi HDZ-ovi kandidati na predstojećim parlamentarnim izborima moći će se promovirati i raditi osobne kampanje u svrhu preferencijalnog glasovanja. Odluka je to koja je, kako doznajemo, donesena u ponedjeljak na Predsjedništvu stranke na prijedlog novog političkog tajnika Davora Stiera.

To je novost u odnosu na prošle izbore kada je vrh stranke svojim kandidatima zabranio vođenje osobne kampanje. Tadašnji glavni tajnik, a danas zamjenik predsjednika Milijan Brkić pred prošle izbore je tako lokalnim organizacijama poslao i naputak da su dužni voditi zajedničku kampanju na terenu i na društvenim mrežama.

Dio kandidata, međutim, nije poštovao tu naredbu iz vrha, a u HDZ-u spominju slučaj velikogoričkoga gradonačelnika Dražena Barišića koji je zbog toga došao u sukob s Brkićem. Barišić je tada bio osmi na listi u šestoj izbornoj jedinici u kojoj je Domoljubna koalicija osvojila pet mandata, ali je na kraju ušao u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima te osobnoj kampanji koju je vodio. I neki HDZ-ovi partneri, poput BUZ-a, poslije su se žalili da su osvojili manji broj glasova jer su poštovali naputke iz HDZ-a da bi se poslije pokazalo kako svi nisu poštovali pravila.

Velika pogreška

Jedna od odluka s Predsjedništva, koja je dogovorena u ponedjeljak, navodno je i ta da se kampanja vodi na način kao da su lokalni izbori, odnosno da se lokalne organizacije s kandidatima što više angažiraju svatko u svojoj izbornoj jedinici.

U HDZ-u su se i jučer bavili koalicijskim partnerima. Prema neslužbenim informacijama, na HDZ-ovoj listi bi trebali biti HSLS Darinka Kosora koji bi mogao dobiti dva izgledna mjesta na listi, dok bi po jedno mjesto, navodno, pripalo Dragi Prgometu i Hridi, Milanu Kujundžiću te HDS-u Gorana Dodiga. Zasad su još upitni Hrast Ladislava Ilčića s kojim se još razgovara, Ruža Tomašić, te navodno Branko Hrg. Sigurno je, međutim, da je priča s HSP AS-om završena, što je potvrdio glavni tajnik te stranke Pero Ćorić.

- S ovakvim HDZ-om raskidamo sve veze kao što je Hrvatska raskinula s bivšom SFRJ. Prekidamo suradnju s HDZ-om u svim gradovima, općinama, županijama i gradu Zagrebu - kazao je Ćorić te dodao da oni članovi stranke koji to ne budu poštovali mogu napustiti HSP AS. Ćorić je rekao da je ta odluka donesena jednoglasno u ponedjeljak navečer na telefonskoj sjednici Predsjedništva stranke.

- Mi svoje stavove ne mijenjamo. Htjeli smo da se potpiše sporazum o trajnoj suradnji i ne možemo prihvatiti dogovore o parcijalnoj suradnji po pojedinim izbornim jedinicama. Što to znači - da ćemo im u 5. jedinici biti dobri, a u 2. nećemo? To mogu govoriti samo oni koji nemaju prakse u politici - kazao je Ćorić. Odluka HSP AS-a uslijedila je nakon što je novi šef stranke Andrej Plenković u ponedjeljak rekao da HDZ na izbore izlazi samostalno, dok će pojedinim partnerima ponuditi suradnju po izbornim jedinicama.

Pero Ćorić jučer je rekao da Domoljubnoj koaliciji još nije došao kraj. - To za sada ostaje radno ime, ali nakon dogovora s partnerima možda se promijeni, imamo ideju da se nazovemo “Desno krilo Hrvatske”. Mi nastavljamo svoje pregovore. Razgovarao sam s Antom Đapićem, šefom stranke Desno, tu su i ujedinjeni pravaši, a riječ je o još tri stranke. Upravo putujem u Gospić i Vodice na razgovore, a možda nam se pridruži i Danijel Srb, predsjednik HSP-a - ispričao je Ćorić.

Na pitanje kako to da mu više Srb ne smeta, odgovorio je da se oni ni nisu svađali, te da su “neke stvari rečene više u šali”. Ćorić je komentirao i izjavu Davora Stiera koji je kazao da je “Ćorić nesretan i nezadovoljan jer vidi da mu ucjene s nama ne pale”.

- Shvatio je da je napravio veliku pogrešku kad je pomislio da s nama može trgovati kao Stipe Gabrić Jambo sa Zoranom Milanovićem, ali Andrej je drukčiji od Milanovića i on ne gradi trgovačku koaliciju - kazao je Stier. Ćorić mu je jučer poručio da je među njima, zapravo, drugi problem.

“Popis želja”

- Razlika između Plenkovića, Stiera i Ćorića je u tome što ja dolazim iz Iloka koji umire, a oni su došli s bruxelleskih crvenih tepiha. I dok im ja govorim o gradu koji umire, oni meni govore o europskim vrijednostima. A Bruxelles im je rezervni položaj, što tamo nisu dali ostavke? Ovdje su došli na godišnji odmor pa se malo igraju, a ja ću se vratiti u Ilok - rekao je Ćorić. Komentirao je i “popis želja” koji je uputio Tomislavu Karamarku u vrijeme dok su s njima dogovarali suradnju.

- Na tom popisu smo naveli mlade, obrazovane ljude i gdje vidimo da mogu obnašati dužnosti. Među njima ima doktora znanosti i menadžera, što se nikad ne spominje. Pa, dopredsjednik naše stranke je Dario Marenić koji je bio menadžer godine. A po tom papiru vidi se da mi stav nismo promijenili - i onda smo kao i sada tražili trajnu suradnju - zaključio je Ćorić.

Krstičević ipak neće nositi listu?

Damir Krstičević, kako se zadnjih dana priča u HDZ-u, možda ipak neće biti nositelj liste u 10. izbornoj jedinici. Naime, Krstičević koji je bio direktor kampanje Andreju Plenkoviću na izborima za šefa HDZ-a, navodno se sam odlučio povući, iako će ostati na listi. U HDZ-u se, za sada, ne spominju razlozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:55