SDP-ov STRUČNJAK ZA USTAVNA PITANJA

PEĐA GRBIN 'Most je nekompetentan: posvađat će nas s EU i izgubit ćemo 475 milijuna eura!'

'Zahtjeve koje je Most postavio naprosto nije moguće ispuniti, i to iz više razloga, koji ukazuju na neznanje onih koji su ih pripremali.'
 Dragan Matić / CROPIX

O najnovijim uvjetima Mosta za postizbornu suradnju, zaoštravanju predizborne retorike, zatezanju odnosa sa Srbijom te planovima i ambicijama unutar stranke razgovarali smo s jednim od SDP-ovih frontmena i stručnjakom za ustavna pitanja, Peđom Grbinom.

Most najavljuje kako će eventualnu suradnju s HDZ-om ili SDP-om uvjetovati izglasavanjem njihovih zakona u Saboru nakon njegova konstituiranja, a tek kada se usvoje njihovi propisi izglasat će se nova Vlada. Što kažete na takav zahtjev i bi li SDP na njega pristao?

- Most je svoj politički uspjeh gradio na demagogiji, ucjenama i ovjerama kod javnog bilježnika. Od ovog posljednjeg su, izgleda, odustali, ali demagogije i ucjene su očito zadržali. Zahtjeve koje je Most postavio, a koje ste vi objavili, naprosto nije moguće ispuniti, i to iz više razloga, koji ukazuju na nekompetenciju onih koji su ih pripremali. Krenimo redom: Plan gospodarenja otpadom ne donosi Sabor nego Vlada - što jasno proizlazi iz članka 17. Zakona o održivom gospodarenju otpadom. To znači da Most, kao uvjet za formiranje nove Vlade, želi da ova, smijenjena Vlada, koja ne uživa nikakvo povjerenje građana donese Plan gospodarenja otpadom koji će Hrvatsku onemogućiti u povlačenju 475 milijuna eura iz fondova EU, jer ga je Komisija već proglasila ne samo lošim već i neostvarivim. To je apsolutno neprihvatljivo!

Nakon toga kažu odmah idemo u reformu lokalne samouprave. Zar mislite da je prihvatljivo da na prvoj sjednici Sabora bez provođenja široke javne rasprave, bez savjetovanja s jedinicama lokalne samouprave, pristupimo donošenju propisa koji će reformirati lokalnu samoupravu. Gdje je procjena učinka propisa, gdje je izračun koliko reforma košta, što će se njome dobiti?

Idemo na izmjene Zakona o HNB-u. Kolege iz Mosta očito ne znaju da je HNB dio nečega što se zove Europski sustav središnjih banaka. Kada je usvojen Lisabonski ugovor, usvojeni su i protokoli kojima se određuju pojedina pitanja uz taj ugovor, od kojih se 4. Protokol odnosi na bankarski sustav te je u njemu određeno da se propisi koji se tiču nacionalnih središnjih banaka, dakle i HNB-a ne mogu donositi bez prethodnog konzultiranja ECB. Stoga se moram zapitati radi li se o namjeri da nas se dovede u sukob s ECB-om i Europskom komisijom, koji će rezultirati novčanom kaznom ili se samo želi za još koji mjesec produljiti život smijenjene Vlade pa da Hasanbegović i Šustar kroje proračun i za 2017. godinu!

Među propisima koji bi se trebali usvojiti kao preduvjet za formiranje Vlade u Mostu navode plan gospodarenja otpadom, na što ste se vrlo kritično osvrnuli. Što je tu, po vama, glavni problem?

- Taj plan prerasta u jedan od najozbiljnijih problema koje Hrvatska danas ima. Vlada Zorana Milanovića pripremila je izmjene toga plana, uskladila ih s Europskom komisijom, ali je smatrala, ispravno, da ih kao tehnička Vlada ne bi trebala donositi. Gospoda iz Mosta i HDZ-a mogla su taj plan uzeti i usvojiti ga prvog dana nakon formiranja Vlade, ali nisu, nego su pristupili njegovoj reviziji koja je dovela do negativnog mišljenja Europske komisije i izgledne opasnosti da Hrvatska ostane bez 475 milijuna eura, ali i da ne riješi ozbiljan problem sa zbrinjavanjem otpada. Te da, nakon svega toga, bude i novčano kažnjena jer nije ispunila svoje obveze s EU.

Budu li rezultati izbora slični prošlima, na što ukazuju ankete, što je izvjesnije - Vlada HDZ-a i Mosta, velika koalicija ili treći izbori?

- Vlada Narodne koalicije, koja će nastaviti posao koji je započet krajem 2011. godine, a što je osiguralo da Hrvatska danas raste na svim poljima i već sedmi kvartal zaredom ostvaruje porast BDP-a!

Kako su tajno snimljene izjave šefa SDP-a Zorana Milanovića na sastanku s braniteljima o vladi u Srbiji, o BiH te o šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću doživljene u Istri koja ima specifičan politički ukus. Jesu li vam naštetile ili pomogle?

- Svaka stranka ima obvezu sastajati se s građanima i s udrugama koje predstavljaju određeni dio društva. Što se tiče eventualne štete, ne mislim da je objavom te snimke za SDP nastala ikakva šteta. Ona je nastala isključivo za one koji su tu snimku sačinili i nakon toga objavili jer su time pokazali da na sastanak nisu došli kako bi sudjelovali u rješavanju problema već samo i jedino kako bi SDP-u nanijeli štetu, što im nije uspjelo. Nakon što je prvog dana objave snimke napravljen medijski cirkus s izrezbarenim izjavama Zorana Milanovića, tijekom dana koji su uslijedili objavljena je čitava snimka i građani su mogli pročitati što je stvarno rečeno, a to što je izgovoreno - stoji. Zar doista mislite da itko u Istri smatra da politiku čiji su glasnogovornici Dačić i Vulin treba nazivati ikako drugačije nego šakom jada?

Hoćete li u perspektivi biti kandidat za predsjednika SDP-a?

- Hahahaha... Predizborna kampanja nije ni vrijeme ni mjesto za razgovor o kandidiranju na unutarstranačkim izborima. Onima koji se time bave poručujem da bi bilo korisnije da svoju energiju usmjere na izbore, kako bi osigurali da se ovaj štetan eksperiment koji su Most i HDZ proveli nad građanima Hrvatske više nikada ne ponovi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:11