OPREZ U STOŽERIMA

VIDEO: RAZOČARANJE U NARODNOJ KOALICIJI Milanka Opačić, Mihael Zmajlović i ekipa sat vremena sjede na klupici...

 Damjan raknić/HANZA MEDIA

NOVO 00:30 Pola sata iza ponoći okupljenima u Muzeju suvremene umjetnosti obratio se lider Narodne koalicije i šef SDP-a Zoran Milanović. 'Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku. Treba nam stabilna vlada i svatko od nas treba zatomiti taštinu'. Više pročitajte OVDJE.

------------------------------------------------

23:40 Evo kako je trenutne rezultate komentirala Sabina Glasnovac.

--------------------------------------------

23:20 Dolazak šefa SDP-a Zorana Milanovića očekuje se oko 24 sata.

------------------------------------------------------

23:03 Ivan Vrdoljak (HNS): 'Rezime je da je u ovih godinu dana Živi zid narastao, Most pao a svi ostali su više-manje isti. Izgubili smo godinu dana za ništa. Ovaj put u HNS-u imali smo i više 'zvijezda', pogotovo Anka Mrak Taritaš, ali mi se ne bavimo populizmom, već politikom. Ako će se sastavljati ozbiljna vlada - mi smo tu, ako ne - idemo u opoziciju.

Božo Petrov je nadam se shvatio koliko je pao. On je svojom pojavom smanjio izlaznost za 10 posto i to je jako opasno za mlade demokracije. Neka mu ovo bude opomena za dalje. Ne znam da li ću povući tužbu protiv Petrova koji me je klevetao kao zadnjeg kriminalca', rekao je Ivan Vrdoljak.

---------------------------------------------------

22:28 Krešo Beljak: Ja sam sretan, zašto bih bio razočaran. Mi ćemo pokazati da nismo foteljaši, a Milanović ima punu podršku za mandatara. Mi smo samo razočarani anketama i sada mi je teško pričati o tome.

Što se tiče Mosta i njihovih uvjeta, ja s tim nemam problema. Čekaju nas problemi i formiranje vlade je prioritet. Nije mi žao da nisam ostao s HDZ-om ali oni nisu moje društvo i neće nikad biti, rekao je čelnik HSS-a.

----------------------------------------------------

22.15 Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a: 'Vrlo malo je obrađenih mjesta, treba pričekati do kraja. Meni se čini da ćemo biti na istom kao i prije 7 mjeseci. Opet smo u pat poziciji i trebat će sastavljat vladu s puno strpljenja. Sa svima treba razgovarati oko sastavljanja nove vlade. Razlika će se smanjiti - smatra Opačić.

- U kampanji se štošta govorilo, ali to je iza nas. Treba se okrenuti budućnosti i apeliram na odgovornost i da ćemo se sjesti sa svima zainteresiranima - rekla je Opačić i izrazila uvjerenje da će upravo SDP sastavljati novu vladu.

------------------------------

21:24 Na klupi ispred MSU-a gdje im je smješten Izborni stožer, naš novinar uslikao je Milanku Opačić i Mihaela Zmajlovića u društvu dvoje kolega, koji sat vremena već vijećaju i sjede na istom mjestu. Svi javljaju da je u stožeru dosta vidljivo razočaranje prvim rezultatima izbornih anketa.

20:33 Siniša Hajdaš Dončić razočarano je prokomentirao rezultate izbornih anketa.

'Očekivali smo još 5-6 mandata, ali šta je tu je. Valjda će se situacija još promijeniti, ali vjerujem da ćemo ostati relativni pobjednik izbora i pozivamo sve progresivne stranke, dakle i Živi zid i Most.

Ostavimo kalkulacije za naredne dane i tjedne, želimo razgovarati o programima, a ne o ucjenama. Većina uvjeta je već dogovorena prije 8 mjeseci u pregovorima s Mostom. Nama treba stabilna vlada.

Trendovi su slični i u ostalim zemljama, to se događa, građani su nezadovoljni i zato se pojavljuju treće opcije', kazao je Hajdaš Dončić koji nije želio spekulirati o ostavci Zorana Milanovića.

'HSS ostaje naš stabilan politički partner, a vidjet ćemo koliko preferencijalnih glasova će dobiti', rekao je vidno razočarani Hajdaš Dončić.

-----------------------------

Atmosfera u stožeru Narodne koalicije u Muzeju suvremene umjetnosti od početka je, najblaže rečeno - mlaka.

Nakon objave prvih anketa, na licima poznatijih SDP-ovaca moglo se vidjeti razočaranje.

U neformalnim razgovorima svjesni su da će teško sastaviti većinu s Mostom. Među prvima u stožer su došli članovi predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i Peđa Grbin.

Peđa Grbin zahvalio se biračima koji su izašli na izbore i dali potporu Narodnoj koaliciji.

- Nama je svaki glas bitan. Bilo bi neiskreno od mene da kažem da sam oduševljen ovime što sam vidio. Slijedi nam dugotrajno i mukotrpno pregovaranje, ali Hrvatska ne može izgubiti više niti dana. Očito je da su birači razočarani onim što se u RH dogodilo u zadnjih 8 mjeseci. Pred nama su pregovori. Žao mi je što građani nisu malo više osudili one koji su krivi za ovih 8 mjeseci. Jedino je bitno da što prije počnemo raditi i da nastavimo ovaj gospodarski trend koji imamo. To se mora nastaviti i ne smije se prekinuti - kazao je Grbin.

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti su i Arsen Bauk, Fred Matić, Milanka Opačić, Mirando Mrsić, Mihael Zmajlović. Nisu skrivali nezadovoljstvo rezultatima, kao ni predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji se također nadao boljim rezultatima.

- Naše su ocjene bile da ćemo imati relativnu većinu, što i potvrđuju izlazne ankete. Očito je da su glasači najviše kaznili Most i HDSSB, a dobitnici su praktički svi ostali u određenim omjerima. Vidjet ćemo što će biti u dijaspori, HDZ tamo ima konkurenciju - kazao je Bauk.

- Znali smo da će biti tijesno, ja sam očekivao oko 60 mandata - kazao je Bauk pa dodao kako su im najbliži IDS i nacionalne manjine.

Na pitanje novinara može li sada odbaciti veliku koaliciju kazao je da 'ako druga strana želi ići u smjeru koalicije, oni će morati nešto učiniti po tom pitanju'.

Krešo Beljak je odmah jasno poručio da neće u Vladu s Mostom, ali ako bude takva prilika, da može podržavati Milanovića iz Sabora.

- Izlazne ankete do sada su bile dobar pokazatelj stvarnih rezultata. Ako se realiziraju u konačnim rezultatima, onda nisam zadovoljan. Nadao sam se boljim rezultatima, ali stvari su otvorene - kazao je Orsat Miljenić koji je u stožer došao sa sinom koji je na ovim izborima prvi puta glasao.

- Doveo sam ga da vidim kako to izgleda - kazao je Miljenić navodeći kako vjeruje da Narodna koalicija ipak ima šanse sastaviti vladu.

- Narodna koalicija je najjača lista i bit će u prilici formirati vladu - zaključio je Miljenić. Veća očekivanja od onih koja projiciraju izlazne ankete ima i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

- Očekivao sam više. Nakon osam mjeseci kaosa i eksperimenata i nakon ovih izbora, građani su rekli svoje i sada ćemo gledati sastavljanje vlade - kazao je Dragovan dodajući kako se nada da neće biti eksperimenata i da neće opet netko ispasti iz šešira tko bi sastavljao vladu.

- Relativni pobjednik će sastaviti vladu, a to je Zoran Milanović. On će i donijeti predsjednici više potpisa i biti mandatar - kazao je glavni tajnik SDP-a ne propuštajući uputiti kritiku predsjednici Kolindi Grabar Kitarović radi fotografiranja izbornog listića.

- Pokazala je da sudjeluje u izbornom procesu i fotografirala svoj listić. Zanima me što će DIP reći. Tako nešto nitko do sada nije napravio - rekao je Dragovan.

U vrijeme objave izlaznih anketa u stožeru Narodne koalicije nije se još moglo vidjeti prvake HNS-a, kao ni predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Navodno bi čelnik SDP-a u MSU trebao doći tek oko ponoći, kada bi DIP trebao imati detaljnije rezultate. U neformalnim razgovorima SDP-ovci su se osvrnuli i na unutarstranačke izbore koji im po statutu slijede nakon parlamentarnih najavljujući kako bi moglo doći do žestoke borbe za vodstvo stranke.

Također neformalno, kažu da, bude li ipak HDZ formirao vladu, ona neće biti stabilna i voditi će opet u prijevremene izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:01