140 LJUDI

SVA IMENA S IZBORNE LISTE NARODNE KOALICIJE Tko su SDP-ovi mladi lavovi, a tko gubitnici

 Hanza Media

Glavni odbor SDP-a na današnjoj sjednici koja počinje na Iblerovu trgu u 19 sati potvrdit će kandidate koji će se na predstojećim izborima u rujnu boriti za novi mandat na Markovu trgu, a Jutarnji list ekskluzivno donosi imena gotovo svih 140 političara Narodne koalicije koji će se natjecati u deset izbornih jedinica, te tko su u odnosu na prošle redovne parlamentarne izbore gubitnici, a tko nove nade SDP-a.

SDP na izbore kreće s već provjerenim kadrovima, pa se liste u 90 posto slučajeva ne razlikuju od prošlogodišnjih, s time da su se neka mjesta pomaknula radi ulaska HSS-a u koaliciju, a neki su SDP-ovci, poput Nenada Stazića, premješteni u druge jedinice. Od SDP-ovih veterana na ovim izborima šansu za ulazak u Sabor neće dobiti Rajko Ostojić, bivši ministar zdravlja i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba na prošlim izborima. Ostojić je ispao iz igre nakon unutarstranačkih izbora za predsjednika stranke u kojima je bio na strani gubitnika Zlatka Komadine. Na listi nema ni starog SDP-ovca Davorka Vidovića, koji je potpredsjednik stranke, ali je žestoki kritičar Milanovića.

Odlazak veterana

S druge strane, predsjednik zagrebačke organizacije Davor Bernardić, koji je također bio zagovornik smjene Milanovića s čela SDP-a, ponovno dobiva mjesto, i to visokopozicionirano, treće.

Od SDP-ovih veterana u kombinaciji za Sabor više nije Dragica Zgrebec, niti bivši ministar obrane Ante Kotromanović. Na ovim ga izborima nema jer se povukao iz politike i otišao u privatni biznis, a listu će nositi Boris Lalovac.

Među dobitnike svakako bi trebalo ubrojiti bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, čija pozicija na listi unatoč aferama nije uzdrmana, pa će, ako se ipak nešto u SDP-u ne promijeni u zadnji čas, biti na visokom trećem mjestu u V. izbornoj jedinci, iako to još nije sigurno, ali u vrhu SDP-a smatraju da ga nemaju zašto odbaciti. Novost je i da će se ovaj put kandidirati Romana Jerković, SDP-ovka iz Rijeke, koja je nakon Leke postala predsjednica Glavnog odbora stranke.

Najviše promjena

Najviše novih lica ima na listi za Sabor u III. izbornoj jedinici, gdje je nositelj Siniša Hajdaš Dončić. Bivši ministar prometa umjesto Dragice Zgrebec odlučio se za mladog gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača, a tu je i Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade, te Petra Novinščak, Renata Potočnik i Agata Cvitić, mlade ženske nade SDP-a.

Kada je riječ o koalicijskim partnerima, HSS će definitivno na osmo mjesto u X. izbornoj jedinici staviti kontroverznog Stipu Gabrića Jamba, a HSU Stjepana Mesića na 11. mjesto u I. izbornoj jedinici.

Narodna koalicija pazila je na žensku kvotu na listama, međutim, da se primijetiti da su političarke na dnu lista, dok njihovi muški kolege dominiraju. Jedino je Milanka Opačić uvijek prva na listama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:23