ANALIZA PREDIZBORNIH ANKETA

'Vlast će se ovaj put formirati još teže nego nakon prošlih izbora'

 Vlado Kos / Sandra Šimunović / Damjan Tadić / Hanza Media

- Ključno je pitanje na izborima, prema mojem mišljenju, treća opcija. Kumulativno uzevši, gubi li ona u odnosu na prošle izbore, dobiva ili je na istome. Na prošlim izborima su Most, Živi zid i stranka Bandić Milan 365 zajedno dobili 23 mandata u Saboru, a gledajući glasove birača, dobili su i više - kaže Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu komentirajući istraživanja javnog mnijenja koja su provele tri agencije, i to za Jutarnji list i RTL televiziju, za Večernji list i Novu TV te za HRT.

Protestni birači

Spomenuta istraživanja razlikuju se po metodologiji (telefonske ankete i terenska) te po razdoblju u kojemu su provedena. Zadnje koje je zaključeno tjedan dana prije izbora provela je agencija Ipsos puls i po njemu SDP-ova Narodna koalicija dobiva najmanje mandata (samo 55, a u preostala dva imala bi 61, tj. 62), HDZ je na 55 mandata i kod njega nema većih odstupanja, a ujednačene su i procjene izbornog uspjeha Mosta od 12 do 13 mandata.

Zagreb, 291015. 
VERN forum organiziro je panel na temu Politicka komunikacija u doba sumnje na kojoj su sudjelovali Dragan Bagic (filozofski fakultet u Zagrebu), Matt Carter (najmladji gl. tajnik britanske laburisticke stranke u doba Tonya Blaira), Marijana Grbesa (fakultet politickih znanost u Zagrebu) i Dejan Vercic (prof. procelnik Centra za marketing i odnose s javnoscu Sveucilista u Ljubljani).
Na fotografiji: Dragan Bagic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / HANZA MEDIA
Dragan Bagić

Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Prema svim anketama IDS dobiva 3 zastupnika, a 3 iz dijaspore unaprijed se računaju kao HDZ-ovi. No, zato koalicija Živi zid - Promijenimo Hrvatsku - Akcija mladih varira od 3 zastupnika u anketi Promocije plus, preko 6 do 8 u zadnjem istraživanju Ipsos pulsa. Velika su odstupanja i u odnosu na koaliciju BM 365 - Reformisti - Novi val - BUZ, i to od procjene da neće imati nijednog zastupnika, preko 3 mandata, pa do 7 u zadnjem istraživanju. U Slavoniji bi HDSSB dobio 1 do 2 mandata, a od toga da ne uđe u Sabor pa do 2 mandata mogla bi računati i stranka Pametno.

Pitanje je, kaže Bagić, hoće li protestni birači izaći na izbore i kako će glasati. - Ako iziđu, dio njih zasigurno više neće glasati za Most i ti će se glasovi rasporediti Živom zidu i Bandiću, koji bi mogli pokupiti 7 do 8 glasova koliko Most gubi - kaže Bagić uz napomenu da anketa Ipsos pulsa upućuje na to da će ovi birači u nedjelju izaći na birališta. S druge strane, istraživanja koja su bila provedena za Jutarnji list i RTL te za HTV sugeriraju da će ovi birači apstinirati. Druga je mogućnost, što je našem sugovorniku ipak malo vjerojatno, da će se ti birači vratiti velikim strankama, prvenstveno SDP-u.

Bagić ističe da su istraživanja podudarna, a razlike su mahom posljedica toga što je mnogo graničnih mandata koji su oko praga od pet posto. Puno je takvih mandata koji bi mogli ići Živom zidu i Bandiću, ali je zbog D’Hondta moguće i da ostanu ispod praga, a da se glasovi njihovih birača rasporede SDP-ovoj koaliciji ili HDZ-u.

- Isto vrijedi za HDSSB i Pametno pa će do zbrajanja i zadnjeg glasa biti vrlo teško prognozirati rezultate - kaže Bagić.

Male stranke

Na pitanje je li moguće da se Vlada formira i bez Mosta, Bagić odgovara da to nije nemoguće, ali upozorava da bi taj proces bio jako mukotrpan i dugotrajan jer bi trebalo usuglasiti politike i sporazume s puno malih stranaka. - Sigurno je da će ovaj put pregovori o sastavljanju vlasti biti još teži i mukotrpniji nego nakon prošlih izbora - rekao je Bagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:41