ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG I RTL-a

JUG SLAVONIJE OPET ZA HDZ! U 5. izbornoj jedinici HDZ-u 39,5% glasova, Narodnoj koaliciji 27,2%

Andreja Plenkovića za novoga premijera želi 30% ispitanih, Milanovića 23,7, Bandića 10,7, a Petrova samo 7,3%. U slučaju ovakvih rezultata u 5. izbornoj jedinici, HDZ bi dobio osam mandata, Narodna koalicija pet, a Most jedan.
 Duje Klarić / CROPIX

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je uvjerljivo vodeća politička opcija u 5. izbornoj jedinici, potvrdilo je istraživanje koje je za Jutarnji list i RTL televiziju provela agencija Promocija plus. Ovo je prva od deset izbornih jedinica u kojima provjeravamo raspoloženje birača u ovogodišnjoj izbornoj kampanji, a rezultat pokazuje da je u južnom dijelu Slavonije u prednosti stranka Andreja Plenkovića, bez obzira na objektivne probleme kroz koje trenutačno prolazi.

Tri tjedna prije održavanja parlamentarnih izbora, HDZ je dobio 39,5 posto glasova, a Narodna koalicija 27,2 posto. Na trećem mjestu je Most sa 7,0 posto, slijede Živi zid - Pokrenimo Hrvatsku sa 3,9, HDSSB-HKS sa 3,7 te Bandić Milan365 s podrškom 1,9 posto birača.

U najkraćem, birači u V. izbornoj jedinici i dalje većinski podržavaju HDZ, unatoč nedavnom padu Vlade i promjenema koje su zadesile stranku. Pokazuje se kako rejting nije ugrozila ni Plenkovićeva odluka prema kojoj ovaj put HDZ izlazi na izbore bez donedavnih desnih partnera, jer su HSP Ante Starčević i desničarske stranke s kojima koaliraju po našoj anketi dobile samo 1,1 posto glasova. To znači kako uvjerljiva većina desno orijentranih birača i dalje namjerava glasati za HDZ, unatoč odlasku Tomislava Karamarka i Plenkovićevoj umjerenijoj politici.

Dakle, u slučaju ovakvih izbornih rezultata, Hrvatska demokratska zajednica osvojila bi osam zastupničkih mandata, Narodna koalicija pet, a Most jedan mandat. Opasnost za HDZ jest što posljednji mandat nije siguran, naime otvara se šansa da Živi zid ili HDSSB dobiju jednog zastupnika u ovom dijelu Slavonije.

HANZA MEDIA

Naginjanje HDZ-u

Bez obzira na spomenutu mogućnost, ovo istraživanje izrazito se podudara s anketom otprije dva mjeseca, ali i s rezultatima parlamentarnih izbora iz studenoga 2015. godine. Ovaj dio države izrazito naginje HDZ-u, pokazuju spomenuti primjeri: u istraživanju koje je provedeno početkom lipnja Hrvatska demokratska zajednica bila je najjača stranka na području 5. izborne jedinice koja obuhvaća južni dio Slavonije.

Samo što je tih prvih dana lipnja HDZ-ova prednost ipak bila prilično manja nego na izborima u studenome prošle godine, pokazalo je istraživanje koje su tada proveli RTL televizija i Jutarnji list. Ovdje se mora uzeti u obzir važna razlika u usporedbi sa sadašnjom situacijom jer u lipnju još nisu bili formirani izborni savezi poput Narodne koalicije, tako da su se ispitanici mogli opredijeliti isključivo za pojedinu stranku. U takvim okolnostima, kada je riječ o strankama, za HDZ se izjasnilo 33,5 posto, dok je na drugom mjestu bio SDP sa 24,6 posto glasača, dakle ove dvije stranke i tada su bile uvjerljivo najpopularnije u spomenutom dijelu Slavonije.

Zatim su slijedili Živi zid (5,6 posto), HDSSB (5,1) i Most sa 4,9 posto glasova. Iako se u to vrijeme znalo sve o Karamarkovim problemima, a Vlada Tihomira Oreškovića nalazila se u terminalnoj fazi, čak i tad je HDZ osvajao najviše glasova u ovoj izbornoj jedinici, baš kao i u ovom najnovijem istraživanju.

Promjena raspoloženja

U usporedbi s izborima iz studenoga 2015., ipak se uočava određena promjena raspoložanja birača jer tada je Domoljubna koalicija pod vodstvom HDZ-a dobila čak 46 posto i osam saborskih mandata, Hrvatska raste i SDP 25,5 posto i četiri mandata, a Most 11,4 posto i dva mjesta u Saboru. Zasad Plenkovićev HDZ ipak ima nižu podršku od koalicije koju je predvodio Karamarko, a SDP i Narodna koalicija prolaze nešto bolje nego ranije, no u pitanju su oscilacije od dva do tri postotka, što ni u statističkom smislu nije do kraja pouzdano i precizno, a i ne utječe na konačni rejting.

Kad je u pitanju tko koga podržava u 5. izbornoj jedinici, rezultati su predvidljivi. Za HDZ glasaju pretežno muškarci, osobe između 43 i 60 godina koje se izjašnjavaju s “desno” i “desni centar”, s nižim i srednjim obrazovanjem. Narodna koalicija ima nešto obrazovanije birače, ali uglavnom starije od 60 godina i - što bi njih trebalo zabrinuti - bez previše mlađih simpatizera. Vjerojatno nije čudno da se svjetonazorski “desno” izjašnjava velik broj birača Mosta, ali jest kad više onih koji podržavaju Glavašev HDSSB sebe opisuju kao ljevičare, a ne desničare.

Čak 14,9% birača mlađih od 30 za Most

Most gotovo sigurno prolazi izborni prag u 5. jedinici. No, njihovi se simpatizeri prilično razlikuju od birača HDZ-a i Narodne koalicije. Dok su birači dviju najjačih lista uglavnom stariji od 40 godina, a najviše ih je u Brodskoj -posavskoj županiji, čak 14,9 posto mlađih od 30 godina izjavilo je da će glasati za Most, koji najbolje prolazi u Požeško-slavonskoj županiji. A kod starijih od 70 godina, to namjerava samo 1,1 posto. Kad se pak radi o tome tko bi bio idealni predsjednik Vlade, samo 55 posto mostovaca odlučilo se za Božu Petrova. U konačnom zbroju, Milan Bandić trebao bi biti premijer za 10,7 posto ispitanika, a Božo Petrov za 7,3 posto, iako Most ima gotovo dvostruko veću podršku nego stranka zagrebačkoga gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:01