SVI PUTUJU NA ISLAND

DESETORICI PRIJETI TREĆI ŽUTI KARTON! Kovač: 'To je problem, ali nećemo se štediti!'

'Pranjić je pozvan zato što je kvalitetan. Igrao je i velikom klubu, sada ima minutažu i znam što zna'
 Damir Krajač / CROPIX

Niko Kovač u razgovoru s novinarima inzistirao je:

- Igračima još nisam rekao početnu postavu, iako su nešto doznali, no ima vremena do utakmice.

U petak u prvih 11 vjerojatno neće biti Ivica Olić. Nije niti to Kovač decidirano kazao, iščitava se "između redaka". Napadač Wolfsburg tek će danas prvi put na teren. Putovat će u Reykjavik...

- Radio je u teretani, na biciklu, bilo je odlično, no to je jedno, drugo je trčanje, a treće duel. Zadovoljan sam s njegovim oporavkom, ali ne znam kako će biti. Subašićev gležanj je u redu... Svi putuju na Island jer tražimo zajedništvo, ali mi je želja i da dečki vide uživo kako oni igraju, da steknu bolji uvid pred uzvratnu utakmicu. Imamo mnogo žutih kartona, zato svi moraju biti upućeni u suparnika, sustav i stil igre, ne znamo tko će smjeti istrčati u Zagrebu.

Podsjećamo, Ognjen Vukojević, kojeg istina Kovač nije niti stavio na glavni popis, nema pravo nastupa u Reykjaviku, ali kompletnom udarnom ešalonu prijet da bude eliminiran za Zagreb ukoliko im Undiano Mallenco dodijeli javnu opomenu. Za nesreću, Španjolac baš voli mahati kartonima. Modrić, Mandžukić, Ćorluka, Eduardo, Kranjčar, Schildenfeld, Rakitić, Vrsaljko, Jelavić i Kovačić. To je lista "ugroženih", oni imaju jedan žuti karton i ako ga netko dobije u Maksimiru će sjediti na tribini. Radi se ozbiljnoj stvari, sreća je što Islanđani stoje gotovo jednako, kod njih su u pitanju osmorica. HNS je provjerio u Fifi koja je potvrdila da se kartoni ne brišu.

- Ne znam jesmo li ikad imali toliko kartona, no u Reykjaviku ne možemo igrati košarku . To neće utjecati na moj izbor momčadi, moramo igrati nogomet, nužno je da ulazimo u duele, ne glupo, ali muški, ako je neophodno napraviti prekršaj i dobiti žuti karton, onda ga treba napraviti. Dakako, ne smijemo ih dobivati nepotrebno. Zato smo pozvali 25 igrača, koji mogu nastupiti u prvoj ili drugoj utakmici - konstatirao je Kovač, koji priprema više varijanti jer ne bi čudilo da zatrebaju alternativna rješenja u utorak.

Što se tiče pojedinaca, izbornik kaže:

- Pranjić je pozvan zato što je kvalitetan, bio je u velikom klubu, sada opet igra, u stanju je odgovoriti na više pozicija. Za njega dobro znam što može i zna. Vidjet ćemo gdje će nam biti potreban. Šimunić kao lijevi branič? Joe je to igrao, ali isto vrijedi za Ćorluku, Lovrena, Pranjića... imamo više izbora.

Je li Ivo Iličević spreman za ovakvu utakmicu?

- Svi koje sam pozvao su spremni . Pitanje je 15, 20 minuta ili više. Nadam se da će moći izdržati koliko i ukoliko bude igrao.

Vrsaljko je na kraju iz Italije stigao automobilom.

- Imao je odiseju, otkazana su dva leta, dosta je umoran.

Dakle...

- Isprobavamo dvije varijante, mislim da smo 90 posto definirali sastav, što ne znači da se to ne može promijeniti. Nikome ne želim dati stopostotnu garanciju da će biti u ekipi, svi se trude, stvarno sam zadovoljan. Treninzi nisu toliko naporni fizički koliko su psihički, dečki moraju puno razmišljati i pratiti što radimo u taktičkom dijelu. Održali smo mnogo sastanaka, kazao sam im što tražim od njih, imam percepciju kako bi to trebalo izgledati što se tiče igrača.

Kaže da se dobro nosi sa stresom.

- Nećete vjerovati, bolje spavam nego kad smo bili u mladoj reprezentaciji. To je sve za pet. Normalno da tenzije iz minute u minutu rastu, kad sletimo na Island situacija će se sigurno malo promijeniti. Bio bih robot da nema osjećaje, rekao bih da je u pitanju pozitivna nervoza,

Lars Lagerbäck je zaključio da Kovač ne može u kratko vrijeme preporoditi Hrvatsku.

- To je rekao? Vidjet ćemo.

Bi li ga neodlučeno u petak zadovoljilo?

- Zavisi kako će se utakmica odvijati, pozitivan rezultat bio bi da zabijemo gol i ne izgubimo. Prvenstveni je cilj postići pogodak, to bi značilo da ga u Zagrebu možemo primiti, a da nam se situacija ne pogorša.

Moramo izbjegavati slobodne udarce, kornere, čak i autove

Što je izbornik kazao igračima o Islandu?

- Igraju kako moderan nogomet, iako dosta prebacuju loptu, reagiraju na odbijance, posjeduju 6-7 igrača od 1,90 cm, prekidi su im oružje, posjeduju 2-3 igrača koji bacaju aut u peterac. Najbolje bi bilo da nema slobodnih udaraca, kornera i autova u korist Islanda, morat ćemo to minimalizirati, paziti se prekršaja jer ne želimo im dati jake karte. Važno je da budemo oprezni, ali ne naivni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:11