PRIMJERI IZ EUROPE

ZAŠTO NJIMA NITKO NE PRIJETI? Molotovljevi kokteli u Grčkoj, noževi u Italiji, rasizam i tučnjave u Rusiji...

Jedino se Hrvatska uz Njemačku može podičiti da, hvala Bogu, u neredima nikada nije bilo smrtno stradalih. Ali je Hrvatska i dalje Uefin glavni problem

Jučer je Grigorij Surkis na Skupštini HNS-a upozorio Hrvatsku da prijeti realna opasnost da klubovi i reprezentacija budu suspendirani iz međunarodnih natjecanja ako dođe do ponavljanja huliganskih izgreda na nogometnim stadionima. Međutim, ostaje nejasno zašto nas Uefa i dalje upozorava kada huliganskih aktivnosti na hrvatskim stadionima skoro da i nema. Isto tako nema ni publike, za razliku od ostatka Europe, gdje huligani 'orgijaju' skoro svakog vikenda. Donosimo vam nekoliko primjera.

ITALIJA

- Na utakmicu Lazija i Borussije M. doputovalo je oko 8.000 njemačkih navijača, koje su huligani naganjali po ulicama Rima. Jednog su izboli na mostu Ponte Milvio, drugi je stradao vrlo blizu tog mosta, a treća žrtva huligana zatekla se pred hotelom Hilton.

- Na derbiju Intera i Milana Mario Balotelli bio je zasut zvižducima i hukanjem dok se na tribinama pojavilo barem 50-ak plastičnih banana.

POLJSKA

- Uz sporadične manje incidente diljem glavnog poljskog grada došlo je i do masovne tučnjave poljskih i ruskih huligana. Do nereda je došlo ispred Nacionalnog stadiona u Varšavi, kad su domaći navijači bocama, kamenjem i bakljama napali skupinu od 5.500 tisuća ruskih navijača. Rusi nisu ostali dužni svojim napadačima, pa je uskoro došlo do masovnih nereda u kojima je ozbiljno ozlijeđeno 10 ljudi. Onih s lakšim ozljedama bilo je na desetke. Policija je privela više od 100 huligana.

- Finalna utakmica Poljskog kupa između Legije i Lecha završila je u velikim neredima, a policija je ratoborne huligane, koji su zaposjeli i travnjak, bacali baklje, trgali stolce i napadali snage reda i mira, morala smirivati vodenim topovima te suzavcem. Uhićeno je na stotine huligana.

RUSIJA

- Ruska policija privela je 120 ljudi nakon tučnjava Kriljinih i Spartakovih navijača. Nerede su inicirali gostujući navijači trganjem i bacanjem stotina sjedalica u smjeru pristaša domaće momčadi i policije. Ozlijeđeno je 20 ljudi, od čega šest policajaca.

- Navijači Zenita javnim su proglasom dali do znanja da žele etnički čisti klub. Čelnici nisu reagirali.

- Moskovska policija uhapsila je blizu 700 navijača zbog izazivanja nereda za vrijeme derbi utakmice prvog kola nogometnog prvenstva Rusije između domaćeg Spartaka i Zenita. Više od 500 uhapšenih huligana bili su navijači Zenita, koji su na stadionu “Lužnjiki” plastičnim sjedalicama gađali pristalice Spartaka, a tijekom susreta su palili baklje i bacali dimne bombe.

TURSKA

- Navijači Fenerbahčea su se tijekom proslave naslova sukobili s policijom. Čuvari reda su koristili suzavac protiv huligana koji su ušli u teren nakon utakmice, palili baklje te lomili i bacali plastične stolice. Navijači Fenerbahčea s policijom su se potukli i pokraj stadiona, a na njih su bacali kamenje. Policija je odgovorila vodenim topovima i rastjerala podivljale navijače.

- Uoči utakmice Fenerbahče - Istanbulspor (3:0) došlo je do velikih izgreda navijača u kojima su dvije osobe zadobile ubode nožem, no nasreću završile su izvan životne opasnosti. Stradao je i snimatelj turske televizije, koji je pokušao snimiti tučnjavu dviju suprotstavljenih navijačkih skupina. Iz gužve se spasio s nekoliko masnica i slomljenim prstom na ruci. U divljanju navijača bilo je i pucnjave, no, nitko nije stradao od metaka. Policija je kasnije priopćila kako je pronađeno 15 čahura.

GRČKA

- Utakmica između Panathinaikosa i Olympiacosa je prekinuta prije početka drugog poluvremena pri rezultatu 0:0. Razlog su bili neredi koji su u ovakvim derbijima česta pojava u Grčkoj. Navijači domaće momčadi (Panathinaikosa) su napali policiju bakljama, stolicama i komadima potrgane ograde, dok su čuvari zakona uzvratili suzavcem. Privedeno je više stotina ljudi, a ozlijeđeno ih je barem pedesetak.

- Tijekom utakmice dokvalifikacija Grčke i Hrvatske u Ateni domaći su huligani na stadionu napali hrvatske navijače topovskim udarima i bakljama. Nakon toga su mirno napustili stadion. Utakmica je nakratko prekinuta, a policija nije ispraznila dio tribine.

NJEMAČKA

- Na utakmici Kupa između Hannovera i Dynama Dresden navijači Dynama izvikivali su slogane mržnje, palili baklje i sukobili se s policijom. Bild piše kako su to bili najgori navijački neredi unatrag godinu dana. Navijački huliganizam u Hannoveru rezultirao je sa 16 uhićenja. Ozlijeđeno je nekoliko policajaca i najmanje trojica Dynamovih navijača.

- Igrači Eintrachta su nakon izgubljene utakmice te ispadanja u Drugu ligu morali pobjeći u svlačionice. Oko 150 huligana sa svezanim maramama preko lica uletjelo je na teren s uništavajućim namjerama. Rezultat svega bio je: deset ozlijeđenih, šest uhićenih, uništena tribina stadiona i jedna TV kamera u vrijednosti od oko 600.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:29