ED MILIBAND O IMIGRACIJI

Vođa britanskih laburista: 'Hrvatima treba zabraniti rad u Engleskoj prvih sedam godina od ulaska u EU'

Predlaže i uvođenje sustava upozorenja po kojem bi zavodi za zapošljavanje mogli identificirati sektore u kojima dominiraju radnici s niskim plaćama iz drugih zemalja, te reviziju oko toga trebaju li imigranti imati prava na neke benificije poput socijalnih prava i gradskih stanova
 AP Photo/Lefteris Pitarakis

LONDON - Ed Miliband, vođa britanske Laburističke stranke, u intervjuu Guardianu detaljno je govorio o politici prema zapošljavanju imigranata iz Istočne Europe, te je najavio niz mjera koje će njegova stranka ubuduće zastupati.

Naime, Miliband je, među ostalim, kazao kako je njegova stranka dok je bila na vlasti, napravila pogrešku što je prerano ukinula kontrole za nove članice EU, poput Poljske, što je za posljedicu imalo prevelik ulazak radnika iz Istočne Europe u Britaniju. U skladu s tim predložio je nove mjere koje bi mogle utjecati i na zapošljavanje naših radnika u Velikoj Britaniji nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju. Naime, jedna od tih mjera je i ta da se za radnike iz novih zemalja Europske unije poput Hrvatske još sedam godina nakon ulaska u Uniju ne otvori mogućnost slobodnog zapošljavanja u Britaniji.

Među mjerama koje Miliband predlaže je i strože provođenje zakona o minimalnim plaćama, te udvostručavanje kazni na 10 tisuća funti za prekršitelje. Predlaže i uvođenje sustava upozorenja po kojem bi zavodi za zapošljavanje mogli identificirati sektore u kojima dominiraju radnici s niskim plaćama iz drugih zemalja, te reviziju oko toga trebaju li imigranti imati prava na neke benificije poput socijalnih prava i gradskih stanova.

Miliband smatra kako Vlada treba uvesti promjene u Zakon o zapošljavanju imigranata na način da agencije za zapošljavanje ne mogu favorizirati, pa ni neformalno, jeftiniju radnu snagu.

Smatra kako su strani radnici srušili plaće uglavnom u manje plaćenim sektorima te stvorili nezaposlenost ponajviše u sektorima kao što su ugostiteljstvo, građevinarstvo i prerada hrane.

Među mjerama koje je predložio šef Laburista su i one da se agencijama za zapošljavanje koje objavljuju oglase za poslove namijenjene isključivo imigrantima uvedu sankcije.

Miliband je obećao kako će reformirati takvo tržište rada koje potiče pretjerano korištenje nisko plaćenih radnika i koje omogućuje britanskim tvrtkama da izbjegavaju svoje odgovornosti. No, Miliband se distancirao od primjedbi bivšeg premijera Gordona Browna, sugerirajući da bi bilo pogrešno obećavati previše.

- Ne možemo reći ljudima stvari koje ne možemo izvršiti. Ne možemo reći britanski poslovi za britanske radnike - komentirao je šef Laburista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:06