NA POMOLU IZBORI

POLITIČKI RASKOL HDZ napustio koaliciju sa SDP-om: 'Ovo je pitanje mentalne higijene'

Osijek, 170214.Gradonacelnik Osijeka Ivica Vrkic dosao je jutros u 9,30 u Drzavno odvjetnistvo u kojemu se zadrzao oko pola sata.Vrkic je u DORH pozvan zbog izjave da je Branimir Glavas ratni profiter.Na fotografiji: Ivica Vrkic nakon izlaska iz zgrade DORH-a nije zelio davati nikakve izjave.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Nakon manje od dvije godine suradnje pukla je osječka koalicija. Kao što se i očekivalo u godini parlamentarnih izbora HDZ se odlučio odmaknuti od saveza s SDP-om i HNS-om te još nekim strankama koje podržavaju gradonačelnika Ivana Vrkića.

Iako je predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić kao razloge, kako je rekao, „odmaka od SDP-a i HNS-a, jer mi nikada nismo bili u koaliciji“ objasnio neispunjenim projektima, neorganiziranošću i nekvalitetom SDP-ovih kadrova, korištenjem gradske uprave za jačanje infrastrukture stranaka lijevog centra..., jasno je da se HDZ morao distancirati od SDP-a zbog parlamentarnih izbora. Kramarić je proteklih godinu dana imao jake pritiske iz središnjice stranke te Županijskog odbora HDZ-a da izađe iz ove priče.

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u mostarskom je zatvoru s Branimirom Glavašem, pisali su mediji, dogovarao podršku Kolindi Grabar Kitarović, koju je Glavaš uvjetovao rušenjem Vrkića. No, Kramarić je svo vrijeme odlijevao pritiscima. Danas će reći kako on ne zna za sastanke u mostarskom zatvoru, a „kap koja je prelila čašu je izostanak želje za reformama u Gradu i ovo je isključivo odluka našeg Gradskog odbora, kojemu je, kao i ostalima, predsjednik stranke dao ingerencije za odluke na lokalnoj razini.“ Što se tiče HDSSB-a, koji ih je prozivao zbog koalicije s SDP-om, njima je poručio da objasne svoju koaliciju s SDP-om i SDSS-om u Belom Manastiru.

- Ovo je i pitanje mentalne higijene zbog katastrofalnog odnosa Vlade prema Osijeku, predsjednici Republike, hrvatskim braniteljima... - rekao je Kramarić, naglasivši kako njima ipak nije cilj isprovocirati nove izbore. Vrkić će, navodi, i dalje imati njihovu podrušku „za sve projekte od interesa za grad i građane Osijeka.“ Nahvalio je HDZ-ove direktore gradskih tvrtki, koji neće podnijeti ostavke na svoje funkcije, već će samo staviti mandate gradonačelniku na raspolaganje. Neopozive ostavke pak podnijet će njihovi članovi NO-a i UV-a u gradskom sustavu. Na naš upit o stranačkom uhljebljavanju ljudi u gradski sustav, što je predbacio strankama lijevog centra, kad je u pitanju HDZ odgovorio je da oni to nisu „činili u tolikoj mjeri.“ Vjeruje da će se gradonačelnik znati postaviti u novim odnosima i prihvatiti njihove prijedloge, kao uostalom i SDP te za važne projekte očekuje konsenzus.

Gradonačelnik Vrkić istaknuo je kako je riječ „o unutarnjoj stvari HDZ-a.“

- U izbornoj smo godini i logično je da se svatko prepozicionira, ali ne doživljavam to kao bojkot Gradske uprave. Ne vidim razloga da se bilo što mijenja niti za nove izbore - rekao je Vrkić, kojeg očekuje još teži period balansiranje između stranaka koje ga podržavaju. SDP-ova Biljana Borzan poručila je da je „važno na projekti idu dalje“, ali i dodala.

- Nezadovoljna sam i žalim što je HDZ svoje stranačke interese u pripremi za parlamentarne izbore stavio ispred interesa građana, koji su tako postali žrtve HDZ-ovih interesa - kazala je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:50