POJAČANJA U SAVSKOJ

JANNING POTPISAO, DOGOVOREN PLANINIĆ, ŽIŽIĆ SE OBEĆAO Cibonin odgovor Cedeviti

 Nenad Dugi/CROPIX

Rijetko kad se u Ciboninoj povijesti dogodilo da je prvih dana kolovoza imala praktički dogovorenu cijelu momčad za novu sezonu. U noći s petka na subotu stigao je potpisan ugovor Matta Janninga, beka Siene iz lanjske sezone. Ugovor će, doduše, postati važeći tek 10. kolovoza. Do tada on može ostvariti NBA angažman, ali za tako nešto sad nema naznake.

Janning je 25-godišnji bijeli Amerikanc, visok 197 cm, koji je završio Northeastern i nije draftiran. Imao je potpisan ugovor s Phoenix Sunsima, no, za njih nikada nije zaigrao, a vrlo brzo taj je ugovor i razvrgnut, pa je Janning potražio sreću u Italiji. Igrao je prvo za Casale, a onda i prošlu sezonu u Sieni, s kojom je postao talijanski prvak. Sezonu u Sieni završio je sa 6,8 poena, 1,6 skokom i 1,1 asistom po utakmici. Bio je u rosteru Bullsa na Ljetnoj NBA ligi u Las Vegasu.

Neven Spahija zna zašto je doveo Janninga.

- Riječ je o igraču koji primarno igra na poziciji “dva”, ali može poslužiti, pomoći i u prijenosu lopte jer ima dobru tehniku. Imao je zapaženu minutažu u osvajanju naslova u Italiji, a za našu momčad je vrlo važan zbog kemije. Imamo izražene individualce poput Blassingamea, Strawberryja ili Šarića, pa je važno imati u vanjskoj liniji igrača koji sve to može povezati i to očekujem od Janninga. On nije gladan koša - kaže Spahija.

No, to nije sve. Cibona je sve dogovorila s Maccabijem, ugovor o posudbi potpisala su oba kluba i čeka se samo potpis Darka Planinića.

- Računam da je s Planinićem sve dogovoreno jer smo Maccabi i mi sve riješili. Mislim da je to gotov posao - dodao je Spahija.

Slično je i s Andrijom Žižićem, objašnjava klupski direktor Domagoj Čavlović.

- Žižić je dao riječ, očekujem da ćemo sve formalizirati u sljedećih nekoliko dana.

Što znači da Neven Spahija ima cijelu momčad na raspolaganju.

- Kad sam dolazio, želio sam ostaviti većinu momčadi iz protekle sezone, što nam je uspjelo. Da su Blassingame i Šarić odigrali veći dio ABA lige, mislim da bi Cibona zaigrala na Final Fouru, jer su u PH bili uvjerljivi. Na tu momčad s kraja sezone dodali smo Janninga, Planinića i Junakovića, što znači da smo u okviru proračuna uspjeli napraviti sve što smo željeli - objašnjava Spahija.

Što to znači s obzirom na ambiciju Cibone?

- Sasvim sigurno nećemo ludovati u cijenama, ni pratiti ono što radi Zvezda. Mislim da u tu utakmicu ionako neće ući nitko u regiji, a čini mi se da slično rezonira i Cedevita. No, opet, smatram da je ovo momčad koja je sposobna ostvariti sve naše ciljeve. Svakako i onaj primarni.

A taj primarni cilj, ne krije Spahija, jest vrlo jasan.

- Želimo se kroz ABA lige domoći Eurolige!

Što opet znači da bi trebali biti u gornja dva u novoj regionalnoj sezoni. Ako Zvezda bude svijet za sebe, to bi značilo da će se voditi utakmica za samo jedno mjesto. A Cibona se očito tu vidi.

Za dio mlađih igrača, poput Martina Junakovića i Marka Arapovića, pripreme će početi 12. kolovoza, za sve ostale 19. kolovoza. Nakon nekoliko dana prvi dio priprema obavit će se u Svetom Martinu, a onda kreću pokusi i uigravanje za početak regionalne sezone, ali i Eurokupa.

Usput, Cibona će se kompletirati tek krajem rujna kad bi se nakon Eurobasketa momčadi trebali priključiti Dario Šarić i Darko Planinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:38