PONOĆNI PREGOVORI

'SASTANAK JE BIO ISCRPLJUJUĆI, A OZRAČJE TEŠKO I MUČNO! VUČIĆ SE DERAO NA THACIJA' Nema dogovora Srbije i Kosova

BRUXELLES - Izaslanstva Srbije i Kosova završili su nešto iza ponoći na srijedu u Bruxellesu osmi krug pregovora bez postignutog dogovora zbog različitih stavova o ključnom pitanju, ovlastima zajednice srpskih općina na Kosovu.

Srbijanski premijer Ivica Dačić je rekao novinarima da su pregovori završeni bez sporazuma zbog i dalje veoma velikih razlika oko glavnog pitanja - ovlasti zajednice srpskih općina na Kosovu, prije svega u oblasti policije i pravosuđa.

Srbija traži da zajednica srpskih općina ima nadležnosti u pravosuđu, policiji i prostornom planiranju, i da Kosovske sigurnosne snage ne budu bilo gdje gdje žive Srbi.

"Kosovska strana strahuje da bi ZSO mogla biti osnova za neki budući separatizam, dok srpska zajednica ne može zamisliti da nema nikakve ovlasti", rekao je Dačić nakon završetka pregovora koji su trajali više od 12 sati.

Kosovski premijer Hashim Thaci je rekao da je sastanak bio veoma težak, iscrpljujući i da je prištinska strana bila "veoma širokogrudna" u "stavovima i ponudama", dok su stavovi Beograda bili "statični".

Thaci je naglasio da predložena zajednica srpskih općina na Kosovu "neće nikada imati izvršne i zakonodavne ovlasti" jer to nije u skladu s ustavom Kosova.

'NALAZIMO SE U DRAMATIČNOM TRENUTKU, KAO PRED PREGOVORE U DAYTONU' Beograd o pregovorima s Prištinom

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton rekla je kako je na stolu bilo nekoliko prijedloga.

"Razlike između dviju strana su male, ali duboke. Oni će se sada vratiti doma i konzultirati se svojim kolegama u svojim glavnim gradovima i obavijestiti me o svojoj odluci u sljedećih nekoliko dana", rekla je Ashton.

Istaknula je da je ovo bio njihov "zadnji formalni sastanak" na kojem je u srbijanskom izaslanstvu sudjelovao premijer Dačić i potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, ključna figura u koalicijskoj vladi i predsjednik najjače Srpske napredne stranke (SNS). Vučićevu nazočnost na sastanku tražili su i EU i SAD, koji ne sudjeluje izravno u pregovorima, ali čiji se najviši diplomat zadužen za Balkan Philip Reeker zatekne u Bruxellesu svaki put kada se održavaju pregovori. Na čelu kosovskog izaslanstva bio je premijer Hashim Thaci.

Dačić je rekao da to nije kraj razgovora i kako će biti potrebno da se sve to razmotri i u Beogradu i u Prištini i nije isključio novi sastanak.

Thaci je rekao da bi još jedan sastanak izaslanstava vlada Srbije i Kosova mogao biti održan u narednih tjedan dana, ali da je potrebno da srpska strana do tada uvaži neke od prijedloga Prištine.

Dačić je kazao da mu je Vučić zbog neuspjeha pregovora ponudio ostavku koju je on odbio.

Prema srbijanskim izvorima, u razgovorima je došlo do povišenih tonova između Thacija i Vučića te da je zajednički sastanak protekao u "teškom i mučnom ozračju".

Albanski novinari su na Twitteru objavili da je Thaci rekao kako "Vučić nije navikao na realnost dijaloga".

Glavno pitanje u pregovorima Beograda i Prištine je sjever Kosova, odnosno stupanj autonomije za Srbe koji su u tom dijelu Kosova većina i koji je izvan nadzora kosovskih vlasti. U prethodnih sedam krugova pregovora pod pokroviteljstvom EU-a premijeri Dačić i Thaci uspjeli su se usuglasiti o formiranju zajednice srpskih općina na Kosovu, ali ne i o nadležnostima i ovlastima koje bi ta asocijacija imala jer Priština inzistira da zajednica bude pod kosovskim ustavno-zakonskim okvirom, dok Beograd traži i izvršne ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:15