OŠTRE KRITIKE VLADI

HDZ osudio odluku o povećanju dužnosničkih plaća: 'Podobnima daju povišice, a ostale šalju na burzu'

 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) oštro je danas osudila vladinu odluku o povećanju plaća pojedinim državnim dužnosnicima za 20 posto kao i unaprjeđenje zamjenika i pomoćnika nekih zavoda i agencija u status dužnosnika.

Dan nakon vladine odluke o povećanju plaća, na konferenciji za novinare "Podobnima povišica, a ostalima burza", potpredsjednik stranke Damir Jelić te član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković uputili su oštre kritike takvim rješenjima, ocijenivši ih kontinuitetom loših odluka, zbrinjavanja partijskih članova i dodjeljivanja dužnosničkih privilegija.

IZRAČUNALI SMO Kome su i koliko veće plaće: Ravnatelju HZZO-a plaća je povećana za 3000 kn!

U situaciji pada BDP-a, rekordne nezaposlenosti, pada potrošnje te najava otpuštanja i smanjivanja plaća, vlada, koja bi trebala služiti narodu, takvim odlukama pokazuje svoju odvojenost, početak otuđenja i odnarođenja, ocijenio je Jelić, uputivši "apel na nacionalnoj razini da se s takvim stvarima prestane".

"To nije pitanje samo novca, presudna je poruka koja se šalje naciji - kojim putem idemo i koje nam je usmjerenje", naglasio je.

VLADA ODLUČILA Povećavaju se plaće šefova državnih agencija i institucija!

Govoreći o kontinuitetu "nevjerojatnih vladinih odluka u posljednjih godinu dana", Jandroković je podsjetio na unaprjeđenje ravnatelja ministarstava u dužnosnike, porast broja ministarskih savjetnika, korištenje kreditnih kartica i viših zrakoplovnih razreda, ukidanje natječaja za izbor članova nadzornih odbora javnih poduzeća, povećanje broja članova u upravama te nabavu novih službenih automobila.

"Oni smatraju da njima pripadaju privilegije, bez obzira koliko narodu bilo teško, da im pripadaju privilegije bez obzira na rezultate", ocijenio je Jandroković.

Uz odluku o podizanju plaća državnim dužnosnicima, upozorio je i kako 'gotovo neprimjetno prolazi' odluka o pravu povratka dužnosnika na stara radna mjesta.

"Samo privilegiraju one koji na dužnosnička mjesta dolaze iz državne uprave, javnih tvrtki, županija i gradova, one koji već imaju sigurnost u odnosu na druge građane", ustvrdio je.

Parafrazirajući izjavu premijera Zorana Milanovića da je 'stanje u državi izvanredno', ustvrdio je kako ono jest "izvanredno, ali za građane u negativnom, a za vladu u pozitivnom smislu".

"Njima je doista izvanredno. Dok drugima postaje teško, njima je jednako ili bolje. To je promašena politika ljudi koji su pokazali tri stvari u godinu dana: nekompetentnost, nonšalantnost i bahatost", ocijenio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:35