KOMENTAR NET.HR O RATU PROTIV MAFIJE

'Evo zašto Karamarko i Večernji list štite podzemlje'

Zagreb, 221012.Sjediste Hrvatske demokratske zajednice, Trg zrtava fasizma 4.Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarkona konferenciji za medije povodom afere " Prisluskivanje".Na fotografiji: General Damir Krsticevic i Tomislav Karamarko.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / Cropix

Sadašnjem vodstvu HDZ-a ništa nije važnije od toga da zaštiti one koje mora zaštititi i da očuva rezultate svoga rada iz vremena kad su oni, Karamarko i Brkić, upravljali tajnom službom i policijom. To je ujedno bio i glavni motiv ovoga tandema za ulazak u visoku politiku, koju niti razumiju niti ih ona zanima, piše Ivica Đikić za Net.hr .

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije smio biti podstanar kod Ninoslava Pavića. Donekle ga iskupljuje podatak da je četiri puta tražio da mu država, po zakonu, osigura neki drugi smještaj u Zagrebu . No, to je možda i najmanje važno u priči koja je začeta prošle nedjelje u zagrebačkom Večernjem listu, a koja je u istim novinama nastavljena jučer, u četvrtak, objavljivanjem informacije o ministrovu podstanarstvu kod medijskog tajkuna.

PANIKA U PODZEMLJU Ostojić: 'Napadi mafije neće ni mene ni policiju zaustaviti da odradimo posao do kraja!' Pavić: 'Večernji list plasira konstrukcije obavještajnog podzemlja'

Isto tako, prvi otvoreni rat između Styrije i Europapress Holdinga društveno je manje bitan i relevantan od vlastite političko-kriminalne pozadine.

A zapravo je riječ o tome da je vrh HDZ-a, a to znači Tomislav Karamarko i Milijan Brkić, preko Večernjeg lista pokrenuo ambicioznu operaciju kompromitiranja Ministarstva unutarnjih poslova i ministra Ostojića, operaciju koja ubrzano prerasta u pokušaj rušenja Milanovićeve Vlade.

Karamarko to, uostalom, i ne skriva: u utorak je u Rijeci izjavio da je puštanje afere s izlistavanjem telefonskih kontakata Josipa Buljevića, donedavnog šefa Sigurnosno-obavještajne agencije, bio samo početak, pa da bi bilo dobro da u Vladi počnu spremati ostavke.

Bio je to pokušaj da se dizanjem isprazne političke magle zaustavi policijski USKOK u detektiranju mafijaških krtica u policijsko-obavještajnim redovima i da se zaštite podzemni krugovi koji su kupovali tajne informacije od nedavno uhapšenih službenika PNUSKOK-a Marka Svaline i Vjekoslava Drnića. Riječ je, ponajprije, o grupaciji koju se povezuje s Vinkom Žuljevićem Klicom: njegova desna ruka Vlado Rajić uhapšen je u ponedjeljak zbog nezakonitog trgovanja s ranije osumnjičenim policajcima, piše Net.hr.

Svatko iole upućen u podzemni život glavnog grada zna za povezanost Karamarkova najbližeg kruga (Milijan Brkić, Višeslav Vukojević, Zoran Gobac) s Klicinom grupacijom, kao što je svima znano da bliskost s tim personama njeguju i u vodstvu Styrije koja izdaje Večernji list.

Drugi Karamarkov motiv bio je u nastojanju da spriječi čišćenje svojih ljudi u vrhovima policije i obavještajnih službi: oni nisu toliko važni zbog eventualnog utjecaja na vođenje državne politike, koliko zbog informacija koje pomažu određenim krugovima u podzemlju i u HDZ-u da se drže podalje od zatvora.

A sadašnjem vodstvu HDZ-a ništa nije važnije od toga da zaštiti one koje mora zaštititi i da očuva rezultate svoga rada iz vremena kad su oni, Karamarko i Brkić, upravljali tajnom službom i policijom. To je ujedno bio i glavni motiv ovoga tandema za ulazak u visoku politiku, koju niti razumiju niti ih ona zanima: njihova je jedina šansa u prebacivanju političke borbe na teren špijunskih informacija i spletki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:33