AFERA REMORKER

EKSKLUZIVNO Bilježnica pokajnika Premilovca: Radio u kampanji Josipovića i za Nobila

U rokovnicima se najviše spominju imena raznih, čak i međunarodno priznatih PR i marketinških agencija

Osumnjičeni Igor Premilovac povezuje slučajeve HGK i HAC u aferu Remorker. Sama afera dobila je naziv po njegovoj tvrtki Remorker International u Pragu preko koje je izvlačen novac kako iz HGK, više od 32 milijuna kuna, tako i iz HAC-a, više od 30 milijuna kuna, preko izvođača radova.

USKOK je već u formalno otvorenoj istrazi obuhvatio tvrtke koje su radile za HAC poput Viadukta, Zagorje Tehnobetona, Strabaga, Osijek Koteksa i Granita Skopje, a koje su sklapale ugovore s Premilovcem i plaćale mu po fiktivnim fakturama, da bi se taj novac, umanjen za Premilovčevu proviziju, u gotovini vratio u ruke osumnjičenim šefovima HAC-a. Kad su u pitanju bila inozemna poduzeća, Strabag i Granit, isplate su išle izravno na račun Remorkera, dok su domaće tvrtke, Viadukt, Osijek Koteks i Zagorje Tehnobeton, plaćale tvrtkama u Hrvatskoj pod Premilovčevom kontrolom, koje su potom novac prosljeđivale na račun Remorkera.

Fiktivna suradnja

Premilovac je u Zagrebu imao niz tvrtki koje su služile prvenstveno za izvlačenje novca, počevši od Pean komunikacija, Života na sjeveru, tvrtke Novi dan, Akula savjetovanja i još nekih. Međutim, fiktivna suradnja tih tvrtki s HGK i spomenutim izvođačima radova za HAC samo je dio njihova ukupnog “poslovanja”. Spomenute Premilovčeve tvrtke od 2005. do 2010. ostvarile su daljnje milijunske prihode kroz suradnju s još više desetaka tvrtki iz Hrvatske. Kako neslužbeno doznajemo, Premilovac je vodio vrlo preciznu evidenciju o sredstvima koja je podizao s računa. Pritom je marljivo bilježio i iznose koje je davao određenim poslovnim partnerima, kao i iznose provizija koje je zadržavao za sebe.

Navodno je sve to zapisao u dva rokovnika koja je predao istražiteljima. Koji su poslovi bili stvarno odrađeni, a što je bila fiktivna suradnja, za sada još nije posve jasno. No, sudeći prema onome što je do sada iskazivao Igor Permilovac, ali i formalni direktori njegovih tvrtki, stvarnih poslova u spomenutom razdoblju i nije bilo previše. Sada istražitelji trebaju precizno raščlaniti sve njegove bilješke i odvojiti redovno poslovanje od onoga koje je služilo izvlačenju novca iz pojedinih tvrtki. Postavlja se također pitanje jesu li šefovi nekih od tih tvrtki izvlačili sredstva za sebe ili su, kao u slučaju HAC-a, na taj način plaćali provizije nekim svojim poslovnim partnerima od kojih su dobivali poslove.

Manji iznos

Prema neslužbenim informacijama, u Premilovčevim rokovnicima najviše se spominju imena raznih, čak i međunarodno renomiranih PR i marketinških agencija, odnosno njihovih predstavništava u Hrvatskoj. Među tim tvrtkama koje su ostvarile značajniju suradnju, odnosno koje su platile pojedinim Premilovčevim tvrtkama pozamašnije iznose navedena je, primjerice, i tvrtka sina jednog poznatog hrvatskog političara.

Osim toga, istražitelji raspolažu podacima da je tvrtka Novi dan koju je Premilovac imao pod kontrolom ostvarila prihode obavljajući određene usluge u predizbornoj kampanji predsjednika Ive Josipovića. Ta je tvrtka naplatila nekoliko stotina tisuća kuna, jedan je račun izdan primjerice 28. prosinca 2009. na 276.000 kuna, radeći, kako proizlazi iz faktura, kao svojevrsni podizvođač za tvrtku Dobre vibracije vezano uz “tehničku realizaciju predizbornih skupova Ive Josipovića”. Je li to bio jedan od rijetkih stvarnih poslova Premilovčevih tvrtki, trebalo bi se uskoro doznati.

Jedan, u cijeloj križaljci manji iznos, nepunih 150.000 kuna, na račun Premilovčeve tvrtke Pean komunikacije 2007. uplatio je poznati odvjetnik Anto Nobilo. Kada smo ga pitali kakvu je suradnju ostvario s tom tvrtkom, Nobilo je prvo odgovorio da ne poznaje Premilovca i da mu ime tvrtke ništa ne znači, te je obećao da će tu informaciju provjeriti u računovodstvu. I uistinu nam se ubrzo javio te rekao da se ne radi o uplati njegova odvjetničkog ureda nego njegovoj osobno.

Postavljanje rasvjete

- Točno je. Ta je tvrtka bila jedna u nizu tvrtki koje sam angažirao prilikom organizacije Pro tae kwon doa u Zagrebu. Konkretno, ta je tvrtka radila na postavljanju rasvjete, razglasa i piste. Naglašavam da sam novac dao iz svog džepa, dakle sigurno se ne radi ni o kakvom pranju novca - naglasio je Nobilo.

Josipovićev ured: Posao je bio zakonit

U Uredu predsjednika potvrdili su spomenute uplate na račun tvrtke Dobre vibracije koja je davala tehničku podršku za neke skupove u predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića. Objašnjavaju da su posao ugovorili s Dobrim vibracijama, a da je očito ta tvrtka i prema vlastitoj procjeni angažirala na dijelu poslova tvrtku Novi dan, koja se povezuje s Premilovcem. Organizatori predizborne kampanje Ive Josipovića o tome posjeduju svu potrebnu dokumenatciju i to je, tvrde, bio u potpunosti zakonit poslovni odnos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:02