UEFINA ZABRANA

Hoće li se torcidaši prošvercati na stadion?

Torcida će očito krenuti na put u Skoplje, no zbog neizvjesnosti hoće li moći ući na stadion teško je prognozirati njihov broj
 CROPIX

Hajduk ne smije organizirati gostovanje svojih navijača u Skoplju u četvrtak, za uzrvatnu utakmicu drugoga pretkola Europske lige protiv Turnova. Naime, na snazi je kazna UEFA-e od jedne gostujuće utakmice bez vlastitih navijača, što znači da Hajduk nema pravo na pet posto kapaciteta stadiona, koliko bi mu inače pripadalo. Dakle, za gostujuće navijače nije predviđen ni nikakav ograđeni prostor na tribinama. Također, UEFA je domaćinu Turnovu dala naputak da ne smije ni prodavati ulaznice gostujućim navijačima.

Znači li to da će "bijeli", nakon prve utakmice u kojoj su zbog kazne morali igrati pred praznim tribinama, i u uzvratu u Skoplju bit bez podrške svojih pristaša? Čini se kako sve ovisi o tome kako će UEFA-inu odluku tumačiti domaćin Turnovo.

Torcida svejedno organizira put u Skoplje, no jučerašnjim priopćenjem na svojoj Facebook stranici upozorili su sve navijače na mogućnost da im bude zabranjen ulazak na stadion u Skoplju. Jer, Torcida ima jako loša iskustva od prije četiri godine iz Slovačke, kada je za utakmicu sa Žilinom Hajduk imao istu ili sličnu kaznu.

Tada se zbog nemogućnosti ulaska torcidaša na stadion dogodio incident sa slovačkom policijom, koja se iskazala brutalnošću.

- Upoznati smo sa sadržajem UEFA-ine odluke, koja se odnosi isključivo na Hajduk koji ne smije organizirati kupnju ni prodaju ulaznica za svoje navijače. Tumačenje po kojemu ni domaćin ne smije nama prodavati karte je proizvoljno - rekao nam je glasnogovornik Torcide Damir Gruić.

Preko Facebooka se javljaju razni simpatizeri Hajduka iz Makedonije, koji nude svoju pomoć u kupnji karata. Računaju li torcidaši na to?

- Računamo prije svega na to da će Makedonci, za razliku od Slovaka 2009. godine, shvatiti što treba napraviti. Jer, mi smo Žilinu i slovačku državu tužili zbog naknade štete i taj smo spor dobili, odnosno isplaćena nam je naknada.

Torcida u svom priopćenju ističe kako "ljudska prava i diskriminacija po nacionalnoj osnovi nisu podložni individualnim tumačenjima i samovolji pojedinca". Kažu kako je Klub navijača Torcida do prije nekoliko dana normalno kontaktirao s Turnovom kao domaćinom utakmice, no onda su se pojavili problemi.

- Makedonci su bili ljubazni, normalno smo komunicirali, a onda se odnosi zahladili - kaže nam Gruić, a razlog bi mogao ležati upravo u naputku koji je od UEFA-e stigao Turnovu.

S obzirom da za Hajdukove navijače na tribinama nije predviđen nikakav ograđeni prostor, postavlja se pitanje sigurnosti.

- Možda bi to bio neki sigurnosni problem da Hajduk igra s nekim drugim klubom, ali u Skoplju će i Turnovo biti gost, nije to njihov domaći teren. Stadion sigurno neće biti pun i mislim da ne bi trebalo biti problema ako se naši navijači nađu na tribini - zaključuje Gruić.

Torcida će očito krenuti na put u Skoplje, no zbog neizvjesnosti hoće li moći ući na stadion teško je prognozirati njihov broj. Sigurno je da će takva situacija utjecati na brojnost, neki će odustati od puta u neizvjesnost. No, nekoliko stotina nije upitno, toliko će ih svakako krenuti put Skoplja. Posebno je pitanje i kojim će putem ići do makedonske metropole. Nekoliko je mogućih pravaca, portal viamichelin.com sugerira onaj preko Crne Gore, Albanije i Kosova, odnosno Nikšića, Podgorice, Skadra i Prištine. I na samoj toj ruti mogući su problemi, sjetimo se samo Torcidina gostovanja u Podgorici 2007. godine, kada je veliki dio ekspedicije kamenovan putem.

Stoga, razumljivo, Torcida sada ne otkriva ni vrijeme ni polaska ni rutu kojom će se ići.

- Postoji zaista dosta pravaca kojima se može doći do Skoplja, netko će izabrati najbliži, netko najbrži put... - kaže nam glasnogovornk Gruić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 14:03