POSLALI APEL

DRAMA U KANADI Hrvati na uništenom brodu: ‘Spasite nas, sutra će nam nestati hrane i vode’

Hrvatske pomorce hrane Crveni križ i lokalci. Brod se raspada u luci Argentiji

Sretni smo što smo uopće živi. Pogodila nas je najveća oluja koju sam vidio u životu, a valovi su dosezali 17 metara. Sad nam trebaju hrana i voda jer smo gladni - obratio se u petak za pomoć kanadskim medijima hrvatski kapetan Pero Metković koji je s teretnim brodom Navi Wind zapeo u Argentiji, bivšoj vojnoj luci u kanadskoj pokrajini Newfoundland i Labrador.

Situacija je za posadu dramatična.

Dug od 70 tisuća dolara

Nakon što su prije deset dana preživjeli oluju, teško oštećeni teretni brod dovukli su u Argentiju gdje su prepušteni na milost i nemilost hladnom vremenu i pomoći lokalnog stanovništva. Neki od pomoraca su u oluji navodno i ozlijeđeni. Predstavnici Međunarodnog pomorskog sindikata (ITF) uspjeli su im pomoću kanadskog Crvenog križa osigurati kruh i mlijeko, nešto pitke vode i deke, ali procjenjuje se da će već sutra ponovno ostati bez hrane i vode.

Situaciju komplicira i vlasnik koji posadi, sastavljenoj od Hrvata, Grka i Slovenaca, duguje plaće u visini 70 tisuća dolara pa se nemaju kako financirati i platiti svoj put kući. Hrvatski kapetan je novinarima, koji su u petak posjetili posadu, rekao kako ima teškoća u kontaktima s njim, ali mu je obećao da će danas ili sutra doputovati u Kanadu i pokušati riješiti situaciju.

Navi Wind, brod dug 89 metara i proizveden 1984. godine, u oluju je upao 4. prosinca kad je isplovio iz zaljeva Placentia sa svojim teretom starog željeza.

- U Obalnoj straži su mi rekli da su valovi premašili 17 metara. Čitav život plovim, ali takvo što još nisam doživio. Valovi su prebacili palubu i potopili brodske motore u strojarnici - rekao je kapetan Metković koji s posadom otad živi na brodu u luci u blizini grada St. Johna. Iako su se nadali da će im vlasnik odmah pomoći ili isplatom zaostalih plaća ili na neki drugi način, to se dosad nije dogodilo. Sada su na rubu egzistencije.

Vlasnik stiže u pomoć

Krajem tjedna posjetio ih je i Crveni križ koji im je dao hranu i 200 litara pitke vode te jakne i deke kako bi se borili s hladnoćom jer nemaju grijanja ini tople vode na brodu. Lokalne pekare donirale su im kruh i mlijeko.

Glavni tajnik Sindikata hrvatskih pomoraca, kapetan Predrag Brazzoduro, kaže da je upoznat sa situacijom i da se preko ITF-a pokušava pomoći hrvatskim pomorcima. Koliko mu je poznato, riječ je o brodu koji je i prije oluje bio u lošem stanju, što potvrđuje i izvješće kanadskih valsti čiji su inspektori otkrili 26 povreda sigurnosti na brodu.

Vlasnik je priznao da nema novac za isplatu plaća, ali će doći u Kanadu.

- Treba ishoditi sve potrebne punomoći da se brod sudski zaustavi te da krene proces njegove prodaje. Iako sam brod ne vrijedi ništa, njegov teret starog željeza mogao bi biti dovoljno vrijedan da se pomorci namire i da im se vrate zaostale plaće - kaže Predrag Brazzoduro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:06