POVIJESNI PRESEDAN

NJEMAČKA IZVOZOM USPORAVA EUROPSKI OPORAVAK? EK pokreće prvu reviziju njemačke ekonomije

Predsjednik Komisije José Manuel Barroso rekao je da je odluka o reviziji donesena zbog stalnog njemačkog trgovinskog suficita
** CORRECTS DAY OF THE WEEK TO WEDNESDAY ** EU Commission President Jose Manuel Barroso, right, gestures as he addresses the media with Poland's President Bronislaw Komorowski after a meeting at the EU Commssion headquarters in Brussels, Wednesday Sept. 1, 2010. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
 AP

Europska komisija najavila je prvu “dubinsku reviziju” njemačke ekonomije u povijesti, kako bi istražila tvrdnje iz raznih izvora da Njemačka usporava europski gospodarski oporavak oslanjajući se previše na svoj izvoz. Predsjednik Komisije José Manuel Barroso rekao je da je odluka o reviziji donesena zbog stalnog njemačkog trgovinskog suficita. "Naše je pitanje može li Njemačka učiniti više da pomogne ponovnom uravnoteženju ekonomije EU", rekao je Barroso.

Ekonomija eurozone izlazi iz recesije koja je trajala šest kvartala, ali od početka ove godine ne uspijeva postići dovoljan zamah. Industrijska proizvodnja u rujnu je pala za 0,5 posto, Europska centralna banka upozorava na mogućnost stagnacije i deflacije i zbog toga se prošlog tjedna odlučia na novo rekordno rezanje kamata. Otvaranjem svog uslužnog sektora većoj konkurenciji, Njemačka bi mogla stimulirati potražnju u Europi, tvrdi Barroso. Njemački suficit trenutno je blizu 7 posto BDP-a i među najvišima je na svijetu. Ali njezin suficit s ostalim članicama EU posljednjih je nekoliko godina drastično opao, prenosi CNNMoney.

I u Americi i u EU posljednjih se nekoliko mjeseci vodi živa rasprava o ulozi njemačke ekonomije, američko ministarstvo financija kritiziralo ih je da svojom ovisnošću o izvozu blokiraju oporavak u ostatku eurozone. Njemačko ministarstvo gospodarstva kaže da se ne uzbuđuje zbog poteza Europske Komisije. "Komisija je više puta rekla da suficit nije problem ako, kao u njemačkom slučaju, nastaje zbog visoke konkurentnosti među kompanijama i funkcionalnim tržištima", rekao je glasnogovornik ministarstva. Nijemci očekuju daljni pad svog trgovinskog suficita s Europom. Ističu da njihova snaga na svjetskim tržištima koristi Europi jer uvozne komponente nadoknađuju visok udio izvezene robe.

Rezultati revizije Europske komisije bit će objavljeni u ožujku ili travnju 2014. Ako Njemačka dobije smjernice i ako ih ignorira, prema propisima bi mogla biti kažnjena iznosom od 0,1 posto BDP-a. To bi teško prošlo u Njemačkoj, nakon što su prošli kroz bolne reforme i oporavak u posljednjhi deset godina i puno pretrpjeli da bi postali konkurentniji u izvozu. Usto, nedavno su dali milijarde za spas posrnuli južnoeuropskih ekonomija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:24