ODLUKA MINISTARSTVA

AZIL DUBRAVICA ZATVARA VRATA Skloništu je zabranjeno primanje novih životinja

 Zrinka Korljan

Azil Dubravica pokraj Zaprešića 1. siječnja iduće godine zatvorit će svoja vrata. Skloništu je odlukom Ministarstva poljoprivrede zabranjeno primanje novih životinja, a naređeno je i da imaju rok od 60 dana da ukloni brojne propuste koji su pronađeni. No, takvo što nije moguće: vlasnik azila je Veterinarska stanica Zaprešić, koja pak nije vlasnik zemljišta na kojem se ono nalazi. Zbog toga na zemljištu ne mogu ništa ni raditi, a uslijed toga ni ispoštovati odluke veterinarske inspekcije.

Azil vode članovi udruge Šapica, koji skrbe o životinjama. Kažu kako su susjedi alarmirali sve službe, jer im je smetalo lajanje pasa. Inspektori, kažu u Šapici, samo su radili svoj posao.

- Vlasniku azila dali su rok u kojem treba popraviti infrastrukturne propuste. Pošto mi nismo vlasnici azila, nismo ni znali da postoje neki nedostaci. Sad imamo manje od 60 dana da zbrinemo 100 pasa. Pošto prvog dana iduće godine sve naše životinje postaju beskućnici, Udruga Šapica poziva se donatore, prijatelje, udomitelje, ljubitelje životinja i lokalnu zajednicu da zajedničkim snagama učinimo sve što je moguće da se saniraju nedostatci.

Ovo nije poziv u pomoć, ovo je vrisak u pomoć za spas 100 života. Molimo vas, pozovite svoje prijatelje, poznanike, susjede i obitelj da pogledaju naše štićenike i izaberu novog člana obitelji. Molite za našu budućnost - kaže Alexandra Ivanova, predsjednica Udruge Šapica.

Stanovnici obližnjeg naselja Dubravica uglavnom su se žalili na buku koju životinje stvaraju i neugodan miris koji se iz azila širi. Inspektor je naložio da se ti problemi uklone - da se postavi zvučna izolacija, riješe problemi sa spetičkom jamom... No, na zemljištu koje nije njihovo Šapice ništa ne mogu učiniti.

Vlasnik azila je Veterinarska stanica Zaprešić, koja bi trebala ukloniti nedostatke. Oni kažu da su zapravo nemoćni: iako je zemljište njihovo, kupovina nije knjižno provedena i zbog toga sa zemljištem ne mogu ništa učiniti. Koriste ga godinama, postignut je dogovor o otkupu, ali još uvijek čekaju da se postupak okonča, kako bi se upisali kao vlasnici.

- Ne možemo ubrzati postupak, nažalost. Cilj nam je pronaći novu lokaciju, udaljenu od mjesta, gdje bismo smjestili novo sklonište. No, zato to treba vremena. Lokalno stanovništvo je, bojim se, izgubilo strpljenje i ne žele nam dati još oko godinu dana, koliko bi nam trebalo za otkup, izgradnju i preseljenje na novu lokaciju. Ne znam što će biti dalje, pregovarat ćemo s gradom Zaprešićem i nadam se da ćemo pronaći rješenje - kaže Vinko Medvid, direktor Veterinarske stanice.

U gradu Zaprešiću kažu kako u trenutnoj situaciji ništa ne mogu učiniti. U planu je promjena prostornog plana, kako bi se sklonište moglo izmjestiti, no realizacija toga nije moguća u skorom razdoblju.

- Grad bez pomoći županije ne može puno toga učiniti. No, sigurno je da ćemo s Veterinarskom stanicom i udrugom Šapica pronaći način da zbrinemo sve životinje iz Dubravice - kaže Damir Nenčević, zamjenik gradonačenika Zaprešića.

Prošle je godine azil financiran s 380 tisuća kuna, a ove im je godine na raspolaganju iznos od oko 450 tisuća kuna. No, to neće biti dovoljno.

- Naše životinje i njihovo zadovoljstvo su naš veliki plus. To treba zahvaliti udruzi Šapica, našim djelatnicima i gradu Zaprešiću. Nova zgrada sa potpuno novom lokacijom je više nego potrebna, ali za sada je teško ostvariva. Osobno sam tražio od Zagrebačke županije i Uprave za ruralni razvoj da pokušaju dobiti zeleno svjetlo od EU za projekte građenja skloništa sredstvima iz EU fondova za ruralni razvoj. Nadam se da ćemo to i uspjeti - kaže Vinko Medvid, direktor Veterinarske stanice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:20