VLASNIK ALKA FILMA

Patljak: Moji su filmovi mijenjali kinematografiju, a sada mi ne daju novac

 Goran Sebelić/CROPIX

Odlukom HAVC-a u prvom od predviđena tri kruga natječaja za dodjelu sredstava ukupno 13,6 milijuna kuna dodijeljeno je filmovima “Ljubav ili smrt” Daniela Kušana, “Ivanova krizma” Branka Schmidta i “Zvizdan” Dalibora Matanića .

Mnoge je iznenadio izostanak debitanata, no odluku su u HAVC-u obrazložili “dobrom pripremljenošću financiranih filmova i renomeom njihovih redatelja”, a bez potpore je ostalo i nekoliko zvučnih redateljskih imena.

Remek-djelo produkcije

Među njima je i film “Slučajni prolaznik” koji u kina kreće 9. svibnja, a neuvrštavanje na popis financiranih filmova prilično je razljutilo njegovog redatelja Jozu Patljaka.

- Moj film može biti loš, ali on je remek-djelo produkcije. U tehniku sam uložio šest milijuna kuna, a samo najam kamere koštao me 100 tisuća kuna - kaže Patljak, pozivajući se pritom na izbor najboljih hrvatskih filmova u proteklih 15 godina koji je objavljen ove subote u Magazinu Jutarnjeg lista. Prema izboru sedmero kritičara najboljim filmom proglašen je “Ta divna splitska noć” Arsena Antona Ostojića, iza kojeg stoji Patljakova produkcijska kuća Alka film. Patljak je producirao i Matanićeve “Fine mrtve djevojke” koje su u tom izboru zauzele četvrto mjesto.

- Svojim filmovima promijenio sam standarde hrvatskog filma, a ni za njih nisam puno dobio - za “Fine mrtve djevojke” dobio sam svojedobno 400 tisuća kuna, a za “Ta divna splitska noć” 800 tisuća kuna. To nije dovoljno ni za opremu, a gdje su još šminkeri, snimatelji... nabraja.

S obzirom na novi pravilnik HAVC-a, sredstva se više ne dodjeljuju samo jednom godišnje, već su predviđena tri kruga natječaja, a sljedeći je najavljen već za srpanj.

- Postoji više modela, a takav način donošenja odluka je legitiman i uobičajen i vani - kaže Ivan Maloča iz producentske tvrtke Interfilm, čiji je film “Nije sve u lovi” debitanta Darija Pleića odbijen na ovom natječaju.

- Sredstva nisu dodijeljena nijednom nezavisnom filmu, što nije dobro jer bi morala postojati mogućnost da i filmovi napravljeni mimo institucija dobiju potporu - smatra Maloča, koji se namjerava kandidirati i u srpnju.

Kao u sportu

Novi način dodjele sredstava dinamičnijim od dosadašnjeg smatra i Veljko Bulajić, koji misli da se time omogućuje stalno praćenje razvoja aktualnosti filmske produkcije. Kao ni prošle godine, kada se natjecao s filmom “Vukovar”, Bulajić ni ove godine nije dobio potporu za svoj novi projekt “Bijeg do mora”, no na odluku žirija se ne žali. Realizacija njegovog filma, koji je u završnoj fazi, teče, kaže, po planu, a snimanje podupire i njemačka koprodukcija.

Sredstva nije dobio ni Dean Aćimović za film “Anka Brazilijanka”, prema dječjem romanu Mate Lovraka, u kojem će glumiti i slavni francuski nogometaš Éric Cantona, koji se nakon završetka igračke karijere u Manchester Unitedu posvetio glumi.

Pretjerano razočarana nije bila ni Snježana Tribuson, koja je s filmom “Sve najbolje”, ljubavnoj komediji s pjevanjem, završila na četvrtom mjestu.

- To vam je kao i u sportu, kada izgubite za desetinku sekunde, no tako je to kada jednom uđete u natjecanje - možete izgubiti, a možete i pobijediti - smatra redateljica.

Prošle godine sredstva nije dobio ni Dalibor Matanić za ljubavni omnibus “Zvizdan”, no zato mu je ove godine za film u produkciji Kinorame odobren najveći iznos - 4,8 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:54