DRAMATIČAN RAST SEZONSKE ZAPOSLENOSTI

Broj sezonskih poslova 20 posto veći nego u isto vrijeme 2014.

Pred špicu sezone hotelijeri i ugostitelji još uvijek traže radnike. Najviše traže konobare, kuhare, sobare, recepcionere
 Mišo Lišanin / CROPIX

Sudeći prema brojkama o zapošljavanju radnika u turizmu koje smo prikupili iz nekoliko relevantnih izvora, ova bi turistička sezona mogla biti stvarno rekordna. Sve vodeće hotelske grupacije koje posluju u Hrvatskoj bilježe porast broja sezonskih radnika, a neke od njih čak 20-postotni u odnosu na prošlu godinu.

Zaposlili 2300 radnika

Tako lanac Maistrinih hotela u Rovinju i Vrsaru, kako su nam pojasnili iz Adris Grupe koja je većinski vlasnik grupacije, trenutačno zapošljava 1397 radnika, što je povećanje od čak 20 posto u odnosu na lani, a u špici sezone namjeravaju ih zaposliti još 400. To tumače većim opsegom posla u predsezoni. Iako nemaju podatke samo za sezonske radnike, Vanja Mohorović iz marketinga grupacije kaže da se to povećanje odnosi na sezonske zaposlenike.

- Dodatno povećanje potrebe za sezonskim radnicima bit će u špici sezone kada dosežemo brojku od 1800 zaposlenika - pojašnjavaju u Maistri.

Najviše radnika, kažu, zapošljavaju na sezonskim poslovima u hotelima, što uključuje poslove na recepciji, domaćinstvu, restoranu, kuhinji, animaciji i sportu.

- Još uvijek tražimo sezonske djelatnike poput kuhara i konobara te spasioca na vodi - poručuju iz Maistre.

Naša najveća hotelska grupacija, Lukšić Hrvatska, u svojim kompanijama Jadranski luksuzni hoteli, Plava laguna i Istraturist Umag ove je godine zaposlila čak 2300 sezonskih radnika, što, kažu, predstavlja blagi porast u odnosu na prošlu godinu. Do početka vrhunca sezone, pojašnjavaju, planiraju zaposliti još oko 300 ljudi.

‘Redovni sezonci’

- Sezonska radna mjesta u najvećoj mjeri i ove godine popunjavaju konobari i kuhari, zatim domaćice i sobarice, recepcionari, te drugo osoblje poput vrtlara, portira i radnika na održavanju - kažu u Grupaciji Lukšić Hrvatska. Grupacija Valamar, vodeća turistička grupa u Hrvatskoj koja posjeduje ukupno 10 posto svih smještajnih kapaciteta u hotelima, apartmanskim naseljima i kampovima na jadranskoj obali, također se hvali porastom broja zaposlenih sezonskih radnika. U ovoj godini planiraju ih zaposliti čak 2500.

- Zahvaljujući novim investicijama u 2015., bilježimo porast u zapošljavanju sezonskih radnika za više od 10 posto. Važno je istaknuti da se više od 70 posto naših sezonskih radnika radi u Valamaru iz sezone u sezonu - poručuju iz Valamara.

Najviše radnika zapošljavaju na poslovima sobarica, oko 300, zatim konobara i ostalog restoranskog osoblja, više od 200, te jednako toliko kuhara i pomoćnih kuhara.

- Za sva oglašena radna mjesta pronašli smo kvalitetne radnike, a još uvijek tražimo konobare, kuhare i barmene - otkrivaju u Valamaru. Kada se pogledaju podaci o objavljenim oglasima za radna mjesta u turizmu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i portala Moj Posao, i tamo su pozitivni trendovi. I državni zavod i Moj Posao bilježe porast broja objavljenih oglasa. U prvih pet mjeseci ove godine preko HZZ-a traženo je 22.249 radnika u sezonskim poslovima, što je za 16,6 posto više nego lani. Samo tijekom svibnja zaposleno je 10.249 sezonskih radnika, što je porast od devet posto u odnosu na isti mjesec lani kada je zaposlen 9391 radnik. Tijekom prvih pet mjeseci ove godine najviše je sezonskih radnika traženo u Istarskoj županiji - 4483, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 4273 radna mjesta. Nešto više od 2000 radnika traženo je u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Plaće do 15.000 kuna

Najtraženiji su konobari za koje je oglašeno 3703 mjesta, zatim kuhari, 2202 mjesta, prodavači sa 2047 mjesta, a slijede sobari, čistači, radnici u održavanju, recepcionari...

Prema podacima portala Moj Posao, najveća je prosječna plaća šefa kuhinje i iznosi 7158 kuna, te voditelja ugostiteljstva koji prosječno prima 6671 kunu. No, glavni kuhari u sezoni zarađuju od 8000 pa do 15.000 kuna, a konobari od 4000 do 8000 kuna s napojnicama. Sezonci obično imaju i plaćen smještaj te topli obrok, a najviše ih dolazi iz Slavonije. Najslabije su plaćene spremačice i pomoćni radnici u kuhinji. Tako prosječna plaća sobarice iznosi 3132 kune, a pomoćnog radnika u kuhinji 3539 kuna. Prosječna plaća konobara iznosi 3645 kuna, recepcionara 4135, a kuhara 4415 kuna.

‘Trend je dobar, ali treba čekati jesen’

Iva Tomić, znanstvena suradnica s Ekonomskog instituta koja se bavi tržištem rada, kaže da je i ona primijetila porast sezonskog zapošljavanja, što ukazuje da se očito otvorilo više radnih mjesta u turizmu, što može biti i posljedica većih investicija, ali i izlaska iz recesije.

- Nagovještaji polaganog oporavka postoje, ali ne možemo reći da će se tako održati i do jeseni. Za veće analize treba pričekati još dva do tri mjeseca - kaže dr. Tomić. Indikatori ukazuju da je prisutan pozitivan pomak i da nije samo riječ o brisanju ljudi iz evidencije.

- Trend se promijenio. Nadamo se da će se to nastaviti - kaže Tomić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:42