NAPETO U SIRIJI

RUSKI PRIJEDLOG ASADU 'Uništi arsenal kemijskog oružja i izbjegni vojnu intervenciju SAD-a'

Supporters of Syrian President Bashar Al-Assad take part in a demonstration in front of the White House in Washington, DC, on September 9, 2013 urging the US not to attack Syria. US Presidents Barack Obama and Bashar Al-Assad will go head-to-head in dueling US television interviews Monday, as a crucial week dawns for the US leader's push for air attacks on Syria. Assad denied that he used chemical weapons on civilians, as Obama makes a long-odds push to reverse his nation's mood and win support for punishing the Damascus regime for flouting taboos on the use of such arms. AFP PHOTO/ Karen BLEIER
 AFP

Rusija je predložila režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da stavi svoj arsenal kemijskog naoružanja pod "međunarodnu kontrolu", uništi ga i tako izbjegne vojnu intervenciju SAD-a, objavio je BBC.

Kako je izvješteno, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predložio je to sirijskim vlastima i sada se čeka odgovor iz Damaska na diplomatsku incijativu njegova glavnog saveznika.

Inicijativu koja je uslijedila nakon što je američki državni tajnik John Kerry, koji se trenutačno nalazi u Europi gdje traži potporu za američku vojnu intervenciju rekao kako je jedini način da Asad izbjegne vojnu intervenciju taj da preda sav svoj kemijski arsenal u roku od tjedan dana.

Kasnije je iz Washingtona pojašnjeno kako je Kerryjeva izjava bila više "retorički argument" nego konkretan prijedlog, ali iz Moskve je ipak uslijedila nova inicijativa na tragu te izjave američkog diplomata.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov rekao je kako je to predložio na razgovoru sa sirijskim kolegom Validom Mualemom, te dodao kako se nada pozitivnom odgovoru Damaska.

U međuvremenu je sirijski predsjednik Asad u razgovoru za američku televizijsku postaju CBS, prvom za američke medije nakon 3 godine, rekao kako u slučaju napada SAD-a na njegovu državu, Amerikanci mogu očekivati posljedice.

"Očekujte svašta", zaprijetio je Asad.

Oslobođeni Belgijanac: 'Asad nije upotrijebio sarin'

Belgijski nastavnik Pierre Piccinin, otet u Siriji u travnju i oslobođen u nedjelju zajedno s talijanskim novinarom Domenicom Quiricom, rekao je u ponedjeljak da sirijski režim nije upotrijebio sarin.

"Moja je moralna odgovornost da to kažem. Nije vlada Bašara al-Asada upotrijebila plin sarin ili drugi bojni plin u predgrađu Damaska. U to smo sigurni na temelju razgovora koji smo čuli", povjerio je Piccinin televiziji RTL-TVI, a zatim to ponovio za javni kanal RTBF.

Nije, međutim, naveo okolnosti niti autore razgovora.

Piccinin, koji je otkrio da je s talijanskim novinarom "trpio tjelesno nasilje" i da su prošli "užasnu odiseju diljem Sirije", ustvrdio je da je "prekasno" za intervenciju u Siriju.

"Koga podržati sada? Odavna samo zagovarao Slobodnu sirijsku vojsku koju su stvorili časnici prebjezi iz Asadove vojske kako bi oformili novu snagu i revoluciju (...). Te ljude nisu podržali; dopustili su stvaranje sijaset islamističkih skupina koje imaju potporu monarhija iz Perzijskog zaljeva", rekao je Belgijanac kojega je zajedno s novinarom otela oporbena Slobodna sirijska vojska 6. travnja i zaključio: "sada je prekasno". ( Hina)

Velika Britanija pozdravila ruski prijedlog o kemijskom oružju u Siriji

Ruski prijedlog da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodni nadzor odmah su u ponedjeljak pozdravile Sirija i Velika Britanija, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zauzeo se za uspostavu UN-ovih zona u kojima bi se to oružje moglo uništiti.

Rusija je ranije u ponedjeljak rekla kako će pokušati utjecati na Siriju da ta zemlja svoj kemijski arsenal stavi pod međunarodni nadzor, ako bi to spriječilo vojni napad.

Rusku inicijativu pozdravio je britanski premijer David Cameron.

"Ako Sirija svoje kemijsko oružje stavi izvan uporabe, pod međunarodni nadzor, to bi jasno bio velik korak naprijed i to treba ohrabriti", rekao je Cameron pred zastupnicima britanskog parlamenta.

Pritom je dodao kako se valja osigurati da se "ne radi o potezu kojim se skreće pozornost".

Glavni tajnik UN-a zauzeo se za uspostavu zona u Siriji u kojima bi se pod UN-ovim nadzorom kemijsko oružje moglo uništiti, javlja AFP.

Ban bi uspostavu takvih zona mogao predložiti Vijeću sigurnosti UN-a ako UN-ovi inspektori potvrde da se kemijsko oružje, koje je međunarodnim konvencijama zabranjeno, bilo upotrijebljeno u sirijskom sukobu.

Tako bi se prevladala "neugodna paraliza" u Vijeću sigurnosti kad je riječ o Siriji, rekao je Ban.

Američki predsjednik Barack Obama planira dobiti potporu zastupnika u Kongresu za ograničenu vojnu akciju kojom bi kaznio sirijski režim za korištenje kemijskog oružja 21. kolovoza u predgrađu Damaska, što režim odbacuje, no Washington tvrdi da dokazi postoje.

UN-vi inspektori uzeli su uzorke s lica mjesta, no njihovo izvješće još nije objavljeno. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:49