RAT U SIRIJI

SAD i Britanija obustavili pomoć pobunjenicima

Potvrdili su se strahovi onih u američkoj administraciji i EU institucijama koji su u prošlomjesečnoj raspravi o naoružavanju pobunjeničkih snaga zagovarali da se pomoć ograniči na gas maske, komunikacijska oprema, vozila i sl jer bi oružje moglo dospjeti u ruke mudžahedinima
== RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM AN ALTERNATIVE SOURCE, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS A handout image released by the Syrian opposition's Shaam News Network shows a Syrian couple mourning in front of bodies wrapped in shrouds ahead of funerals following what Syrian rebels claim to be a toxic gas attack by pro-government forces in eastern Ghouta, on the outskirts of Damascus on August 21, 2013. The allegation of chemical weapons being used in the heavily-populated areas came on the second day of a mission to Syria by UN inspectors, but the claim, which could not be independently verified, was vehemently denied by the Syrian authorities, who said it was intended to hinder the mission of UN chemical weapons inspectors. AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK/AMMAR AL-ARBINI== RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM AN ALTERNATIVE SOURCE, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
 AFP

Sjedinjene Države i Velika Britanija obustavile su pomoć pobunjeničkim snagama na sjeveru Sirije nakon što su islamisti zauzeli arsenale oružja. Humanitarna pomoć i dalje će stizati, ali oprema za Slobodnu sirijsku vojsku koja se bori protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada mogla bi, strahuju Amerikanci i Britanci, dospjeti u ruke skupina povezanih s al-Qaidom i više je neće slati.

Arsenale su zauzeli vojnici Islamskog fronta, nove pobunjeničke alijanse koja je prošlog tjedna potisnula Slobodnu sirijsku vojsku s graničnog prelaza Bab al-Hawa na granici s Turskom. Islamski front prošlog je tjedna napustio zajedničko zapovjedništvo u kojem su bili sa Slobodnom sirijskom vojskom i četiri dana kasnije napali su i otjerali njihove vojnike na graničnom prijelazu te zauzeli njihovu bazu i skladišta opreme i oružja. Prema izvještaju Sirijsog promatrača za ljudska prava, britanske aktivističke grupe koja je skupila podatke o tom događaju, u rukama islamista sada su deseci komada protuzračnog oružja i protutenkovskih granata.

U novoj islamističkoj alijansi potvrđenoj u studenom, skupine Ahrar al-Sham, Jaysh al-Islam, Suqour al-Sham, Liwa al-Tawhid, Liwa al-Haqq, Ansar al-Sham i Kurdski islamski front, sveukupno oko 45.000 vojnika. Proglasili su se “neovisnom političkom, vojnom i socijalnom formacijom” s ciljem rušenja Assadove vlasti i izgradnje islamske države. Nisu se udružii s Islamskom državom u Iraku i na Levantu (ISIS) niti s Frontom al-Nusra za koje se zna da su povezane s al-Qaidom. Ipak u svojoj su osnivačkoj povelji pozdravili strane borce kao “braću koja ih podržavaju u džihadu” i izrazili su spremnost na suradnju.

Potvrdili su se strahovi onih u američkoj administraciji i EU institucijama koji su u prošlomjesečnoj raspravi o naoružavanju pobunjeničkih snaga zagovarali da se pomoć ograniči na gas maske, komunikacijska oprema, vozila i sl jer bi oružje moglo dospjeti u ruke mudžahedinima. Navodno je otišlo više tajnih pošiljaka oružja koje su vjerojatno sada upravo u rukama al-Qaide koja u posljednje vrijeme jača u sirijskom ratu. Islamski front prošlog se tjedna povukao iz zapovjedništva Slobodne sirijske vojske i četiri dana kasnije otjerali njihove vojnike iz baza i skladišta. Kako Assadova vojska napreduje na ključnim bojišnicama, pobunjenici sve više ratuju međusobno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:46