PREKINUT CRNI NIZ

OSIJEK - ZAGREB 1-0 Osječani slavili s dva igrača manje, trener oduševljen: 'Evo zašto vjerujem igračima!'

 Vlado Kos / CROPIX

Na muci se poznaju junaci. Osijek je došao do iznimno vrijedne i važne pobjede u utakmici koju je završio čak s dva igrača manje. Brojne su zamjerke koje su domaćini imali na račun suđenja, ali odahnuli su po završetku utakmice kada su postali svjesni da su ostvarili vlastite ciljeve. Nije to bila igra za pamćenje, ali donijela je silna uzbuđenja i bodove Osijeku nakon burnog tjedna u kojem su se slijevale kritike na račun zalaganja njegovih igrača u posljednjim utakmicama.

Juriš u napad bilo je određenje Osječana od prvoga sučevog zvižduka. Rastrčani, borbeni, činili su sve ne bi li odmah stavili do znanja igračima Zagreba svoju nakanu o brzom postizanju pogotka i ranom vodstvu koje bi usmjerilo nastavak igre u njima željenom pravcu. Gosti, u crvenim majicama, bili su potisnuti na svoju polovicu igrališta. Ali, mora se priznati, i vješto zatvarali prostore iz kojih bi mogla doći opasnost po mrežu njihova vratara. U 12. minuti su Zagrebovi igrači pokušali i sami poduzeti napad, ali je ispred G. Bobana na visini kaznenog prostora Osijeka loptu odnio Matas. Bila je to prva naznaka da ni gosti neće biti bez napadačkih ambicija. Ipak, u cjelini osim naglašene želje oba sastava za nadigravanjem ništa se značajnije nije događalo. Sve do 18. minute kada se dogodio trenutak u kojem je Osijek ostao s igračem manje. Jurendić je bio u prodoru samo nekoliko koraka u polju domaćih, a na njega je startao, doduše s leđa, Perošević.

Sudac Bebek je bez puno promišljanja potegnuo crveni karton uz dakako velike proteste domaćih zbog kojih je još i B. Barišića kaznio žutim kartonom. S naše pozicije praćenja utakmice teško je reći da je prosudba Bebeka o isključenju Peroševića bila opravdana, ali kada se odvrtjela snimka događaja na malom ekranu u poluvremenu utakmice onda... Bilo kako bilo, Osijek se našao u silnoj neugodi. Brojčano oslabljen morao je nastaviti igru u kojoj je silno želio doći do sva tri boda. I ne samo to, još i opterećen da je ove sezone definitivno u nemilosti sudaca.

Pamtit će Bijelo-plavi i 30. minutu igre. Mišić je izvrsno uposlio Šoršu koji je krenuo sam prema vrataru Livakoviću. Čekala se samo njegova egzekucija, ali on je zastao, a njegova neodlučnost kažnjena, pa je sjajna prigoda jeftino propala. Ipak, ubrzo je došla nova, još bolja, ali s njom i vodstvo Osijeka. Vratar Livaković je, po uvjerenju i procjeni suca Bebeka, skrivio kazneni udarac kojeg je B. Barišić uspješno realizirao. Rezultatska je prednost s igračem manje ohrabrila njegovu momčad, pa makar je donekle splasnula njena agresivnost i dalje je u igri bila poduzetnija i premoćnija.

Od početka nastavka igre u drugom poluvremenu svima je postalo jasno da će Zagreb krenuti ka poravnanju. Ušao je u njegovu momčad i okretni Konopek umjesto indisponiranog Bevaba. Sve su češće Crveni bili pred kaznenim prostorom Bijelo-plavih koji su razvidno izabrali plan vrebanja prigode za kontranapad. Posjed lopte je stoga prevagnuo i više nego u prvom poluvremenu na stranu gostiju, ali oni ipak nisu pronalazili način kojim bi ugrozili vratara Mikulića. Jesu na drugoj strani Osječani. Mišić je u 61. minuti sjajno uposlio Šoršu koji je opet bio u velikoj prigodi, ali i drugi put je u ovom susretu oklijevao kada nije smio te upropastio mogućnost i ozbiljnije zaprijetiti vrataru gostiju. Odmah je nakon toga svoje mjesto u momčadi prepustio Škoriću. A što je igra više odmicala i brojčana neravnopravnost aktera utakmice bila je sve izraženija. Domaćini su je kompenzirali zalaganjem, ali vidljivo je bilo kako svaki od njih mora pokrivati veći dio igrališta, jer Zagreb je tražio širinu nadajući se kako će se negdje otvoriti pukotina u njihovoj obrani.

Vrijeme je bilo saveznik Osijeku i njegovoj rezultatskoj prednosti. Odmicalo je, a igrači Zagreba su sve nestrpljivije pokušavali organizirati svoje napade. Nije im domaćin za to ostavljao dostatno prostora. Čak ni do kraja utakmice u kojoj je zbog isključenja Josipa Mišića završio igru s dva igrača manje.

- Nema smisla pričati o nogometu. Pričat ću o onome što mi je na srcu. Znam kako moji igrači treniraju i rade, a i ova je utakmica, njihovo zalaganje i trud, pokazatelj da im s razlogom vjerujem. Bilo je utakmica kada su igrali dobro, a nije im se rezultatski posrećilo. Sada jest. Žalim jedino što smo u ovom susretu skupili toliko kartona - rekao je trener Osijeka Rukavina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:24