SAVA I KUPA RASTU

POPLAVE PONOVO PRIJETE Zbog jakih kiša u Sloveniji proglašen tzv. crveni alarm, najveći stupanj opasnosti od poplava!

 Tadej Regent / Delo / CROPIX

Zbog jakih oborina koje se očekuju tijekom noći na ponedjeljak slovenska agencija za okoliš proglasila je u nedjelju navečer tzv. crveni alarm, najveći stupanj opasnosti od poplava za jugozapadni i sjeverozapadni dio države, s najavom da zbog očekivanih oluja tijekom noći vrlo velika opasnost od poplava vrijedi i i za veći dio zapadne i središnje Slovenije.

Kako javljaju mediji, rijeke Soča i Vipava na sjeveroistoku zemlje još se nisu izašle iz korita, ali su dežurnim službama i stanovništvu tijekom dana podijeljene vreće s pijeskom za obranu od poplava. Hirolog Janez Polajnar izjavio je u nedjelju navečer za Slovensku televiziju da bi u nekim krajevima u zapadnim i središnjim krajevima Slovenije tijekom noći i u ponedjeljak moglo pasti i do 200 milimetara oborina, te da bi se zbog intenzivnih padavina u austrijskoj pokrajini Koruškoj i protok rijeke Drave u Sloveniji mogao jako povećati, na 2000 kubičnih metara u sekundi.

To je manje nego prilikom poplava početkom tjedna, ali je opasno zbog razmočenog terena i stanja nasipa. Slovenski hidrolozi za ponedjeljak najavljuju i porast vodostaja Save i Kupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:57