PRIJETNJE ZBOG 'IZDAJE'

'SVAKE SEKUNDE MI STIŽU PORUKE DA ĆE ME UBITI' Srpski premijer i njegov zamjenik na meti radikala

Beograd, 230310.Ministarstvo unutrasnjih poslova.Ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

BEOGRAD - Dan nakon što je srbijansko državno izaslanstvo u Bruxellesu parafiralo sporazum sa Prištinom, koji su prištinski dužnosnici istodobno proglasili i priznavanjem neovisnosti Kosova, prvom potpredsjedniku vlade Aleksandru Vučiću počele su stizati prijeteće poruke, izvještavaju u subotu beogradski elektronički mediji, navodeći kako se Vučiću i njegovoj obitelji prijeti i smrću.

JE LI SRBIJA PRIZNALA KOSOVO, JESU LI SRBI DOBILI AUTONOMIJU, I HOĆE LI SPORAZUM IKADA BITI POTPISAN? Piše Davor Butković

Pojedini elektronički mediji čak su emitirali i fotografije zaslona mobitela s citiranim porukama, a vijest o prijetnjama dospijela je u javnost nakon što se Vučić na prijeteće poruke ranije danas požalio članovima svoje stranke u Kruševcu, gdje je državni vrh nazočio proslavi Dana vojske Srbije.

"Svake sekunde mi stižu poruke da će me ubiti", rekao je Vučić kruševačkim naprednjacima, a mediji su izvijestili da je tijekom dana dobio na desetke sms-ova u kojima mu se prijeti smrću, te da prijetnje, navodno, šalju članovi Srpske radikalne stranke (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja, čiji je, inače, Vučić nekad bio član.

Međutim, zamjenik predsjednika SRS Nemanja Šarović, pak, uzvraća optužbe i, po priopćenju koje objavljuju internetska izdanja beogradskog tiska, tvrdi kako on od Vučića dobija poruke neprimjerenog sadržaja.

Rat porukama i priopćenjima počeo je u subotu ujutro kad su radikali započeli akciju "Vox populi, vox Dei - Glas naroda, glas Božji!" i, kako je priopćila SRS, u više od 100 gradova Srbije građanima podijelili letke s brojevima mobitela Vučića i premijera Ivice Dačića.

'OVAJ SPORAZUM PREDSTAVLJA NOVU ERU!' Srbija i Kosovo postigli povijesni dogovor

"Izjasni se o izdaji! Pošalji sms Aleksandru Vučiću, spriječimo kapitulaciju Srbije!", naveli su radikali u priopćenju.

Leci s brojevima telefona dijeljeni su, kako navodi Blic, u Beogradu, Smederevu, Kikindi, Novom Sadu, Leskovcu, Požarevcu, Kosovskoj Mitrovici i drugim mjestima.

"Navikao sam na prijetnje, ali nemam problem s tim jer znam da radimo jedino ispravno i najviše moguće za narod i državu u ovom trenutku. Iza nas je teško razdoblje pregovora koje sad treba donijeti sigurnost našim građanima. Najlakše je uzeti mobitel u ruke i prijetiti, ali ja znam koliko je bilo teško dobiti ono što smo tražili, kako ne bi bilo još gore", rekao je za Blic Dačić, premijer i ministar unutarnjih poslova.

Ministarstvo unutarnjih poslova konzultiralo je državno odvjetništvo u povodu letaka s brojevima mobilnih telefona premijera Dačića i Vučića, koji je i ministar obrane, koje su članovi Srpske radikalne stranke dijelili u subotu pristašama i građanima Srbije, a Tanjugu je u MUP-u rečeno da će policija postupiti sukladno odluci odvjetništva.

Beograd do ponedjeljka treba izvijestiti ured visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton prihvaća li sporazum s Prištinom, koji su obje strane parafirale u petak u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:56