IZLOŽBA O ZAGREBU U BUDUĆNOSTI

Zmajevi, ploveća kina i vjetrenjače za novi život na Savi

Ilustrativna fotografija
 Damir Krajac / CROPIX / Damir Krajac / CROPIX

Aktualno pitanje što je Zagreb Savi, a što Sava Zagrebu pokušali su riješiti i europski studenti koji su sudjelovali na Europanu 13 pokrenutom lani u 15 europskih zemlja. Tema 13. ciklusa bila je “Prilagodljivi grad 2” te se nastavila na prethodni, 12. ciklus, a obuhvat zadatka činile su četiri mikrolokacije uz rijeku Savu.

U žiži interesa

Zadatak je bio dati privremenu javnu namjenu kroz obnovu lokacije negrađevinskim zahvatima. U obuhvat zadatka ulazio je čitav pojas rijeke s nasipom. Upravo je to područje grada ponovno u žiži interesa i nedavnih najava razvoja gradonačelnika Milana Bandića.

Kako su studenti osmislili ovaj zahtjevan urbanističko-arhitektonski zadatak može se još danas pogledati u predvorju Arhitektonskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu.

Gradski ured za strategijsko planiranje bio je nositelj lokacije Europana 13, a Europan Hrvatska proveden je u okviru međunarodnog Europana Europe.

Na natječaj za Savu pristiglo je dvadeset šest radova. Ocjenjivački sud: arhitekti Bojan Baletić, Krešimir Rogina, Damir Hrvatin, Jordi Querol (Španjolska), Simon Hartmann (Švicarska), urbana antropologinja Sonja Leboš i dizajner Nikola Radeljković te zamjenici arhitekti Vanja Rister i Kristina Careva, prvu nagradu dodijelili su radu “Swap on the river” čiji je autor Carlos Zarco Sanz, arhitekt iz Španjolske. Druga nagrada dodijeljena je radu čiji je autor arhitekt Emanuele Romani, iz Italije.

Novi identitet

Rad C. Zarcoa Sanza predviđa četiri nivoa intervencija na području Save, putem paviljona koji aktiviraju prostor i njihove kombinacije. Uz rijeku se aktiviraju pješački, biciklistički i vodeni putevi, naglašavajući tako važnost rijeke kao “kičme” grada. Predviđa ploveće pozornice, kina, multifunkcinalne pozornice na nasipu, bazen i zmajeve vjetrenjače kojima se dobiva struja za pogon sadržaja.

Ocjenjivački sud smatrao je osobito važnim stvaranje vizualnih poveznica koje će stanovnike i posjetitelje Zagreba. Ponudio je i nov prostorni i socijalni identitet, uz održivi pristup. Drugonagrađeni rad “Hey, there is a river beyond!” predlaže dijelom povećanje “soft” prometa povezivanjem postojećih puteva i dodavanjem novih. Također i bazene uz rijeku, ali i očuvanje ekosustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:29