NAGRAĐIVANA UMJETNICA

MAJA ROŽMAN 'Štancanje i neodgovornost pojedinaca naštetili su grafici'

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Likovna umjetnica Maja Rožman u Institutu za suvremenu umjetnost otvorila je izložbu naziva 2/3, grafike. Izloženim radovima umjetnica preispituje tradicionalne grafičke konvencije i testira granice grafičkog medija

Možete li pojasniti naziv izložbe u Institutu za suvremenu umjetnost 2/3?

- Naziv dolazi od načina signiranja grafičkih listova, označava drugu od tri istovjetne grafike u ediciji. Željela sam pokazati i da je riječ o drugoj od tri planirane izložbe kojima preispitujem postojeća ograničenja grafike, s ciljem utvrđivanja novih paradigmi.

Zašto ste odabrali grafiku?

- Iako su moji radovi često sve samo ne grafika, intenzivno ju promišljam. Izloženi radovi propituju tradicionalne konvencije i testiraju granice grafičkog medija u suvremenoj umjetnosti.

To je zanemareni medij?

- Ponajprije je riječ o fundamentalnom nerazumijevanju sa strane javnosti, koje je omogućilo poplavu lažnih grafičkih listova, zatim neodgovornost pojedinih umjetnika, koji su “štancanjem” grafika u velikim edicijama izazvali inflaciju i degradirali medij. Srećom, kod nas imamo primjer vrhunskog autora Miroslava Šuteja, te umjetnijjke srednje generacije koji grafiku vraćaju u sferu suvremene umjetnosti

Često je i vaš lik prisutan na crtežima?

- To je dio radova u kojima se isključivo bavim podsvjesnim, snovima, sjećanjima uspomenama...

Koliko vam znače priznanja za rad, npr. Essl Award?

- Na intimnoj mi razini daju mi moralnu potporu. Profesionalno mi, s obzirom da većinu priznanja dobivam na međunarodnoj razini, otvaraju ponude suradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:50