SVJETSKI POZNATA UMJETNICA

Marina Abramović tvrdi da bi majčinstvo bilo 'katastrofalno' za njezinu karijeru

 Andrew Burton / REUTERS

Umjetnica performansa Marina Abramović u intervjuu je za njemačke novine Tagesspiegel rekla da je u životu tri puta pobacila jer bi majčinstvo bilo 'katastrofalno' za njezinu karijeru, prenosi Guardian. Dodala je da je da djeca onemogućavaju napredak žena u svijetu umjetnosti.

'Pobacila sam tri puta jer sam bila sigurna da bi djeca bila katastrofalna za moju karijeru. Osoba ima ograničene količine energije u svom tijelu i ja bih je morala podijeliti', rekla je Abramović u intervjuu.

'Mišljenja sam da je to razlog zbog kojeg žene u svijetu umjetnosti nisu uspješne poput muškaraca. Ima jako puno talentiranih žena. Zašto muškarci zauzmu važne pozicije? jednostavno je. Ljubav, obitelj, djeca - žena ne želi žrtvovati sve to', dodala je Abramović.

69-godišnja umjetnica u svijetu je poznata zbog svojih performansa koje izvodi već 40 godina. U jednom od svojih najranijih radova 1974. godine Abramović je pozvala publiku da na njoj isproba cijeli asortiman predmeta, od šala o perja do napunjenog pištolja.

'Razlika između kazališta i performansa je da je kazališna krv zapravo kečap, dok je u performansu ona prava', objasnila je Abramović u intervjuu.

Abramović je rekla da joj činjenica što nije udana i što nema djecu daje 'potpunu slobodu'. Njezin umjetnički rad znači da puno putuje te da ne može zamisliti da živi drukčije. 'Ja jesam umjetničko djelo. Ja ne mogu poslati sliku pa pošaljem sebe... Prošle godine u New Yorku nisam provela više od 20 dana. Na aerodromima se često pitam 'odakle stiže moja putna torba'', rekla je Abramović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:35