PRIPREME ZA IZLOŽBU O NIKOLI TESLI

MIND FROM THE FUTURE Posjetitelji će putovati od Smiljana do Novog Zelanda prolazeći kroz različite faze Teslina života

 Ranko Šuvar / CROPIX
 

Pripreme za izložbu “Nikola Tesla - Mind from the Future”, najveći umjetničko-znanstveni događaj ove godine, bliže se svom vrhuncu.

U Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma u tijeku je izrada eksponata koji će potpuno promijeniti način na koji se doživljava umjetnost, a javnosti će biti predstavljeni 25. studenog na dan otvorenja izložbe u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Hrvoje Markešić, producent izložbe, kaže kako će za potrebe izložbe iskoristiti te promijeniti svaki centimetar Meštrovićeva paviljona.

- Gotovo svaki centimetar od ukupno 1200 četvornih metara izložbenog prostora se potpuno transformira za potreba izložbe. Rušimo zidove i gradimo nove, cijeli izložbeni prostor se boja i oplemenjuje scenografsko tehničkim elementima, a u bačvi bit će skulptura od dvije tone i visoka 12 metara – rekao je Markešić. Na Zagrebačkom velesajmu radi se zahtijevni scenografski dio multimedijskog postava koji prostor HDLU-a pretvara u interaktivnu filmsku fresku, a konačni rezultat bit će multimedijalna i interaktivna izložba koju hrvatska javnost još nije vidjela.

Ranko Šuvar / CROPIX

Teslopolis

Helena Bulaja Madunić, autorica i kustosica izložbe, kaže kako će posjetitelji ulaskom na izložbu zapravo ući u Teslin um iz budućnosti.

-Prije svega rekreiramo Teslin zadnji konceptualni patent - projektor iz glave, kojeg smještamo u nikad sagrađeni mega hotel, Gaudijev “Hotel Attraction“- kaže Bulaja Madunić. Posjetitelji će na jednom mjestu putovati od Smiljana do Novog Zelanda prolazeći kroz različite faze Teslina života. Priču o Tesli pričat će sami transformirani prostor HDLU-a, koji će na različite načine voditi posjetitelje kroz pet različitih svjetova. Primjerice, jedan od eksponata bit će Teslopolis, gdje će se posjetitelj popeti na vrh svijeta i s te pozornice, uronjeni u atmosferu Art Decoa u New Yorku između dva rata doživjeti bogatstvo i potencijal ljduskog stvaralačkog duha.

- Posjetitelji će hodati New Yorkom i prolaziti vrhovima zgrada General Electricsa i Empire State Buildinga. Ova maketa simbolizira vrh svijeta te pokazuje kako je jedini put prema gore, onaj prema zvijezdama. I to je ono čemu je Tesla stremio – kaže Bulaja Madunić. Autorica izložbe ističe kako će posjetitelji, kao i Alisa u zemlji čudesa, uskočiti u jedan novi svijet u kojemu će saznati neispričane dijelove Teslina života te pritom svjedočiti kreativnosti ljudskoga uma.

EXPO

- Jedan mali djelić postava bit će i interaktivno Teslino kazalište kroz koji će posjetitelj na trenutak moći postati Tesla, uživajući u nestvarnom svijetu futurističkog animiranog 3D filma “Tesla – The Invention of a Dream” - rekla je Bulaja Madunić.

Producentska je kuća projekta, ujedno zadužena i za promociju, Real grupa, full service agencija za tržišno komuniciranje. Od samog početka, izložba se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji su i gradonačelnik Zagreba, gospodin Milan Bandić, Grad Zagreb, Grad Karlovac, Gimnazija Karlovac, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a partner izložbe je HDLU. Sponzori izložbe su Hrvatska elektroprivreda, Hrvatski Telekom, Badel 1862, Croatia Airlines, Turistička zajednica grada Zagreba, Ericsson Nikola Tesla i Zagrebački holding.

Izložba će biti otvorena do 20. ožujka 2018. godine. Nakon Zagreba, multimedijalni projekt “Nikola Tesla - Mind from the Future” bit će postavljen i u New Yorku, Budimpešti, Pragu, Parizu te na svjetskom Expou u Dubaiju 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:32