PIŠE NENAD POLIMAC

'Pacifik' i 'Generacija ubojica': Dvije moćne ratne serije za gledanje u komadu

Tek kad ih pogledate do kraja, bit ćete razočarani što nema još i ostat ćete pod dojmom najboljih ratnih scena dosad

Počeo je praznik za poklonike ratnih filmova. Upravo su u videoteke i dućane stigle dvije ponajbolje ratne serije nastale posljednjih godina, “Generacija ubojica“ i “Pacifik”. Već ih je kao vlastite produkcije emitirala kablovska televizija HBO, no sada nećete morati čekati tjedan dana da vidite novu epizodu: smjestit ćete se pred svoje kućno kino i moći u jednom navratu pogledati čitavu seriju.

Nabrijani dečki

“Generacija ubojica” (Generation Kill) poslastica je za gledatelje koji vole nepatvoren prikaz rata. Njezini autori David Simon i Ed Burns genijalci su koji su se proslavili kriminalističkom serijom “Žica”, čije su prve dvije sezone također stigle do naših videoteka. “Generacija ubojica” adaptacija je istoimene non-fiction knjige Evana Wrighta, novinara magazina Rolling Stone, koji je 2003. proveo tri tjedna s marincima američkog Prvog izvidničkog bataljona, koji je među prvima ušao u Irak.

Bio je stalno s nabrijanim momcima koji su jedva čekali prvo ratno iskustvo, bilježio razgovore, oslikavao profile i uočavao pukotine u naizgled brižljivo planiranim vojnim operacijama. Jezgra knjige su tri članka napisana za Rolling Stone. Proglašena je za jedno od najboljih svjedočanstva o ratu, usporediva s “Depešama” Michaela Herra, koja se bavila vijetnamskom traumom.

Dokumentarni štih

Simon i Burns nastojali su ostati što vjerniji predlošku (uostalom, već je “Žica” po svom ultrarealizmu bila radikalan odmak od hollywoodskih krimi serija). Irački veterani bili su savjetnici serije, neki se pojavljuju i pred kamerama, a osobito je hrabar potez bio prepustiti režiju BBC-jevim hvaljenim filmašima Simonu Cellanu Jonesu i Sussani White, koji su dobili zadatak da insceniraju zbivanja kao da je u pitanju dokumentarac. Kada gledate prvu od ukupno sedam epizoda, teško se snalaziti u gomili lica, nitko od glumaca nema povlaštenu dramsku dionicu, a tek nakon druge epizode stvari počnu sjedati na svoje mjesto. Kada sve završi, bit ćete razočarani što nemate još jedan box set na raspolaganju, s narednom sezonom koja na žalost nikad nije snimljena.

Isplativ trošak

Ewana Wrighta u seriji igra Lee Tergesen (sjajan je bio kao Tobias Beecher u kultnoj zatvorskoj seriji “Oz”), koji je posebno dobar u sceni upoznavanja s vojnicima: njima je Rolling Stone “pederski liberalni” magazin, no kad im on lakonski otkrije da je pisao i za Hustler, odjednom ga počnu uvažavati i zavidjeti mu. Ipak, dramski je stožer lik vodnika Colberta: njega glumi Alexander Skarsgĺrd, sin poznatog glumca Stellana Skarsgĺrda, koji je već stekao priličnu reputaciju nastupom u horor seriji “Okus krvi”.

U odnosu na “Generaciju ubojica”, “Pacifik” je čista produkcijska ekstravagancija: naime, deset epizoda po četrdeset do pedeset minuta koštalo je 200 milijuna dolara. No kako su seriju producirala zvučna hollywoodska imena poput Stevena Spielberga i Toma Hanksa, takav se budžet podrazumijeva. Serija je imala rekordnu gledanost, ove je godine dobila i osam nagrada Emmy, uključujući i onu za najbolju mini-seriju, pa uloženi novac zasigurno nije uludo spiskan.

Autentični predlošci

“Pacifik” je svojevrsni dodatak ranijem Spielbergovom i Hanksovom uspjehu, seriji “Združena braća”. No dok se potonja bavila dogodovštinama američke jedinice koja se 1944. iskrcava u Normandiji i napreduje prema Berlinu, “Pacifik” započinje nakon Pearl Harbora, ulaskom Amerike u 2. svjetski rat, i završava zauzimanjem Iwo Jime.

I ova je serija zasnovana na autentičnim predlošcima, non-fiction knjigama “Kaciga umjesto jastuka” Roberta Leckieja i “Sa starom vrstom” Eugenea B. Sledgea, te na intervjuima sa stotinama preživjelih veterana. Njezini su junaci autentične ličnosti, razvodnik Robert Leckie (glumi ga karizmatični James Badge Dale), razvodnik Eugene Sledge (Joe Mazzello upravo nastupa u “Društvenoj mreži”) i vodnik John Basilone (Jon Seda), ličnosti su različitih profila, čiji se putovi samo povremeno ukrštaju, tako da možemo pratiti situacije na nekoliko ratišta, pa i ono što se odigrava u Americi (Basilone, nakon što ga odlikuju za junačko držanje u borbi, mora prodavati vojne obveznice po velikim gradovima).

Dojmljive scene

Dok je “Generacija ubojica” izrazito modernistička serija, u “Pacifiku” mogu uživati i gledatelji koje zanima isključivo konvencionalno fabuliranje. Ipak, kada se nađete u ratnom metežu u Guadalcanalu, koji prikazuju prve dvije epizode “Pacifika”, zaključit ćete da scene iskrcavanja u Normandiji u “Spašavanju vojnika Ryana” i napada na bunker u “Tankoj crvenoj liniji” nisu najdojmljivije u povijesti ratnog žanra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:41