U MOSKVI

ZABRANJEN DOKUMENTARAC O PUSSY RIOT ‘Djelo anti-kremaljskeporuke nema kulturnu vrijednost’

Maxim Pozdorovkin nadao se da će, jednom kada prođe moskovski aerodrom, biti slobodan.

Zajedno s Britancem Mikeom Lernerom, Pozdorovkin je redatelj dokumentarnog filma “Pussy Riot: Punk molitva” i nakon što su krajem mjeseca dvije članice ove aktivističke skupine puštene iz zatvora, planirali su prikazivanje filma u njihovoj domovini. Trebala je to, piše New York Times, biti prva projekcija ovog 86 minuta dugog filma u Rusiji i prva prilika da dvije članice, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, vide priču o sebi, feministicama koje su izvodeći 40 sekundi dugu “punk-molitvu” u ruskoj katedrali osuđene na sedam godina zatvorske kazne u Sibiru i tako od malo poznatih umjetnica postale globalni fenomen političkih buntovnica.

No, nakon što je sletio na aerodrom, s kopijama filma skrivenim u prtljazi, Pozdorovkin je saznao da je projekcija u moskovskom Gogolj centru, državno-financiranom kazalištu, zabranjena, a zabranu je donijelo gradsko ministarstvo kulture. Razlog je, kako je naveo ravnatelj kazališta u pismu objavljenom na internetu, taj da “djelo čija je poruka implicitno anti-kremaljska ne pripada u zgradu vlade i nema nikakvu kulturnu vrijednost”.

Paradoksalno je pritom da je “Pussy Riot: Punk molitva” jedan od 15 filmova koji se probio na širu listu filmova za moguću nominaciju za Oscar u dokumentarnoj kategoriji.

“Mi smo provokatori”, rekao je redatelj u telefonskom intervjuu New York Timesu. Zabrana filma brzo je postala vruća tema u Rusiji, svega nekoliko dana nakon što su Aljohina i Tolokonjikova puštene iz zatvora. Podsjetimo, tri djevojke uhićene su u ožujku 2012. godine, a iako im je dvogodišnja zatvorska kazna trebala isteći u ožujku 2014., na slobodu su puštene ranije zbog amnestije koju je, prilično neočekivano, proglasio Vladimir Putin. Treća članica benda, Ekaterina Samutsevič, puštena je iz zatvora u listopadu 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:59