'SENKE NAD BALKANOM'

DRAGAN BJELOGRLIĆ NEGIRA GLASINE O SVOM TV PROJEKTU 'Nisam zabranio da se moja serija prikazuje u Hrvatskoj, ali neće je biti dok netko ne plati'

 Danijel Soldo / CROPIX
 

Unatoč medijskim napisima da je srpski redatelj, producent i glumac Dragan Bjelogrlić zabranio da se njegova televizijska serija “Senke nad Balkanom” emitira u Hrvatskoj, on sam za Nedjeljni Jutarnji kaže da to nema veze s istinom. Upravo pregovara o otkupu ovog dramskog trilera koji je već oduševio publiku u regiji, ali sve dok se obje strane ne dogovore, hrvatski kabelski operateri nedjeljom između 20 i 21 sat morat će zatamniti program.

- Ni jedna od hrvatskih televizija do sada nije pokazala interes za emitiranje serije. To samo po sebi i nije neka vijest, ali kako se serija emitira u cijeloj regiji, novinari su se počeli zanimati zašto se ne emitira samo u Hrvatskoj. Kada se tome doda tab­loidni spin, eto izmišljene afere - kaže Bjelogrlić.

Dakle, niste zabranili seriju, nego upozorili da onaj tko ne plati ne može gledati seriju?

- Za početak: kako ja mogu zabraniti emitiranje serije bilo gdje!? Radi se o tome da za seriju postoji dosta velik interes stranih kompanija za svjetska prava. Ti pregovori su u tijeku. Svi oni inzistiraju na tome da se serija preko kabelskih operatera ne emitira izvan područja za koja su kupljena prava. To su pravila koja vrijede svuda u svijetu i ne vidim što je tu problematično. Zbog toga je signal RTS-a ‘zamračen’ na svim teritorijima izvan Srbije za koja nisu kupljena prava, pa i za Hrvatsku.

U koje ste sve zemlje prodali seriju?

- Serija se trenutno emitira, uz Srbiju, u Makedoniji, BiH i Crnoj Gori. U prosincu počinje emitiranje u Sloveniji, a poslije nove godine u Bugarskoj i Rusiji. U tijeku su pregovori s još nekim državama, a kako rekoh, nekoliko svjetskih distributera zainteresirano je za svjetska prava. Vidjet ćemo.

S kim ste od hrvatskih televizija surađivali na bivšim projektima?

- Obje moje prethodne serije prikazivane su Hrvatskoj. Jedna na Novoj TV, druga na RTL-u. Koliko znam, obje su bile prilično popularne. Posebno ‘Rode’. Malo je čudno da nitko nije pokazao interes pogledati seriju, ali ne želim više o tome. Drago mi je da se u Hrvatskoj priča i piše o seriji, da očigledno postoji interes publike i naravno da bi mi bilo drago da dopre do hrvatske publike.

Mislite li da ‘Senke Balkana’ imaju veći potencijal za prodaju u zemlje regije od ‘Vratiće se rode’ i ‘Montevideo, bog te video’?

- Što se tiče potencijala ‘Senki’, već dosadašnji interes i prodaja pokazuju da je to definitivno serija s najvećim internacionalnim potencijalom od svih koje sam dosad radio.

Mislite li da bi način na koji ste prikazali Antu Pavelića, te 1928. mladog odvjetnika, na bilo koji način mogao biti sporan ili kontroverzan za hrvatske gledatelje?

- Ma, taman posla. Ante Pavelić je bio odvjetnik organizacije VMRO. U seriji je jedan od glavnih junaka vođa VMRO-a koji sjedi u beogradskom zatvoru. Sprema mu se suđenje i on angažira, u našoj priči, za odvjetnika Antu Pavelića. Cijela je serija rađena mehanizmom miješanja povijesnih činjenica i fikcije. Tako je i s likom Pavelića.

Je li njegov lik po bilo čemu sporan za gledatelje u Srbiji ili u drugim zemljama regije?

- Ne. Serija uz puno izmišljenih likova obiluje kontroverznim povijesnim ličnostima kao što su Mustafa Golubić, general Petar Živković, ruski general Vrangel, princ Đorđe Karađorđević (koji je trebao biti kralj, ali je proglašen ludim)... Među njima je i Ante Pavelić.

Kako ste zadovoljni Bojanom Navojcem koji glumi Antu Pavelića?

- Bojan je napravio zaista odličnu kreaciju. Uopće se nismo opterećivali povijesnim kontekstom, nego izgrađivali karakter. Odličan je, zaista.

Glumi li u seriji još koji hrvatski glumac?

- U seriji igra i Goran Bogdan. On igra Mustafu Golubića, jednu od glavnih uloga, špijuna, svojevrsnog regionalnog Jamesa Bonda.

Zašto vam je bio zanimljiv povratak na početak prošlog stoljeća?

- Tridesete godine prošlog stoljeća bile su veoma intenzivne i burne u cijelom svijetu, posebno na Balkanu. Posljedice velikog rata, pojava fašizma, rast komunizma, uspostavljanje novih odnosa i utjecaja. Na Balkanu je stvorena nova mlada država Južnih Slavena, velika ideja i velika iluzija s puno vanjskih i unutarnjih neprijatelja, ispunjena iracionalnom mržnjom bliskih naroda i na stalnom udaru različitih svjetskih interesa. Kada se tome dodaju putevi opijuma koji su se upravo tu križali, mislim da je jasno koliko je to inspirirajuće i zanimljivo.

Što su danas sjenke nad Balkanom?

- Vrlo slične onima iz serije. Sjenke se nisu nadvile nad Balkanom 1941. ili 1991., nego mnogo, mnogo prije. I još su tu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:06