VIJEST S ONE STRANE

Film Zrinka Ogreste osvojio Grand Prix i nagradu publike u Francuskoj

ZAGREB - Dugometražni igrani film "S one strane" Zrinka Ogreste osvojio je Grand Prix za najbolji film na 12. međunarodnom festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma u Rouenu u Francuskoj, a najboljim ga je proglasila i festivalska publika.

Francuski festival održao se od 3. do 12. ožujka, a hrvatski je film je pobijedio u konkurenciji srednjoeuropskih i istočnoeuropskih filmova, koji su se već afirmirali na europskim filmskim festivalima.

Grand Prix je dodijelio stručni žiri kojim je predsjedavala francuska novinarka i spisateljica Colette Lallement Duchoze, uz francuskog glumca Bruna Potzulua, pisca Emmanuela Rubena i srpskog redatelja Gorana Radovanovića, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Ogrestin nagrađivani film je premijerno prikazan u veljači prošle godine na berlinskom filmskom festivalu, a do danas je obišao sve kontinente i bio prikazan na više od šezdeset svjetskih festivala. Redovito se prikazuje u kinima Nizozemske, Belgije, Luksemburga, Italije i Turske.

Riječ je o psihološkoj drami nastaloj prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, koja prati patronažnu sestru u pokušajima da u prošlosti ostavi događaje koji su njoj i djeci gotovo uništili živote dvadeset godina ranije.

Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić.

Film je snimljen u produkciji Interfilma iz Zagreba, Hrvatske radiotelevizije i Zillion filma iz Beograda uz potporu Hvatskog audiovizualnog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:38