DOBITNA FORMULA

'Kapetan Amerika: Građanski rat' dobio je peticu

 YouTube

Nastupila su teška vremena za super junake. Lako je bilo dok su se udruživali kako bi pobijedili sile mraka koje su prijetile uništiti svijet, no puno je gore kad se moraju boriti jedan protiv drugoga. Najprije su se u “Batmanu protiv Supermana” (film je zapravo imao krajnje neutralan naslov “Batman v Superman”, kako ne bi traumatizirao njihove poklonike) sukobile dvije najvažnije ikone DC Comicsa, činilo se da je to dobitna formula jer su u prvom tjednu prikazivanja prihodi bili impresivni, no presudila je osrednja usmena predaja pa naposljetku neće biti ostvarenja ciljna bruto zarada od milijardu dolara (realna procjena je 900 milijuna). Problem je bio u prilično ishitrenom konceptu, nikad nismo shvatili zašto je Batman odlučio udariti na Supermana, a presudili su i posvemašnja pretencioznost i patos.

“Kapetan Amerika: Građanski rat” polazi od vrlo slične pretpostavke, ali sada se sukobljavaju Marvelovi super junaci. Država nije oduševljena što super junaci na svojim pohodima razaraju sve što stignu (zametke tog nezadovoljstva već smo vidjeli u drugom dijelu “Osvetnika”) i donosi propise kojima bi se trebalo obuzdati i kontrolirati njihovo djelovanje.

Tony Stark odnosno Iron Man (Robert Downey Jr.) smatra da je to u redu, krajnje logično, on je proizvođač oružja koji itekako profitira od vladinih narudžbi, no Steve Rodgers tj. Kapetan Amerika (Chris Evans) s time se ne može složiti, on je ionako desetljeća proveo izvan sistema, zamrznut u dubokom ledu, i sada mu ponekad treba poprilično vremena da se prilagodi prohtjevima suvremene civilizacije. Jedini moralni kodeks koga poštuje je njegov vlastiti, i, dakako, onaj njegovih prijatelja.

Ne griješe kritičari koji drže da je treće izdanje “Kapetana Amerike” zapravo novi nastavak “Osvetnika”, jer toliko super junaka na okupu nismo već dugo vidjeli. Izostao je jedino Bruce Banner odnosno Hulk, uglavnom zato što Marvelovi producenti s njim imaju posebne planove, međutim, zato su na okupu svi drugi, pa čak je i Jarvis odnosno Vision (Paul Bettany), virtualni oslonac Tonyja Starka, koji je odnedavno dobio vlastito tijelo, postao ravnopravni član te galerije. Ima i sva sila novih likova, najznačajniji je T’Challa, Crna Pantera (Chadwick Boseman), koji će uskoro dobiti vlastiti film, što je urodilo izvjesnom pretrpanošću pa i dužinom od dva i pol sata, no kao dobitni adut pokazala se vješta izmjena akcije i humora. “Građanski rat” lako se gleda, ukoliko ste poklonik blockbustera sa super junacima lako ćete se snaći u tom preobilju a nekima ni to neće biti dovoljno.

Zanimljivo je kako je napredovala holivudska globalistička strategija: nekoć su se kao važna mjesta na mapi svijeta spominjali samo velegradovi poput Berlina, Pariza ili Ria, no sada se važan dio radnje odigrava u zračnoj luci u Leipzigu, također i u Bukureštu. Svijet je postao puno razvedeniji, s razlogom, jer prihodi stižu ne samo iz najvažnijih metropola nego i gradova o kojima se tako često ne razglaba.

Još je zanimljivije što je dio Marvelovog tima, čija prava kontrolira Disney, sada i Spider-Man, inače franšiza konkurentskog Sonyja. Igra ga mladi glumac Tom Holland, lansiran je upravo u “Građanskom ratu”, no već naredne godine gledat ćemo ga u Sonyjevom “Dolasku kući”. Kada su u pitanju prihodi, holivudski “majori” zaboravljaju svoje “građanske ratove” i djeluju kao udruženi tim super junaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:24