ZVJEZDANE STAZE

NOVI NASTAVCI KULTNE SERIJE ZBUNILI FANOVE Star Trek neočekivano otvara teške teme, gledatelje šokirala eksplicitna scena žene koja siluje muškarca

Što je danas “Star Trek” i što bi trebao biti? Tko su stvarni fanovi serijala i treba li im povlađivati? I može li uopće “Star Trek” ponovno biti važan?

Više od 50 godina ovakva pitanja opterećuju jednu od najvećih znan-fan franšiza, a zadnja tv iteracija, “Star Trek: Discovery”, koja je upravo završila s prikazivanjem prvog poglavlja, ne nudi odgovore, nego postavlja nova pitanja. Kao i uvijek, hardcore fanovi su podijeljeni. Jednima je Discovery premračan, drugima smeta previše akcije, a premalo promišljanja. Treći se boje da su ideali, koje je Roddenberry zamislio još 1966., ponovno izdani. Jedno je, međutim, nakon prvih 9 epizoda, sasvim sigurno. Novi “Trek” vrhunski je producirana svemirska avantura koja na trenutke ozbiljno (ili barem puno ozbiljnije od očekivanog) propitkuje teške teme.

Jer finale prvog poglavlja objavljenog u ponedjeljak na CBS-ovu All Access servisu i Netflixu otvara pitanje muškaraca silovanih u ratu, i to od žena, zatim borbe s PTSP-om, dinamike gay veza u strogoj vojnoj hijerarhiji, ratnih zločina i koječega drugog, poput stvarne naravi demokracije.

Ako još niste pogledali sve epizode, dužan sam vas upozoriti na moguće spoilere u nastavku teksta, ali ako već jeste, onda ćete se složiti da “Star Trek” dugo nije bio ovako važan. Ili aktualan. Glavna junakinja je žena, Afroamerikanka (više nego solidna Sonequa Martin Green), prva pobunjenica protiv Federacije (vjerujte mi, za Trekkije ovo je važno), osuđena zbog izdaje na doživotni zatvor. Kapetan broda Lorca (odlični Jason Isaacs) ambivalentan je lik kojem su misije važnije od života podređenih, a znanstveni časnik (Anthony Rapp) u otvorenoj je gay vezi s brodskim liječnikom (Rapp je, kao glumac, u fokusu medija jer je prvi prokazao Spaceya kao zlostavljača i zapečatio mu karijeru). Tylera, šef osiguranja (Shazad Latif) u seriji je 7 mjeseci u zarobljeništvu silovala Klingonka. Štoviše, Tyler javno priznaje da ju je poticao na to - da bi preživio. Čisto da zakucaju poantu producenti su odlučili eksplicitno prikazati scenu silovanja, što je dio fanova šokiralo.

Federacija, kao simbol demokracije i diplomacije, aktivno se propitkuje. U ključnoj sceni časnica Klingoncima (prikazani su kao nazadna, militaristička rasa) pokaže univerzalnog prevoditelja, spravicu koja automatski bilo koji jezik u galaksiji prevodi - na engleski.

- To je dokaz našeg napretka i želje za komunikacijom - kaže mu.

- Za nas to je samo još jedno sredstvo zatiranja našeg identiteta - odgovaraju joj. Da se razumijemo, nije sve ovo skupa neka duboka umjetnost, ali kao osvježenje je dobrodošlo. Nove epizode stižu u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:26