NEOČEKIVANI HIT

'POTPUNI STRANCI' Komedija o večeri skupine buržujskih prijatelja u talijanskim kinima pretvorila se u najuspješniji film godine

 YouTube

Film “Potpuni stranci” režisera Paola Genovesea najuspješniji je talijanski film u 2016. godini. Ova komedija o večeri skupine buržujskih prijatelja u talijanskim se kinima lani pretvorila u neočekivani hit, zaradila 16 milijuna dolara te na koncu nagrađena nagradom David di Donatello (talijanskim Oscarom) za najbolji film i scenarij. Uspjeh filma bio je tim neobičniji što od Genovesea - autora desetak neizuzetnih komedija - takvo što nitko nije očekivao.

“Perfetti sconosciuti” odvijaju se tijekom jedne večeri u stanu buržujskog bračnog para (Smutniak, Giallini). Par poziva na večeru petero prijatelja. Između predjela i pašte, sedmero prisutnih dogovori igru. Stavit će sve mobitele na stol, pokazat će jedni drugima sve poruke koje dobiju, a sve razgovore staviti na zvučnik.

Tijekom iduća dva sata, večera se pretvori u koloplet urota, laži i neželjenih otkrića, a sadržaj malih crnih naprava pljusne junake u lice poput ljigave kloake.

Najjači adut Genoveseovog filma je scenarij, koji izbjegava klasične boljetice “high concepta”, spretno gradi peripetiju i dramaturški raste. Kako je film krajnje komoran, puno toga počiva na glumcima, koji su dobri - što nije čudo, jer je tu niz glumaca iz talijanske A lige. “Potpuni stranci” po tonu i kulturi podsjećaju pomalo na Woodyja Allena - ali, kultura i mentaliteti u filmu potpuno su talijanski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:01