POTPORA HAVC-a

Povjerenstvo: Brešanova 'Država?' mogla bi biti najsmješniji hrvatski film

Vinko Brešan priprema novi film s Matom Matišićem, scenaristom koji je surađivao na 'Svećenikovoj djeci'
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA
Na prošlom natječaju HAVC-a najveći dio novca otišao je veteranima: Vrdoljaku i Bulajiću

Hrvatski audiovizualni centar objavio je u utorak rezultate natječaja za dugometražni igrani te za eksperimentalni film u drugom terminu 2016. godine. Sufinanciranje iz javnih sredstava dobila su tri dugometražna igrana i jedan eksperimentalni projekt, dok je jedan dugometražni film dobio naknadno sufinanciranje u postprodukcijskoj fazi.

Potporu HAVC-a dobili su dugometražni filmovi 'Država?' Vinka Brešana u produkciji Inter filma (4,6 milijuna kuna), te 'Mali je naš' Antonija Nuića (4 milijuna kuna). Potporu za debitantski dugometražni film, pak, dobila je redateljica Sonja Tarokić za film 'Zbornica' u produkciji Kinorame, kojem je odobreno 3 milijuna kuna.

Nova suradnja

Financiranje u fazi koprodukcije dobio je film 'Anka' redatelja Dejana Aćimovića kojem je odobreno 2 milijuna kuna. U kategoriji eksperimentalnog filma, povjerenik za eksperimentalni film predložio je za sufinanciranje projekt 'Probne makete, probne fotke, probni setovi i početne ideje za neka zbivanja u dnevnoj sobi' autorice Ane Hušman. Taj je film dobio 190 tisuća kuna.

'Država?' Vinka Brešana nova je autorska suradnja redatelja nekih najvećih hrvatski hitova ('Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal'), te scenarista Mate Matišića s kojim je Brešan zajedno potpisao komediju 'Svećenikova djeca'. U obrazloženju povjerenika za igrani film Deana Šoše i Dalibora Matanića navodi se da će 'Država?' biti "najsmješnija komedija snimljena u samostalnoj Hrvatskoj. Scenarij filma pun je originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati. Priča je duboko naša no likovi i situacije toliko su univerzalne i neočekivane". Stoga povjerenici prognoziraju da bi "ovaj film mogao postati i naš najjači filmski izvozni proizvod u europskim i svjetskim kinima".

Isti likovi

'Mali je naš' projekt je redatelja i scenarista Antonija Nuića, koji je prošle godine premijerno predstavio film 'Život je truba'. Film se s desetak godina distance bavi istim likovima i ambijentom koji su se već pojavljivali u zapaženoj Nuićevoj epizodi u omnibusu navijačkih priča 'Seks, piće, krvoproliće'.

Potporu za debitantski igrani film dobila je redateljice Sonja Tarokić, koja se kratkim filmovima poput 'Crveno', 'Kurvo!', 'Ja sam svoj život posložila' i 'Tlo pod nogama' nametnula kao jedna od najzanimljivijih autorica u novom, ponajviše ženskom valu koji ulazi u hrvatski film. Tarokić je ujedno i scenaristički i suredateljski često surađivala s redateljicom Hanom Jušić kojoj je film upravo imao premijeru u Veneciji. Tarokić se najčešće bavi sudbinom odgovornih, radišnih i emancipiranih žena koje se hrvu s patrijarhalnim okruženjem i teretom obitelji. Njen projekt 'Zbornica' priča je o mladoj profesorici koja ulazi u svijet rada.

Adaptirani Lovrak

Projekt 'Anka' Dejana Aćimovića sniman je prošlog ljeta u selu Tepljuh u šibenskoj Zagori. Riječ je o adaptaciji romana 'Anka Brazilijanka' Mate Lovraka, a zanimljivost je da u filmu glumi glasoviti francuski nogometaš i razmjerno uspješni glumac Eric Cantona.

Ovogodišnji natječaj HAVC-a za dugometražni film praćen je s povećanom pažnjom. U prethodnom ciklusu - naime - većina je novca usmjerena na projekte dvojice filmskih veterana, Veljka Bulajića i Antuna Vrdoljaka, a mnogi su komentatori držali da je ta odluka - pogotovo potpora projektu 'General' - bila dijelom iznuđena ideološkom hajkom protiv hrvatske filmske industrije. Posljedica je da je cijeli niz razmjerno uspješnih i afirmiranih filmaša 'stao u red' za novi projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:02