'ČUDNE STVARI'

Priča o majci čiji je sin nestao najvažnija je serija ovog ljeta

Nova serija djelo je početnika, blizanaca Matta i Rossa Duffera

Kad su iz britanskog Guardiana prije nekoliko dana upitali šefa Netflixa Reeda Hastingsa hoće li biti druge sezone serije “Čudne stvari” (Stranger Things), on je odgovorio “bili bismo ludi kad to ne bismo napravili”.

Međutim, enigmatičan kakav već zna biti, napomenuo je da njegova platforma ne funkcionira kao klasična televizija, nema tu reklama niti prisile da što više ljudi gleda određeni proizvod, naglasak je na osobnom odabiru, bitno je da se taj sviđa “vama i meni”.

Bez obzira što nije htio otkriti na kojem su mjestu po gledanosti “Čudne stvari” u Netflixovoj ponudi, očito je da je to serija ovog ljeta. Na filmskom i tv portalu www.imdb.com ima nevjerojatno visoku ocjenu 9,1 od mogućih deset, zauzima 22. mjesto na listi najboljih tv programa svih vremena (no to ne treba uzeti previše ozbiljno, jer tamo ima svega i svačega), kritičari je hvale, a publiciteta joj ne nedostaje.

Mudra je bila odluka da glavnu ulogu igra Winona Ryder, nekoć najvažnija mlada holivudska glumica koja je početkom milenija srušena s postolja zbog slučaja kleptomanije, jer mediji vole povratnice iz zaborava, a još mudrije da se zbivanjima da retro-štih i da se sve referira na kulturu 80-ih.

Sredina srpnja

Serija je djelo televizijskih početnika, blizanaca Matta i Rossa Duffera, koji su diplomirali film i uspjeli zainteresirati Warner Bros. za svoj niskobudžetni prvijenac “Skriveno”. Scenarij se dopao još uvijek moćnom M. Nightu Shyamalanu, koji ih je angažirao za rad na seriji “Wayward Pines” s Mattom Dillonom, a iskustvo im je koristilo da dovrše “Čudne stvari” i zaintrigiraju za njih Shawna Levyja, proslavljenog serijalom “Noć u muzeju”. To im je bila “ulaznica” za Netflix, koji je svih osam epizoda serije (u trajanju od 45 do 55 minuta) postavio svojim korisnicima na raspolaganje sredinom srpnja. U samo dva tjedna postala je to serija o kojoj se najviše govori i koju se bezrezervno preporučuje.

Radnja započinje 1983. u gradiću u Indiani, a junakinja je Joyce Byers (igra je Winona Ryder), samohrana majka s dvojicom sinova, zaposlena u mjesnom supermarketu, koja jedva sastavlja kraj s krajem. Mlađi sin Will jednog dana netragom nestaje, majka je na rubu živaca, ne pristaje na uvjeravanja da je klinac nekamo klisnuo, uvjerena je da je on i dalje u njihovoj kući, ali da je zarobljen negdje u međuprostoru.

Za Willom tragaju i njegovi najbolji prijatelji Mike, Dustin i Lucas, no ne napreduju bog zna kako, sve dok se ne pojavi zagonetna djevojčica obrijane glave s tetoviranim brojem 011 na podlaktici: ona ima telekinetičke sposobnosti i u bijegu je iz laboratorija u kojem specijalisti - među njima je i njezin navodni otac (Matthew Modine, još jedna poznata faca u seriji) - istražuju njezine sposobnosti. “Jedanaest” unosi razdor među prijateljima, Mike se u nju dječački zaljubljuje, a Afroamerikancu Lucasu cura je naprosto sumnjiva, međutim, ispostavlja se da je Joyce u pravu i da je njezin sin još u kući, ali ga ona ne može vidjeti, tako da uspostavlja s njim neobičan način komunikacije.

Sve generacije

“Čudne stvari” su samo djelomično serija za klince koji obožavaju fantastiku, budući da je Willova družina tek dio protagonista. U njoj mogu uživati i stariji tinejdžeri, budući da se starijem Willovom bratu Jonathanu, strasnom fotografu i osamljeniku, jako sviđa njegova vršnjakinja Nancy, a djevojka se upravo odlučila riješiti nevinosti sa školskom sportskom zvijezdom Steveom. Naposljetku, tu je nešto i za odrasle, Joyce je zbilja slojevit lik, kao i mjesni šerif Jim Hopper (Davida Harboura znamo ga iz serija “Zakon i red” i “Uredništvo”), a uzbuđenja namijenjenih svim generacijama ima posve dovoljno.

Usporedbe

Braća Duffer - koja su i režirala većinu epizoda (Shawn Levy potpisao je samo dvije) - spretno su dala odgovore na neke od zagonetki, ali ponešto su ostavili neriješenim, za eventualnu drugu sezonu, koja će se - koliko god se šef Netflixa izbjegavao izjasniti - posve sigurno snimati. Dramski ton će u njoj biti nešto oporiji i mračniji, ali će biti i dosta humora i akcije, kako se ne bi izgubio nijedan od segmenata publike osvojen prvom sezonom.

“Čudne stvari” najčešće se uspoređuju s “Gunisima”, kultnim filmom za klince Richarda Donnera u produkciji Stevena Spielberga, no to je tek djelomično točno. Serija koristi čitav spektar utjecaja i posveta, eksplicitno se spomene “Carrie” Stephena Kinga, manijakalna akcija glavne junakinje podsjeća na opsjednutost Richarda Dreyfussa u Spielbergovim “Bliskim susretima treće vrste”, prisutni su i Lucasovi “Ratovi zvijezda”, pa i “Četiri prijatelja” po Oscarom nagrađenom scenariju Stevea Tesicha. Bez obzira što se radnja odigrava 1983., to uopće nije postavljena granica: uostalom, “Gunisi” su snimljeni 1985., a godinu kasnije film koji je itekako utjecao na seriju, “Ostani iz mene” Roba Reinera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:21