SPEKTAKL

ROBIN HOOD U DUBROVNIKU Za promociju filmskog blockbustera s DiCaprijem i drugim velikim zvijezdama osigurani deseci milijuna dolara

 Zvonimir Barišin / Hanza Media

Nakon “Igre prijestolja” i “Star Warsa” u Dubrovnik stiže sljedeći veliki projekt - blockbuster “Robin Hood: Origins”. S gradnjom kulisa filmska ekipa kreće već u prosincu, a snimanje filma počinje u veljači ili ožujku. Glavne uloge igraju Taron Egerton, Jamie Foxx i Eve Hewson.

Budući da je Leonardo DiCaprio jedan od producenata filma ispred Lionsgatea, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić očekuje i da jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda napokon stigne u grad pod Srđem.

Neprocjenjivo

- Dubrovnik je bez sumnje postao najveći studio na otvorenom na svijetu. Korist od takvih projekata praktički je nemjerljiva. Dovoljno je reći kako ovaj film samo za marketing ima predviđeni budžet od nekoliko desetaka milijuna dolara, a naš je godišnji za promociju Dubrovnika oko 5,6 milijuna kuna. Razlika u odnosu na “Igru prijestolja” i “Star Wars” jest u tome što će sada Dubrovnik biti najprepoznatljiviji, neće ga sakriti kulise kao u prethodnim projektima - objasnio je Vlahušić koji je sredinom prošlog tjedna zajedno s pročelnikom UO-a za poslove gradonačelnika Igorom Deranjom ugostio redatelja Otta Bathursta i izvršnog producenta E. Bennetta Walsha. Taj dvojac je otkrio da su za “Nottingham” razmatrali desetke lokacija u svijetu. Cijelo snimanje na otvorenom trebalo bi biti odrađeno u Hrvatskoj, a studijski dio u Budimpešti.

Zbog toga će i zvijezde filma najviše vremena provesti upravo u Dubrovniku, baš kao i dobar dio ekipe koja ima više od 1000 ljudi. Uloga glavnog junaka Robina Hooda povjerena je Taronu Egertonu zbog čijih je obaveza u drugom filmu, “Kingsmanu 2”, snimanje sage o srednjovjekovnom junaku prolongirano. Redatelj je, naime, toliko želio tu englesku zvijezdu za svog Robina Hooda da je radije sve odgodio. Nesumnjivo najveća zvijezda ipak je oskarovac Jamie Foxx. Njemu je namijenjena uloga Malog Johna, dok će Lady Marian biti Eve Hewson, kći frontmena U2 Bona Voxa. Dođe li još na set DiCaprio, Dubrovniku je zagarantirana pažnja svih svjetskih medija.

Centar svijeta

- Ukupno bi tu ekipa trebala boraviti oko tri mjeseca, a Grad će im pružiti svu logističku potporu. Robina Hooda, točnije kralja Rikarda I. i Dubrovnik povezuje jedna stara legenda, a upravo je nju Vlahušić ispričao Ottu Bathurstu i E. Bennettu Walshu. Prema toj legendi, kada se Rikard Lavljeg Srca vraćao iz Jeruzalema, njegov je brod upao u groznu oluju.

Rikard se pomolio Bogu i zavjetovao da će, ako preživi, u prvoj mirnoj luci podići katedralu njemu u čast. Bio je to Lokrum, no onda su ga lukavi Dubrovčani nagovorili da je ipak podigne u Dubrovniku. Kako Rikard zbog otkupnine i križarskih ratova tada nije imao novca, legenda kaže kako mu je u tome pomogao upravo Robin Hood te da Dubrovčani zapravo njemu mogu zahvaliti za svoju katedralu.

- Ta im se priča toliko svidjela da mi je redatelj ponudio da im pomognem sa scenarijem. Rekao sam mu da bih ja radije glumio pa smo dogovorili da se pojavim u filmu - ispričao je Vlahušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:54