QAPLA’

VIDEO: Netflix izbacio nove 'Zvjezdane staze' s titlovima na - klingonskom, čini se da su obožavatelji oduševljeni

 

Zagriženi obožavatelji televizijske serije 'Zvjezdane staze' prepoznaju se po stupnju poznavanja fraza iz klingonskog jezika kojim u dugovječnoj SF seriji govori ratnički nastrojena rasa Klingonaca.

Osnovne zvuke i nekoliko riječi izmislio je James Doohan za potrebe snimanja filma 'Zvjezdane staze 1' (Star Trek: The Motion Picture) iz 1979., a sam jezik stvorio je potom lingvist Marc Okrand, koji je surađivao i na stvaranju klingonske opere pod nazivom 'U', koju je nizozemski teatar Zeebelt izveo i u Rijeci 2012. godine.

Čak je i aplikacija za učenje stranih jezika Duolingo najavila da će uvrstiti lekcije za učenje tog vanzemaljskog jezika, ali Netflix je nadmašio sve: u novoj seriji 'Star Trek: Discovery' Klingonci govore isključivo klingonski (do su prije glumci brzo prelazili na engleski), a i trailer za seriju je u potpunosti na klingonskom jeziku (s engleskim titlovima).

No, ono što je ponajviše oduševilo poklonike je mogućnost da prilikom gledanja nove serije odaberete klingonske titlove! Ta mogućnost nije dostupna gledateljima u SAD-u, ali zato naši "trekkiji" guštaju, sudeći po objavama koje su već procikulirale društvenim mrežama.

Pogledajte trailer na klingonskom:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:42