'OSTAŠE'

VIDEO: NOVAC ZA DOKUMENTARAC O OSTANKU U HRVATSKOJ SKUPLJA NA INTERNETU 'Iseljavanje nije jedina opcija'

 

Dokumentarni film “Ostaše”, svojevrsna nit vodilja kako pokrenuti posao u Hrvatskoj, prikupio je više od 1500 dolara na Indiegogu te na jesen kreće sa snimanjem.

“Ostaše” je kratki dokumentarac koji prati proces otvaranja tvrtke mladog Mirka Logožara, ujedno i redatelja filma, kako bi ljudima pokazao da je ostanak - i opstanak - u Hrvatskoj moguć.

- U dokumentarcu ću razgovarati s različitim profilima poduzetnika koji će mi dati savjete i smjernice o pokretanju biznisa u Hrvatskoj, ali i uvid u negativne strane kako bi cijela priča bila što objektivnija - rekao nam je Logožar.

Opraštanje s prijateljima

Na snimanje filma odlučio se kad je shvatio da je opraštanje s prijateljima koji su se odselili u inozemstvo postala gotovo svakodnevica. Samo je lani u Njemačku otišlo više od 60.000 ljudi, a redatelj filma tim ljudima, kao i ljudima koji planiraju otići, želi pokazati da je ostanak u Hrvatskoj i pokretanje tvrtke, unatoč svim preprekama, također jedna od opcija. Kako će to napraviti? Pa, upravo će on biti primjer. Iako je bio zaposlen više od sedam godina u jednoj tvrtki, Logožar je odlučio baciti se u poduzetničke vode.

Tako će se radnja “Ostaša” temeljiti na praćenju procesa pokretanja tvrtke Eat Different, koji se nastavlja na njegov projekt edukacije o zdravom načinu života. Naime, njegov online kanal Eat Different o zdravoj prehrani svakim danom sve više raste, a trenutačno ga podržava više od 10.000 ljudi. Ukratko, pružit će odgovore na tri pitanja: kako pokrenuti svoj posao u Hrvatskoj, kako prijeći prepreke na putu te kako država i nevladine organizacije mogu pomoći.

Ovaj perspektivni Zagrepčanin približit će Hrvatima razne edukacije koje se provode na temu poduzetništva, marketinga na društvenim mrežama i svih drugih stvari koje osobi mogu pomoći da pokrene svoj posao i dodatno se educira.

- Bespovratna sredstva koje pruža država sada su 35.000 kuna te uz dobar poslovni plan vidim to kao vjetar u leđa prvih godinu dana i dobar poticaj za početak - rekao nam je Logožar.

Tri tjedna

U filmu će razgovarati s različitim brojem poduzetnika iz različitih dijelova Hrvatske, startup-mentorom i predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prva potvrđena poduzetnica koja odlučila biti dio ove priče je Željka Surla iz Dubrovnika, osoba koja je, unatoč zdravstvenom problemu, pokrenula svoj posao vezan za community management.

Kampanja za “Ostaše” na Indiegogu traje još tri tjedna. Unatoč tome što su prikupili više od 1000 dolara, koliki je bio predviđeni budžet filma, svaki daljnji dolar uložen u projekt bit će usmjeren u svrhu poboljšanja kvalitete, a donacije im znače bolju opremu za snimanje i logističku mogućnost kako bi što više vremena mogli provesti na željenim lokacijama. Htjeli bi dio filma posvetiti Slavoniji, regiji koja bilježi najveći broj odlazaka mladih ljudi.

Snimanje filma počet će na jesen, a uzimajući u obzir broj osoba koje će intervjuirati i cijeli postprodukcijski proces, redatelj vjeruje da će film biti spreman za prikazivanje u prvom dijelu 2018. godine.

- Produkcijsku podršku filmu dala je neprofitna udruga Tvornica ideja. Uži razvojni tim projekta “Ostaše” broji pet članova, ali ljudi se priključuju u tim prema potrebi - objasnio je Logožar.

Film će nastojati prijaviti na što više festivala, a ako im financije to omoguće, prebacit će ga u formate za festivalske projekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33