PROPELER SLAVI

'Život je truba' odnio glavnu nagradu u Temišvaru, a 'Zvir' putuje u Sarajevo

Prizor iz filma 'Život je truba'

Na Ceau, Cinema! Pocket Film Festivalu, čije je treće izdanje zaključeno u nedjelju, 17. srpnja u rumunjskom gradu Temišvaru, film ‘Život je truba’ Antonija Nuića osvojio je glavnu nagradu.

Tročlani žiri ocijenio je da se radi o “filmu s prirodnom i autentičnom glumom, uspješnom montažom u službi scenarija, sigurnom redateljskom rukom i humorom koji izrasta iz životnih okolnosti – ukratko, o ostvarenju koje nas podsjeća na činjenicu da bi zvuk trube mogao raspetljati krhku mrežu obiteljskih međuodnosa”. Ceau, Cinema! PFF posvećen je nezavisnoj kinematografiji, u prvom redu europske provenijencije.

‘Život je turba’, feel-good film koji pršti humorom i optimizmom, prati mladi bračni par na turbulentnom putu prema zajedničkom životu, a snimljen je u produkciji zagrebačkog Propeler Filma. Uloge su ostvarili Bojan Navojec, Iva Babić, Zlatko Vitez, Mirela Brekalo, Goran Navojec, Filip Križan, Ksenija Marinković i Filip Šovagović. Film su koproducirali Staragara (Slovenija), Baš Čelik (Srbija), Artikulacija Production (Crna Gora), Hrvatska radiotelevizija (Hrvatska) te Film and Music Entertainment (Velika Britanija).

Još jedan film iz Propelerove produkcije nastavlja uspješnu festivalsku turneju: kratkometražni igrani film ‘Zvir’ redatelja Miroslava Sikavice uvršten je u natjecateljski program kratkometražnih filmova ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, čije se 22. izdanje održava od 12. do 20. kolovoza.

Film ‘Zvir’, nagrađen u svibnju posebnim priznanjem programa Directors’ Fortnight (orig. Quinzaine des réalisateurs / hrv. 15 dana autora), u kratkometražnoj će kategoriji Sarajevo Film Festivala biti jedini hrvatski predstavnik.

Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima je i nagrađivani ‘Oblak’ (2011.), a ‘Zvir’ je njegov drugi kratkometražni igrani film. Kroz realističnu priču, ‘Zvir’ na narativno suptilan i sažet način tematizira kompleksnu problematiku divlje i bespravne gradnje u patrijarhalnoj sredini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:43