OČEKUJE SE 80.000 LJUDI

POČEO INFOGAMER, NAJVEĆI GAMING SAJAM U REGIJI Više od 17.000 četvornih metara, 5 velesajamskih paviljona, 10 kilometara mrežnog kabela...

 Darko Tomaš / CROPIX
 

Popularni vodoinstalater bori se sa zelenim dinosaurom. Brigade vojnika pokušavaju zauzeti brežuljak na sjeveru Francuske. Policajac iz drevnog Egipta prolazi pokraj vas tražeći krivca za ubojstvo. Dok se pokušavate snaći, pored vas se iznenada pojavi djevojka s kraćom crnom kosom te narančastim naočalama i hlačama.

“Bok, ljubavi! Stigla je konjica!”, kaže i nestane. Okrenete se oko sebe ne biste li vidjeli kamo je otišla i spazite da desetorica tipova u crveno-plavim majicama trče prema vama. Zašto trče? Pogledate prema svojim stopalima i uočite da je ispred njih nogometna lopta.

Nađete li se sljedećeg tjedna u Novom Zagrebu, ovakvi vas prizori ne smiju iznenaditi.

Zagrebački Velesajam od danas, naime, sve do kraja sljedećeg vikenda dom je šestom po redu Reboot InfoGameru, najvećem regionalnom i jednom od najvećih svjetskih sajmova posvećenih videoigrama i gaming kulturi. Na više od 17 tisuća četvornih metara u pet velesajamskih paviljona najveći će svjetski izdavači i proizvođači igraćih konzola te računalnog hardwarea predstaviti svoje nove proizvode svima onima željnima istraživanja virtualnih svjetova.

Veliki potencijal

Ovogodišnji Reboot InfoGamer, koji će posjetiti više od 80 tisuća ljudi, bit će, prema svim pokazateljima, dosad najveći i kao takav predstavlja konačnu realizaciju vizije Damira Đurovića koju je sa svojim poslovnim partnerima postavio prilikom pokretanja časopisa Reboot prije šest godina.

“Odmah smo znali da ne možemo ostati samo u medijskom biznisu. Kako smo tijekom godina rada u novinarstvu i izvještavanju o videoigrama posjetili nebrojene sajmove diljem svijeta, odlučili smo napraviti takav događaj u Hrvatskoj”, objašnjava za Jutarnji list Đurović, suvlasnik i direktor časopisa. I on i partneri znali su da u organizaciji takvog sajma ima potencijala jer su mu svjedočili kada su kao dio uredništva Hackera u suradnji s Algoritmom prije 20 godina u sklopu Info sajma jedan mali kutak posvetili video igrama. “Iz današnje perspektive, to je bilo jako skromno. Mislim da smo imali sveukupno tisuću kvadrata prostora”, dodaje Đurović.

Sjeme je, međutim, posađeno i kada se prije šest godina pokrenula inicijativa za revitalizaciju Info sajma, Bojan Markov i Slavica Ladić, voditelji projekata sa Zagrebačkog Velesajma, nazvali su Reboot i pitali bi li oni u sklopu novog Infa organizirali prostor posvećen samo videoigrama. Đurović je pristao i te su se godine proširili na više od 400 kvadrata.

“Dvoranu 7 Velesajma napunili smo sadržajem zahvaljujući našim poznanstvima koje smo tijekom godina stekli. PlayStation je bio tamo, Samsung također, ekipa iz Retro Gaminga, UVI eSports je organizirao nekoliko turnira u natjecateljskom igranju videoigara i to je bilo to”, objašnjava Đurović te dodaje da su događaj organizirali o vlastitom trošku i da ni ne zna koliko su posjetitelja imali jer nisu naplaćivali ulaznice. Novi je Info sajam, međutim, uskoro postao bivši, ali se pokazalo da u Zagrebu, a i šire, očito postoji interes za videoigrama.

Nagli rast

Reboot je godinama nastavio rasti. Jedan paviljon ubrzo se pretvorio u tri, a Đurovićev tim uspio je slomiti otpor velikih izdavača prema dolasku na naše malo tržište.

No nisu samo njihov otpor morali lomiti. Možda će zvučati čudno, ali domaće studije za izradu videoigara također je trebalo nagovarati da dođu na sajam i pokažu svoj rad. “Iznenadili su se kad su došli jer su svi prije toga mislili da se jedini bave razvojem videoigara”, šali se Đurović.

Sljedeći cilj bio je pretvoriti Reboot InfoGamer u sajam svjetskog ranga koji se može mjeriti s američkim sajmovima PAX ili europskim monolitom Gamescomom. “Osim najvećeg dosad izložbenog prostora, finala eSports turnira Vip Adria lige i druženja s YouTube zvijezdama, posjetitelji će moći uživati u prvom pojavljivanju Nintenda na Info Gameru te će moći isprobati najmoćniju konzolu za videoigre na svijetu - Xbox One X. Pridodamo li tome i projekcije da ćemo nadmašiti prošlogodišnjih nešto manje od 60 tisuća posjetitelja, uistinu možemo reći da stojimo rame uz rame s najvećima na svijetu.”

Da bi se došlo u taj elitni rang potrebno je mnogo truda i rada, ali i, kako Đurović objašnjava, mnogo kabela. “Radi se o nepreglednim količinama. Da bi svi imali pristup internetu potrebno je gotovo 10 kilometara mrežnog kabela. Uz to, tu je više od 3000 priključaka za više od tisuću različitih televizora, računala i konzola za igranje”, nabraja.

“Ove ćemo godine za potrebe sajma instalirati i otprilike 200 četvornih metara LED ekrana, a diljem sajamskog prostora rasporedit ćemo i šest velikih pozornica. O miševima, tipkovnicama i kontrolerima da ne pričam. Bez pomoći partnera s Velesajma i Ultra Studija ne bi bilo moguće organizirati ovako raskošnu produkciju.”

Iako je spektakl gotovo zajamčen, a Đurović navodi da je posebna atrakcija subotnji dan sajma, Reboot InfoGamer ima širu ulogu u regionalnoj industriji videoigara. “Premda je usmjeren prvenstveno na potrošače i na promociju najnovijih proizvoda, sajmovi poput Reboot InfoGamera služe za stvaranje poslovnih kontakata, a i za promociju turizma u gradu u kojem se sajam odvija”, objašnjava Đurović. “Pogledajte Gamescom u Kölnu - prema određenim procjenama, grad na njemu zaradi više stotina milijuna eura, a ukupni promet koji je povezan s događajem nerijetko dosegne i milijardu eura.”

Goran Mehkek / CROPIX

Rudnik zlata

Ovakav je sajam iznimno važan za nezavisne studije upravo zato što svoje nedovršene ili netom završene igre mogu staviti pred igrače i vidjeti kako na njih reagiraju. “Naša je regija prepoznata kao potencijalni rudnik zlata i sada svjetski poznate tvrtke ovamo dolaze kopati. Nedavno je slovenski studio Outfit7 prodan za milijardu eura, Ubisoft je otvorio ured u Beogradu, a naši studiji kontinuiranim radom ostvaruju odlične suradnje s inozemnim izdavačima i o njima pišu svjetski mediji koji prate videoigre”, dodaje Đurović.

Značajnije institucionalne potpore hrvatske industrije videoigara za sada nema i to bi se, prema Đurovićevu mišljenju, trebalo promijeniti. Kao dobar primjer suradnje države sa studijima za razvoj navodi Poljsku. “Tvrtka CD Project Red, koja proizvodi planetarno popularni serijal videoigara The Witcher, zahvaljujući tom projektu danas je najvrednija tvrtka na njihovoj burzi. Prije toga su bili nitko i ništa. Sada vrijede više od dvije milijarde eura”, pojašnjava Đurović.

O jačini i važnosti Reboot InfoGamera svjedoči i činjenica da se drugi regionalni gradovi već neko vrijeme nadmeću ne bi li sajam doveli k sebi. Đurović te ponude opetovano odbija zbog vjernosti Zagrebu.

“Stvaramo svijest o tome da su videoigre bitan kulturno-civilizacijski moment modernog društva i umjetnički proizvod kakav prije njihova nastanka čovjek nije poznavao.”

Misija uspješno završena. Možete napredovati na sljedeću razinu.

Novi X box One i Nintendo sa YT zvijezdama

Ovogodišnji Reboot InfoGamer nudi nešto za sve vrste ljubitelja videoigara. Raspoloženi za nadmetanje s drugima moći će s izazivačima odmjeriti snage u turnirima u igrama Overwatch, DOTA2 i Tom Clancy’s Rainbow Six Siege. Željni novih iskustava na sajmu će moći isprobati nove konzole Xbox One X, najjaču konzolu za videoigre na svijetu, i Nintendo Switch, po mnogočemu najintrigantniju kombinaciju mobilnog i sjedećeg igranja do sada.

Igrači koji žele vidjeti kako će izgledati igranje u budućnosti obavezno moraju isprobati The Elder Scrolls Skyrim u virtualnoj stvarnosti. Neodlučni će moći čak tri mjeseca prije izlaska odigrati Ubisoftov Far Cry 5, dok će PlayStationove perjanice Shadow of the Colossus i Detroit: Become Human biti ekskluzivno igrive na samom sajmu. Ljubitelji sporta i brzih automobila svakako će morati isprobati Pro Evolution Soccer 2017 i Gran Turismo Sport, dok će oni željni povijesnog i međugalaktičkog ratovanja sigurno zaigrati Call of Duty World War II i Destiny 2.

Nezavisni studiji za razvoj videoigara iz Hrvatske i regije predstavit će svoje nadolazeće igre, a posebno izdvajamo mogućnost igranja naslova Reboot Overlords - 2D arena brawlera s članovima Reboot tima u glavnim ulogama.

Posjetitelji sajma moći će se družiti i s nekima od najvećih regionalnih YouTube zvijezda, poput Mudje, SupremeNexusa, Kike, PvtMoleEstera, Kila, Vekija i Dukija te se natjecati u cosplayu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:35