ODLIČAN IZBOR

AMERIČKE ZVIJEZDE NA 6. ROVINJ JAZZ FESTIVALU Jazz tamo doista zvuči drugačije!

Nastup Jane Monheit koncert je od kojega se može od ovogodišnje ponude Rovinja najviše očekivati
 janemonheitonline.com
Nije Dee Dee Bridgewater bila jedina koja se rado vraćala. Anat Cohen također je dva puta dolazila, drugi puta s braćom, Cassandra Wilson nije htjela kući, George Benson se nije dao iz vode kad je čuo da u našem moru nema morskih pasa...

"Obožavam zalaze sunca u Istri", rekla je Dee Dee Bridgewater kad je drugi puta došla u Rovinj, taj puta sa Ramseyem Lewisom. Bio je to vrhunac Rovinjskog jazz festivala 2013. godine. No nije Dee Dee bila jedina koja se rado vraćala. Anat Cohen također je dva puta dolazila, drugi puta s braćom, Cassandra Wilson nije htjela kući, George Benson se nije dao iz vode kad je čuo da u našem moru nema morskih pasa. Chick Corea, Stanley Clark, Gary Burton, James Carter, Rudresh Mahathappa, samo su neka od imena koja je Dražen Kokanović doveo u Rovinj i jazz u tom divnom gradiću u proteklih šest godina učinio sastavnim dijelom iznimne turističke ponude. Jer, jazz tamo doista zvuči drugačije!

Ovogodišnji, šesti po redu Rovinjski jazz festival otvorit će u petak, 8. srpnja na pozornici u nekadašnjoj Tvornici duhana velika zvijezda američkog jazza, saksofonist Joshua Redman. Njegov prošlogodišnji album s Triom Bad Plus (koji je također gostovao u Rovinju) našao se u vrhu kritičarskih izbora, a Redman ne silazi s prestižnih lista svjetskih jazz glazbenika.

Zagreb, 041107.
U dvorani Hypo centar XXI Joshua Redman trio odrzali su fenomenalan koncert za 1000 posjetilaca.
Foto : Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babić / CROPIX

Premda je najpoznatiji kao post bop glazbenik, u svojoj se karijeri (od četvrt stoljeća) nije libio raznih stilova, fusiona svega i svačega, snimio dvadesetak albuma i svirao s najznačajnijim imenima suvremenog jazza. Ove godine snimio je album Nearness, s Bradom Mehldauom koji izlazi najesen, no u Rovinj dolazi sa svojim novim kvartetom i novim programom.

Dan kasnije, 9. srpnja, u subotu nastupa Liz Wright, strastvena američka pjevačica nježna glasa. Odrasla na gospelima, kao i većina crnačkih pjevačica, brzo je upoznala blues, a onda i jazz, ali je, i u svom repertoaru, a onda i u svojim skladbama pokazala da ne priznaje granice stilova, od folka do R&B-ja, latina i rocka. Snimila je pet samostalnih albuma, ali i ostvarila suradnje s cijenjenim kolegama iz branše kao što su Toots Thielemans, Regina Carter, Danilo Perez, Amos Lee itd.

Njezin posljednji album Freedom & Surrender (EMI, 2015.) sastavljen pretežito od autorskih, novih skladbi, ocijenjen je jako dobro i pokazao da ova pjevačica divnog, baršunastog alta nalazi pravi omjer fuzije raznolikih glazbenih interesa, od južnjačkog soula i spirituala do nadahnutih obrada Bee Geesa i Nicka Drakea.

Vikend kasnije na Rovinj jazz festivalu 15. srpnja nastupaju srpski violinist Stefan Milenković i slovenski harmonikaš Marko Hatlak, s tango programom. Milenković je violinist koji je svjetske uspjehe postigao izvodeći klasičnu glazbu, no nisu mu bili strani ni izleti u rock i jazz, tako da će se sve to čuti i u ovom programu koji će varirati od Rodriguesa, Canara, Caceresa do Piazzolle i Galliana. Za ljubitelje - neizostavno!

Dan kasnije, 16. srpnja u Rovinj dolazi još jedna američka pjevačica Jane Monheit, koja će nastupiti s triom Nicholasa Peytona. Jane Monheit jedna od najsvestranijih pjevačica svoje generacije. Rođena 1977. odrasla je na glazbi Elle Fitzgerald, Sare Vaughan i Carmen McRae, ali i onih koje ne dolaze iz jazz okružja, primjerice Joni Mitchell. Studirala je pjevanje i teoriju glazbe, ali se bavila i kazalištem, što je utjecalo na uvjerljivost njezinih nastupa. Pekla je dugo zanat po njujorškim klubovima i kabareima, ali i objavila devet samostalnih albuma i dva dvd-a.

Najbolja je u izvedbi balada u koje se sasvim uživi, ni ne pokušavajući kontrolirati emocije, tako da su njezini nastupi vrlo atraktivni. Bend s kojim svira vodi Nicholas Peyton, jedan je od najboljih svjetskih trubača našeg doba, dobitnik Grammyja, podrijetlom iz New Orleansa, velike sviračke snage, ali i sklon lirici, što ga sigurno dobro spaja s Jane. To je možda koncert od kojega se može od ovogodišnje ponude Rovinja najviše očekivati!

Zadnji nastup u sedmom mjescu rezerviran je za neokrunjenu kraljicu bosanskog sevdaha, čudesnu Sarajku Amiru Medunjanin. U savršenom odnosu etna i jazza, u kojem uvijek poštuje tradiciju, bez obzira radi li se o napjevima Bosne, Makedonije, Srbije ili Hrvatske, ali i iskoračuje u suvremene prostore interpretacije i novih obrada, Amira suvereno gospodari. Pjevala je s mnogim glazbenicima po gotovo cijelom svijetu, a ovaj puta dolazi u Rovinj s našim Antom Gelom na gitari i Zvonimirom Šestakom na basu, te izvrsnim turskim glazbenicima na tradicionalnim instrumentima, Esenom Eminom na kanunu i Ufukom Kaanom na oudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:07