PROZVALI GA

AUTORI SVJETSKOG HITA NAPALI OMRAŽENOG PREDSJEDNIKA 'Nisam vam dopustio da koristite našu pjesmu u političke svrhe, vaš diktatorski režim je šala'

 YOUTUBE
 

Predsjednik Venezuele pokušao je prisvojiti globalni glazbeni hit za vlastitu političku promociju, no autori pjevač Luis Fonsi i reper Daddy Yankee prozvali su ga zbog neovlaštenog korištenja pjesme.

Pjesma ‘Despacito’, Portorikanca Luisa Fonsija, koja je svojim ritmom osvojila svijet, postala je prošli tjedan najizvođenija pjesma na internetskim platformama svih vremena. Za njom se polakomio i predsjednik Venezuele, Nicolás Maduro, kad je u nedjelju iskoristio remiksiranu verziju za promociju svojih ideja. Promotivni spot omraženog predsjednika objavljen je i za njegova gostovanja na televiziji, piše Guardian.

Portorikancima Luisu Fonsiju i Daddyju Yankeeju nije se svidio kontekst u kojem je pjesma bez dozvole korištena i na društvenim su mrežama objavili da takve postupke ne odobravaju: ‘Niti u jednom trenu me niti nije pitao za dopuštenje niti sam ja dozvolio korištenje ili izmjenu riječi u pjesmi ‘Despacito’ u bilo kakve političke svrhe, a pogotovo u žalosnoj atmosferi kakva vlada u Venezueli’, napisao je Fonsi na Twitteru.

Daddy Yankee je na Instagramu pak objavio fotografiju Madura prekriženog crvenom bojom: ‘Ilegalno prisvajanje pjesme ne može se usporediti sa zločinima koje ste počinili i činite u Venezueli. Vaš diktatorski režim je šala, ne samo za moju venecuelansku braću nego i za cijeli svijet. Ovim sramotnim marketinškim planom samo ističete svoje fašističke ideale.’

Milijuni građana Venezuele već mjesecima prosvjeduju protiv Madura, bivšeg vozača autobusa i sindikalnog vođe koji je došao na mjesto Huga Chaveza 2013. U nemirima je poginulo stotinjak ljudi, a gospodarstvo je na rubu propasti. Nezadovoljstvo stanovništva je veliko, a problemi izazvani socijalističkim vođenjem ekonomije su golemi. Većina stanovnika gladuje, uz prosječan gubitak od desetak kilograma tjelesne mase po stanovniku godišnje. Nedostaje gotovo svega, od higijenskih proizvoda i lijekova do odjeće. Inflacija je golema, novac gotovo bezvrijedan, osnovne potrepštine poput brašna izdaju se na “točkice”, a korupcija i nasilni kriminal divljaju.

Presudan dan trebao bi biti 30. srpnja, za što je iskoristio pjesmu i za kada je zakazana ustavotvorna skupština kojom Nicolás Maduro želi mijenjati Ustav te si, po svoj prilici, dati znatno veće ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:55